Actualitate, Evenimente, Stiri

ADR Centru a reprezentat încă o dată, cu succes, România la Zilele Landului Brandenburg

Timp de două zile, în 5 şi 6 iulie 2014, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a prezentat Regiunea Centru locuitorilor Landului Brandenburg din Germania. Informaţiile despre atracţiile turistice şi potenţialul socio-economic al Regiunii au constituit o noutate pentru germanilor ce au participat la ”Zilele Landului Brandenburg, ediţia 2014”, organizate în localitatea Spremberg, supranumită ”Perla regiunii Lausitz”. Standul Regiunii Centru a fost amplasat în secţiunea specială dedicată partenerilor acestui land german, lângă standul oficial al landului şi cele ale regiunilor poloneze. Ministrul Preşedinte al Landului Brandenburg, dr. Dietmar Woidke, a vizitat aceste standuri în cursul zilei de sâmbătă, 5 iulie 2014.

ADR Centru a participat deja de două ori, cu mult succes, la ediţiile din 2010 şi 2012 ale Zilelor Landului Brandenburg, când mai mult de 10.000 de vizitatori au trecut pe la standurile regiunilor partenere ale Landului german. Şi la aceasta a XIV-a ediţie a manifestării au fost aşteptaţi să participe circa 100.000 oameni, germani, dar şi turişti străini. Standul Regiunii Centru a fost amplasat într-o zonă verde centrală a oraşului gazdă, Spremberg, foarte aproape de scenă principală. Experţii ADR Centru au distribuit sute de materiale de informare şi prezentare ale judeţelor Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, pe lângă revistele, broşurile şi pliantele editate de Agenţie în germană, special pentru partenerii germani. Celor interesaţi le-au fost oferite informaţii despre tradiţiile din regiune, despre atracţiile turistice de excepţie din România şi din Regiunea Centru, dar şi despre oportunităţile de investiţii de la noi. Astfel, publicul german s-a documentat cu privire la posibilităţile de turism, dar şi despre climatul economico-social din Regiunea Centru. Mulţi au fost surprinşi să afle posibilităţile de investiţii şi de petrecere a timpului liber în regiunea noastră, deoarece materialele distribuite au fost editate în limba germană. Cu toate acestea, chiar şi mai mulţi români, dar şi nepoţi şi strănepoţi ai unor romani, plecaţi chiar din Regiunea noastră, au fost bucuroşi să afle noutăţi despre locurile de unde provin.

Seara de sâmbătă a fost una cu totul specială, deoarece delegaţia română, singura prezentă la eveniment, datorită sprijinului oferit de partenerii germani, dr. Birgit Schliewenz şi Klaus Peter Krüger, a participat la dineul oficial oferit de Primul ministru al landului, dr. Dietmar Woidke. În acest cadru, şeful executivului regional, a primit invitaţia de a vizita Regiunea Centru, în timp ce a subliniat şi importanţa dezvoltării de proiecte comune, între Brandenburg şi judeţele din Regiunea Centru, subliniind în acest sens exemplul dat de ADR Centru pentru multe instituţii europene, în domeniul dezvoltării de parteneriate internaţionale.

”Cunosc foarte multe despre proiectele pe care Regiunea Centru, prin ADR Centru sau prin autorităţile locale, le-au dezvoltat în parteneriat cu echipe de specialişti germani. Cunosc detalii despre preocupările voastre privind dezvoltarea sistemului de educaţie după model german, despre calificarea şi recalificare profesională, dar şi despre interesul foarte mare arătat în domeniul dezvoltării turismului, sau al utilizării eficiente a resurselor regenerabile de energie, domeniu în care noi avem o experienţă foarte mare. Am avut chiar recent o întâlnire cu ambasadorul român la Berlin, dl. Lazăr Comănescu, şi i-am confirmat că voi vizita cât mai curând România şi Regiunea Centru, pentru a continua şi dezvolta relaţiile bilaterale stabilite de predecesorul meu Matthias Platzeck. Doresc să vă mulţumesc oficial pentru faptul că suntem din nou împreună la Zilele Landului Brandenburg, pentru a oferi şi cetăţenilor germani posibilitatea de a cunoaşte mai bine regiunea dvs”, a declarat Primul ministru al landului german, dr. Dietmar Woidke.

”Parteneriatul nostru cu Landul Brandenburg se dezvoltă constant de peste 13 ani. Am participat şi la precedentele ediţii ale Zilelor Landului, pentru că dorim să atragem cât mai mulţi turişti din Germania în regiunea noastră. De asemenea, un obiectiv foarte important al participărilor noastre la aceste evenimente îl reprezintă prezentarea posibilităţilor de investiţii în Regiunea Centru, ca să susţinem activităţile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativă. Acum identificăm, împreună cu reprezentantul de Parteneriat bilateral, doamna Birgit Schliewenz, noi posibilităţi de cooperare, care vor fi prezentate actualului şef al guvernului landului, Dr. Dietmar Woidke. În ultimii ani am găsit tot mai multe proiecte comune, atât în domeniul dezvoltării oraşelor cu centre istorice, cât şi în domeniul utilizării eficiente a energiilor regenerabile, precum şi pe alte paliere”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru, referindu-se la vizita delegaţiei Regiunii Centru în landul german Brandenburg.

Mulţi locuitori din Spremberg şi-au manifestat dorinţa de a vizita România, după ce au văzut standul Regiunii Centru, în timp ce o altă parte, care deja au fost în România, au subliniat  că frumuseţea locurilor şi ospitalitatea oamenilor îi vor face să revină cu plăcere în ţara noastră. Delegaţia ADR Centru a fost sprijinită în susţinerea prezentării din Germania de partenerii din Brandenburg, precum şi de Phillip Harffmann, reprezentantul Bisericii Evanghelice CA din România la Berlin.

Standul Regiunii Centru a fost vizitat de reprezentanţii Ambasadei României la Berlin, dar şi miniştri ai Cabinetul condus, la nivelul Landului, de dr. Woidke. Persoanele de decizie cu care s-a întâlnit delegaţia română în cele două zile de manifestări sunt Martina Münch, ministru pentru Educaţie, Sport şi Tineret, precum şi Sabine Kunst, ministru pentru Ştiinţă, Cercetare şi Artă. De asemenea, preşedinta Comisiei pentru politică europeană a Parlamentului Landului Brandenburg, Barbară Richstein, care a vizitat regiunea noastră în octombrie trecut, dar şi mulţi parlamentari ai acestui land german prezenţi la eveniment, au apreciat modul cum Regiunea Centru a evoluat, de la an la an şi s-au bucurat că acum cetăţenii germani pot să beneficieze de mai multe informaţii, în special turistice, privind atracţiile din regiunea noastră. Partenerii instituţionali din acest land şi-au manifestat intenţia de a dezvolta noi proiecte bilaterale în viitor, pe baza schimbului activ dintre cele două regiuni.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

8 iulie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...