Actualitate, Social

Abordări privind Proprietatea Intelectuală și Capitalul Uman în cadrul proiectului DIFASS

tfoto3La sfârşitul lunii septembrie a avut loc cel de al cincilea workshop internațional organizat în cadrul proiectului DIFASS având ca teme centrale conceptele de proprietate intelectuală și capital uman. Workshop-ul s-a desfăşurat în Marea Britanie, la Portsmouth, fiind găzduit de WSX Enterprise, partener în cadrul proiectului. Pe parcursul a două zile au fost prezentate cinci exemple de bune practici implementate în diferite regiuni europene reprezentate în  proiect: Spania, Italia, Marea Britanie, Polonia și Slovacia.

Exemplele de bune practici prezentate în cadrul workshop-ului au constat în masuri inovative de sprijin pentru întreprinderi precum proprietatea intelectuală, parteneriate pentru transferul de cunoaștere, scheme de sprijin pentru activități de formare cât și metode de susținere a colaborării dintre mediul academic, studenți și mediul antreprenorial.

În urma prezentărilor, participanții au selectat programul “Knowledge Transfer Partnership” prezentat de partenerul din Marea Britanie ca fiind cel mai bun exemplu de bună practică a evenimentului.

“Knowledge Transfer Partnership” este un program disponibil la nivel național în Marea Britanie, prin intermediul căruia firmele pot beneficia de finanțare în cadrul unor proiecte pentru stabilirea unor relații de colaborare cu instituții din mediul academic, cu scopul de a facilita transferul de cunoaștere, tehnologie și abilități la care compania nu are acces.

Parteneriatul pentru Transfer de Cunoaștere este un instrument prin care Marea Britanie facilitează accesul firmelor la expertiza tehnică și de cercetare a organizațiilor din mediul academic: pentru activități de instruire a personalului propriu, activități de cercetare în beneficiul firmelor, accesul la personal înalt calificat, transferul de cunoaștere în scopul dezvoltării afacerii.

 Un astfel de parteneriat vine de cele mai multe ori cu o profitabilitate crescută pentru partenerii de afaceri,  creșterea vânzărilor și accesului pe noi piețe.

Astfel de exemple vin să îmbunătățească portofoliul de modele pe care Regiunea Centru le poate prelua și transpune în politici și programe care să îmbunătățească competitivitatea firmelor.

Una din temele asupra cărora este necesar să insistăm în viitor este crearea de legături mai strânse între companii și mediul academic pentru creșterea accesului firmelor la rezultatele cercetării, creșterea participării firmelor în programele de cercetare, îmbunătățirea accesului la servicii de transfer tehnologic a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Proiectul DIFASS este implementat de ADR Centru de la începutul anului 2012 intr-un consorțiu format din 26 de parteneri internaționali, iar obiectivul principal al acestuia este de a contribui la îmbunătățirea eficienței politicilor regionale pentru internaționalizarea activității IMM-urilor și facilitarea accesului acestora la finanțare.

Pentru implementarea activităților prevăzute în cadrul proiectului, Comisia Europeană a alocat un buget de 3.077.055 Euro, din care Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru îi revin 74.409 Euro, pentru toată perioada de implementare a proiectului de 36 de luni.

Proiectul este finanțat prin Programul INTERREG IVC, al cărui obiectiv general este de a îmbunătăți eficiența politicilor și a instrumentelor regionale.

INTERREG IVC oferă finanțare pentru cooperarea interregionala la nivelul Europei, este implementat în cadrul obiectivului „cooperare teritoriala a Comunității Europene” și este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

10 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...