Actualitate

ADR CENTRU: Trei zile de întâlniri şi discuţii bussines româno germane la Cluj, Alba Iulia şi Sibiu (FOTO)

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru derulează, în perioada 19-22 mai 2015, activități de brokeraj și întâlniri ale oamenilor de afaceri români și germani, în cadrul misiunii economice coordonată de organizația Germany Trade and Invest, agenția germană afiliată Ministerului Federal al Economiei, care este implicată în atragerea și dezvoltarea investițiilor în Germania. Membrii delegației germane reprezintă companii şi organizaţii din trei landuri din zona de Est a Germaniei: Landul Brandenburg, Landul Turingia și Landul Saxonia-Anhalt. Misiunea economică este organizată sub egida rețelei europene Enterprise Europe Network, prin organizaţiile sale din Regiunea Centru (ADR Centru) şi Landul Brandenburg (ZAB).

Prin acest eveniment se urmărește realizarea de contacte și stabilirea de parteneriate de afaceri între companiile străine participante și firme din Transilvania, dar şi realizarea de schimburi de experienţă cu organizaţii din domenii similare. Vizita delegației germane în Transilvania a debutat la Cluj Napoca, în data de 19 mai, unde au participat circa 70 de persoane. La întâlnirile B2B desfășurate la Alba Iulia au participat au participat peste 50 de oameni de afaceri, dar și jurnaliști precum și reprezentanți ai administrației publice locale.
În cadrul vizitei acestei delegaţii economice, organizația Germany Trade & Invest (GTaI), cu sprijinul ADR Centru și al Reprezentanței Landului Brandenburg în Regiunea Centru, a coordonat organizarea de evenimente de tip Bursa Investitorilor şi Oamenilor de Afaceri, în Alba Iulia la Hotel Mercur, în data de 20 mai, când a avut loc și o vizită la câteva proiecte din județul Alba, finanțate prin fonduri structurale. Și la Sibiu, la Hotel Golden Tulip, va fi organizat un eveniment similar, în data de 21 mai, când se estimează o largă participare a oamenilor de afaceri din acest județ, dar și din Brașov, Hunedoara și alte județe.

România, prin Regiunea Centru şi Germania, în special Landul Brandenburg, dar și celelalte regiuni germane, sunt de mulţi ani parteneri economici şi comerciali de succes. Misiunea economică din acest an a fost dezvoltată ca urmare a preocupărilor Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru de impulsionare a dezvoltării mediului de afaceri din județele Alba, Brașov, Covasna Harghita, Mureș și Sibiu.

În contextul dezvoltării relațiilor de afaceri ale firmelor românești, în special din domeniul clusterelor din industria lemnului, ADR Centru a organizat, la începutul lunii mai 2015 o importantă misiune economică a firmelor românești în Germania. Astfel, 30 de reprezentanți ai companiilor românești din industria lemnului, dar și din clusterele PROWOOD și REGIOFA, coordonați de conducerea ADR Centru, au vizitat locații de producție din Renania de Nord-Westfalia – Germania, din apropierea orașului Köln. Pe de altă parte, ADR Centru a organizat și o misiune economică românească la cel mai mare târg din Europa destinat industriei lemnului – târgul LIGNA de la Hanovra. La acest eveniment, reprezentanții companiilor românești au avut peste 90 de întâlniri de lucru directe cu potențiali parteneri de afaceri germani.

În completarea acestor acțiuni, în cadrul evenimentelor organizate în România, la evenimentele de tip Bursa Oamenilor de Afaceri români și germani, domeniile de activitate pe care s-au axat întâlnirile dintre companii au fost: construcţiile civile şi industriale, construcţiile de case din lemn, furnizarea de produse din lemn, producţia de articole de mobilier, fabricarea de articole de îmbrăcăminte și formarea profesională. Ca potenţială piaţă de afaceri, Germania de Est este interesantă datorită infrastructurii sale foarte bine dezvoltate, datorită poziţiei sale strategice în inima Europei, datorită ofertei sale în domeniul forţei de muncă înalt calificate, dar şi datorită productivităţii sale aflate în continuă creştere.

”Aspectele discutate la Alba Iulia cu oamenii de afaceri fac parte din gama acțiunilor noastre orientate spre dezvoltarea economică a județelor din Regiunea Centru. În cadrul acestor întâlniri, specialiştii participanţi au prezentat modul în care firmele românești pot profita de o investiţie realizată într-unul din Landuri Federale din estul Germaniei. Județele Alba și Sibiu sunt foarte apreciate de către investitorii germani, acesta fiind motivul pentru care în aceste județe s-au mai organizat misiuni economice germane, atât sub coordonarea GTaI, cât și a Landului Brandenburg. De altfel, domnul director executiv Peter Alltschekow, de la GTaI, este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai cooperării cu Regiunea Centru, deoarece a lucrat cu noi încă din anul 2002, când au fost demarate Convențiile de Twinning, pentru pregătirea instituțională a regiunilor românești, în vederea integrării europene. Dânsul a și remarcat cât de mult s-a dezvoltat întreaga Transilvanie și a precizat că aceste contacte de afaceri se vor concretiza cât mai curând în colaborări dintre firmele germane și românești. Vorbind despre întâlnirile cu firmele la care au participat oameni de afaceri din toate județele regiunii, dar și din Iași sau București, considerăm că, prin aceste activități, mediul de afaceri din Regiunea Centru a devenit mai informat și mai bine pregătit pentru interacțiunea pe piețele internaționale și, poate, prin contactele de afaceri stabilite și mai competitiv”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Aflați la Cluj-Napoca, în prima zi a vizitei lor în Transilvania, investitorii germani au apreciat că această zonă are un potențial deosebit de dezvoltare economică. La evenimentul de la Cluj-Napoca invitații au fost primiți de conducerea ADR Nord-Vest, precum și de reprezentanții administrației publice locale: Prefectul județului, domnul Gheorghe Ioan Vușcan, Primarul municipiului Cluj Napoca, domnul Emil Boc și Consilierul Președintelui Consiliului Județean Cluj, domnul Kerekes Sandor.

La evenimentul de la Alba Iulia au participat și au adresat un cuvânt de salut invitaților reprezentanții administrației publice locale: domnul Ion Dumitrel, Președintele CJ Alba și domnul Nicolaie Moldovan, City-managerul municipiului, dar și domnul Stefan Wacker, Directorul SC Star Transmission SRL. Pentru întâlnirile de la Sibiu și-au confirmat prezența Președintele Consiliului Județean Sibiu, domnul Ioan Cindrea, care este și Președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Prefectul județului, domnul Ovidiu Ioan Sitterli, precum și doamna Astrid Fodor, în calitate de primar desemnat al municipiului Sibiu, dar și domnul Aurel Gheorghe Aldea, Președintele CCI Sibiu.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

21 mai 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...