Actualitate, Financiar, Stiri

ADR Centru: Stabilirea priorităților de investiții în infrastructură din Regiunea Centru

Prima întâlnire din acest an a conducerii ADR Centru a avut loc la Braşov a avut loc miercuri, 18 martie 2015: reprezentanții administrației publice din Regiunea Centru și conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru au discutat despre stadiul implementării proiectelor finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. Întâlnirea de lucru, la care au participat peste 50 persoane, s-a desfășurat în Sala de ședințe a Prefecturii Brașov.

La întâlnire au participat conducătorii administraţiei din Regiunea Centru: județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Principale puncte pe Ordinea de zi au fost aprobarea Raportului de activitate al ADR Centru pentru anul 2014, precum și aprobarea Raportului privind execuția bugetară pentru anul 2014, a Agenției.

Cu acest prilej s-a efectuat rotația la conducerea CDR Centru: președinți ai Consiliilor județene din Alba și Covasna, respectiv Ion Dumitrel și Tamás Sándor, și-au încheiat mandatul de doi ani la conducerea CDR Centru. În unanimitate, a fost aleasă noua conducere: președinții consiliilor județene din Sibiu și Mureș, care vor conduce în următorii 2 ani consiliul pentru Dezvoltare Regională. Ca atare, începând de ieri, noul Președinte al CDR Centru domnul Ioan Cindrea (Sibiu), iar vicepreședinte Ciprian Dobre (Mureș). Peste un an, cei doi își vor schimba între dânșii atribuțiile de președinte și vicepreședinte.

Ion Dumitrel și Tamás Sándor au fost apreciaţi pentru activitatea desfășurată în ultimii ani, atât de importantă pentru absorbția fondurilor europene contractate și au transmis mesajul de succes noilor aleși, care și-au asumat, alături de conducerea ADR Centru, misiunea de a încheia cu succes implementarea Programului Operațional Regional REGIO 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru.

Stadiul implementării Programului REGIO la nivelul regiunii noastre a fost dezbătut în contextul discuțiilor referitoare la Raportul de activitate al ADR Centru. Pe parcursul lucrărilor s-a subliniat faptul că Regiunea Centru este între primele trei din țară în ceea ce privește absorbția fondurilor alocate prin POR 2007-2013, gradul efectiv de absorbție fiind superior mediei pe țară, în cadrul acestui program. Ținând cont de rezultatele programului în regiunea noastră, dar și de informarea privind corelarea proiectelor finanțate sau finanțabile din surse publice europene în regiune, au fost dezbătute activitățile derulate în vederea pregătirii Regiunii Centru pentru noua perioadă de programare 2014-2020.

Participanților li s-a prezentat o versiune lansată în ianuarie a noului Program Operațional Regional 2014-2020. Dintre cele 1200 proiecte depuse la nivel regional, a căror valoare totală depășește 1,76 miliarde euro, au fost contractate, până la sfârșitul lunii februarie 2015, un număr de 494 proiecte, a căror valoare totală este de peste 860 milioane euro. Dintre aceste proiecte au fost finalizate 302, beneficiarilor acestora fiindu-le rambursată suma de peste 205 milioane euro. În total, gradul de absorbție la nivel regional a depășit valoarea de 60%, suma totală plătită tuturor beneficiarilor de proiecte REGIO din Regiunea Centru depășind valoarea de 288 milioane euro.

Simion Creţu, directorul ADR Centru, explică: „Participanții la reuniunea de lucru de la Brașov au apreciat preocuparea noastră privind implementarea cu succes a proiectelor finanțate de Uniunea Europeană și consumarea transparentă și eficientă a fondurilor nerambursabile. Întâlnirile noastre de lucru urmăresc urgentarea lucrărilor specificate în cererile de finanțare ale beneficiarilor și finalizarea cu succes a proiectelor. Ceea este important este faptul că am analizat punctual, atât realizările, cât și problemele care le avem de depășit până la finalizarea proiectelor care mai sunt în lucru. Astfel, membrii CDR Centru au convenit că procesul de implementare a programului trebuie fluidizat la maximum în aceste 9 luni care au mai rămas până la finalul acestui an. Am discutat cu partenerii noștri și despre potențialele riscuri pentru proiectele aflate în implementare. Ca atare, s-a propus redactarea unor documente care să fie transmise Guvernului României și ministerelor de resort, în vederea luării unor măsuri de urgență pentru simplificarea prevederilor OUG 34/2006, dar și pentru simplificarea procedurilor și reducerea termenelor de judecată în cazurile când anumite contestații din domeniul achizițiilor publice ajung în instanțe”.

În aceeaşi întâlnire a fost prezentat noul Program Operațional Regional, „pentru a pregăti eficient noile proiecte ce vor beneficia de finanțare în următoarea perioadă de finanțare. Din acest punct de vedere, considerăm că am făcut un important pas înainte în privința pregătirii listelor de proiecte prioritare pentru investițiile în infrastructura de transport regională, deoarece am dezbătut realist problemele referitoare la finanțarea drumurilor județene. Am convenit că Regiunea Centru își va putea defini un portofoliu de proiecte solid și judicios, corelat cu cerințele europene și naționale, din acest punct de vedere. Considerăm că această întâlnire a fost utilă pentru reprezentanții administrației publice locale, pentru că am identificat și analizat posibilele probleme care pot să apară în absorbția efectivă a fondurilor europene, în așa fel încât să le rezolvăm cât mai repede”, explică Simion Crețu, director general al ADR Centru.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

20 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...