Actualitate, Stirea Zilei

A început sezonul de schi! Se schiază la Șureanu.

STAREA ACTUALĂ A PÂRTIILOR DE SCHI. JUDEȚUL ALBA

– pentru perioada 05 – 06 decembrie 2015 –

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 2 (C_1; C_3)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://live.schisureanu.ro

– Nocturnă: nu

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: integral Vodafone; parțial Telekom; parțial Orange

Evaluare generală: având în vedere ninsorile recente, stratul de zăpadă a crescut pe pârtiile Domeniului Schiabil Șureanu, asigurând deschiderea sezonului de schi începând cu ziua de sâmbătă, 06 decembrie 2015. Nu vor fi deschise, însă, toate pârtiile, ci doar două dintre ele, urmând ca celelalte să fie deschise în viitorul apropiat, în funcție de stratul de zăpadă. O singură problemă, pentru acest weekend de deschidere a sezonului, o reprezintă drumul spre pârtii (între lacul Oașa și pârtii), care în momentul de față este extrem de accidentat, fiind absolut necesară dotarea cu lanțuri pentru roți.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: drumul este asfaltat în totalitate (nu mai există acele porțiuni neasfaltate între lacul Tău și Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este extrem de accidentat, în urma traficului intens de camioane cu lemne. Este imperios necesară montarea de lanțuri pe roți, în special începând cu porțiunile de drum unde zăpada e din ce în ce mai multă. Vă recomandăm să faceți acasă o probă de montare a lanțurilor și, odată plecați la drum, să vă înarmați cu multă răbdare pentru această porțiune finală.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, două vor fi deschise în acest weekend, și anume C_1 și C_3. Stratul de zăpadă nebătătorită măsoară circa 40 cm, fiind relativ suficient pentru schi și snowboarding. Atenție, însă, nu vă aventurați în zona de off-piste, întrucât există riscuri de accidentare prin contact cu bolovani și cioturi de copaci, încă insuficient acoperiți de omăt. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează doar teleschiul „Curmătura”.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu va fi vreme frumoasă în weekend, fără precipitații. Cerul va fi parțial senin, iar temperaturile vor oscila între -6 și 4 grade Celsius. De asemenea, săptămâna viitoare vremea continuă să fie rece, ceea ce va păstra pârtiile în condiții relativ bune. Sunt foarte mici șanse ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

– aveți răbdare și prudență pentru porțiunea de drum între lacul Oașa și pârtii.

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam:

Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html

Vârtop 1 – http://www.todeaturism.ro

– Nocturnă: da

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: sezonul de schi se va deschide și la Arieșeni în acest weekend, având în vedere stratul considerabil de zăpadă, așternut în ultima perioadă. Din păcate, însă, în momentul de față plouă la Arieșeni (joi, 03 decembrie 2015, ora 13.00), ceea ce pune sub semnul întrebării buna desfășurare a sporturilor de iarnă în weekend, pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2. Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 prezintă un strat de zăpadă nebătătorită de aproximativ 50 cm, care însă este greoi, apătos, având în vedere vremea caldă și precipitațiile sub formă de lapoviță și ploaie. Instalațiile de transport pe cablu și instalația de nocturnă vor funcționa conform programului. Zona de off-piste este nerecomandabilă, stratul de zăpadă fiind greu practicabil.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni nu vor mai fi precipitații în weekend. Cerul va fi noros, iar temperaturile se vor încadra între -7 și 2 grade Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de condițiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

Serviciul Turism,

din cadrul Consiliul Județean Alba

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 decembrie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scrie-ne pe Messenger
Loading...