Actualitate, Evenimente, Stiri

Activităţi menite să marcheze Ziua Universală a Iei tradiționale românești

Pe 24 iunie se sărbătoreşte Ziua Universală a Iei tradiționale românești, oriunde s-ar afla pe Planetă. IA este matricea noastră culturală, un simbol al identității și creativității spațiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Noaptea de 23 spre 24 iunie este Noaptea Sânzienelor și totodată un bun prilej de a face cunoscută în lume o frumoasa tradiție românească alături de piesa principală din portul nostru tradițional- IA.

Pentru a sărbători Ziua Universală a Iei, alături de alte zeci de localități din lume, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a pregătit câteva surprize. Dacă anul trecut ziua a fost sărbătorită atât prin activități în mediul virtual cât și prin spectacole interactive, anul acesta instituția a decis să se adreseze în primul rând copiilor și tinerilor. Așa se face că în cadrul proiectului „Școala de vară” desfășurată de serviciul Școala de arte și meșteșuguri, astăzi vor avea loc activități ce vor pune în prim plan ia, piesa de rezistenta a portului popular românesc. Cursanții Școlii de vară vor audia legende și prelegeri despre costumul popular românesc și despre sărbătoarea Sânzâienelor iar doritorii vor putea viziona filmul „Ițe de Sălciua” sau vor putea viziona o mini expoziție de obiecte meșteșugărești. De asemenea în cadrul cursurilor de mâine se va pune un accent deosebit pe interpretări ale melodiilor populare românești atât la clasele de canto cât și la clasele de instrument iar în cadrul orelor de design și pictură vor fi reproduse elemente ale artei populare românești.

În același context angajații instituției sunt invitați sa poarte ia, benevol, pe tot parcursul zilei, iar de la orele 17 în prezența specialiștilor centrului va avea loc o activitate metodică de îndrumare a ansamblului folcloric din comuna Livezile, ansamblu îndrumat de bibliotecara Maria Gligor.

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 iunie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...