Actualitate

ADR CENTRU: Elevii de la Liceul Regina Maria din Alba Iulia au luat biletul spre Europa

ADR Centru, prin Europe Direct Regiunea Centru, a fost alături de tinerii elevi de la Liceul de Arte din Alba Iulia care au câștigat locul I la nivel național în cadrul concursului „Made for Europe”. Premierea elevilor câștigători a fost în același timp un prilej pentru a marca Ziua Europeană dedicată multilingvismului, sărbătorită pe 26 septembrie în întreaga Uniune Europeană pentru a marca bogăția lingvistică a Europei. Proiectul ”Train Ticket to Europe. Language Awareness through Visual Arts” prezentat în cadrul etapei naționale Concursului ”Made for Europe” a adus Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia primul loc pe podium.
Concursul „Made for Europe” este o adevărată olimpiadă a produselor finale realizate în timpul desfășurării proiectelor comunitare implementate de unitățile de învățământ. În perioada 1 august 2012- 31 iulie 2014, Liceul de Arte Alba Iulia a derulat, în calitate de coordonator, un proiect bilateral cu un liceu din Letonia. Proiectul bilateral denumit Train Ticket to Europe. Language Awareness through Visual Arts (Bilet de Tren spre Europa. Conștientizare Lingvistică prin intermediul Artelor Vizuale), a avut ca obiectiv învăţarea limbii letone şi conştientizarea valorilor culturale ale statului european Letonia. Prin intermediul acestui ”bilet către Europa”, elevii Liceului de Arte au participat la o mobilitate de 11 zile în Letonia, iar elevii letoni au participat la o mobilitate de 10 zile în Alba Iulia. La finalul proiectului elevii români au elaborat un kit complet de învățare a limbii letone, a cărui prezentare a cucerit juriul de evaluare a proiectelor din concurs și le-a adus locul întâi la nivel național.
”Este un exemplu de proiect de mobilitate realizat cu fonduri europene, care a generat un set de produse utile și ușor de utilizat. Dacă proiectul se numește ”Bilet de tren spre Europa”, ADR Centru s-a gândit să completeze echipamentul elevilor premianți și cu genți de voiaj în care să le încapă bagajele, dar și brelocuri pentru chei sau alte materiale informative, foarte utile în călătorii. Ziua Europeană dedicată multilingvismului, pe care am sărbătorit-o azi, ne aduce aminte că, deși suntem atât de diverși ca exprimare și cultură, totuși, prin faptul că toți facem parte din Uniunea Europeană, putem accesa fonduri nerambursabile și pentru a participa în proiecte de schimburi de experiență care ne îmbogățesc cultural și ne dezvoltă personal”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
La realizarea directă a acestui proiect au participat 30 de elevi și profesori ai Liceului de Arte. Kitul realizat de elevi cuprinde mai multe materiale ce pot fi folosite ușor pentru a învăța letona. Astfel, elevii și profesorii au conceput un manual de lecții cu exerciții, aplicații artistice, atractive și amuzante, dar și un dicționar vizual cu termeni și expresii trilingvistice în imagini (pictură, sculptură, fotografie, e-artă, desen) cu cuvintele scrise în limbile română, engleză și letonă. Tot din kit mai face parte un suport audio-video cu 30 de lecții cu pronunție în limba letonă cu vorbitori nativi, planșe lingvistice ce pot fi folosite ca suport pentru lecții, cu informații cheie, ușor de utilizat. Materialele sunt completate și de un DVD interactiv cu lecții de limba letonă, cu fotografii și informații despre cultura și civilizația letonă, dar și de o piesă de teatru sau o clasă virtuală. Dacă vă interesează și doriți să învățați limba letonă într-o manieră modernă, accesibilă, intuitivă și artistică, puteți solicita mai multe informații și acces la materiale (manual de limba letonă, DVD-uri, dicționare, planșe, etc.) la Liceul de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

28 septembrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...