Actualitate, Sanatate, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Actualizarea situației privind evoluția pestei porcine africane în județul Alba

Prezența virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată la trei porci dintr-o gospodărie din localitatea Boz, comuna Doștat, în urma analizelor efectuate la Laboratorul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București.

În acest caz, s-au luat mai multe măsuri, între care: neutralizarea cadavrelor, dezinfecția exploatației afectate, a spațiilor de adăpost, aleilor și perimetrelor din împrejurimi, a ustensilelor și materialelor, respectiv a obiectelor posibil contaminate, restricționarea circulației persoanelor în focar, inventarierea suinelor din localitate.

Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit, vineri, 10 ianuarie, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de protecție și supraveghere. Cei trei porci fuseseră găsiți morți de către proprietar, iar ancheta epidemiologică în acest caz este în desfășurare. 

La sfârșitul anului 2019 a fost stins focarul de pestă porcină africană din localitatea Goiești, comuna Vidra, primul izbucnit în județul Alba, la doi porci dintr-o gospodărie. Rezultatele pentru examenele clinice și serologice, în cazul porcilor din zona de protecție au fost negative, iar animalele aflate în zona de supraveghere fuseseră clinic sănătoase. 

Până în prezent au fost diagnosticate 4 cazuri de PPA la mistreț, dintre care unul pe Fondul de Vânătoare 44 Ohaba și trei pe Fondul de Vânătoare 36 Berghin. 

Solicităm crescătorilor de animale să nu achiziționeze porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. 

Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

Reamintim cetățenilor:  

  • Nu intrați în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; 
  • Nu cumpărați furaje din zone în care evoluează boala; 
  • Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; 
  • Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici; 
  • Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie; 
  • Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; 
  • Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; 
  • Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

La nivel national, evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune că un mistreț sau un porc domestic poate fi bolnav de PPA trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la D.S.V.S.A. Alba la numărul de telefon 0258 835 915 sau e-mail office-alba@ansvsa.ro.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

10 ianuarie 2020

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...