Actualitate, Comunicate

A început Postul Adormirii Maicii Domnului, iar în zilele de marți și joi se mănâncă fără ulei

De obicei, Postul Adormirii Maicii Domnului începe la data de 1 august şi are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face însă la data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, cum pică în acest an, se lasă secuiul în seara zilei de 30 iulie şi postul începe pe 31 iulie.

În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântamăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creştini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile.

Existau şi creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit că acest post să fie ţinut începând cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, scrie creştinortodox.ro.

Există rânduiala că împreună cu slujba Vecerniei să se săvârşească în această perioadă a postului Adormirii Maicii Domnului şi cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului înseamnă înfrânare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Dacă ne ţinem departe de anumite mâncăruri, să ne ţinem departe şi de păcate. În acest post se recomandă ajunare luni, miercuri şi vineri până la ora 15.00, ora de la care se poate consumă numai mâncare uscată, iar marţi şi joi ni se cere să mâncăm fără ulei.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

31 iulie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...