Actualitate, Stiri, Turism

A fost deschis oficial Parcul Dendrologic din Alba Iulia, dar accesul spre parc se face pe o stradă plină de noroaie

01.parc La Alba Iulia a fost inaugurat Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” – Valea Popii, care se întinde pe 19 ha. Parcul ar fi trebuit să aibă o suprafaţă de 21 ha, dar 2 ha au fost cedate zonei de agrement pe care o realizează în vecinătate Primăria Alba Iulia.

Parcul Dendrologic este povestea unui om, inginerul silvic Nicolae Pătrânjan, care şi-a dedicat ultimii 14 ani din viaţă realizării acestui obiectiv natural.

La inaugurare au fost prezenţi reprezentanţii administraţiei – primarul Mircea Hava, viceprimarii Dorin Pocol şi Paul Voicu, consilieri locali, reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Alba şi câţiva cetăţeni curioşi.

Strada Valea Popii, care duce la Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” este plină de noroaie, dar primarul Mircea Hava a spus că în 3 luni va fi asfaltată.

Inginerul Nicolae Pătrânjan ne-a declarat: „Ca orice început, a fost greu. Am început cu câţiva puieţi acasă, apoi i-am adus aici în parc. Terenul era greu, era în pantă… Peste 90 la sută din specii au fost crescute aici, chiar dacă e vorba de specii exotice. Am pornit în 2001 cu 50 de specii, astăzi avem 1.200 specii. Când am realizat parcul am avut în vedere două mari lucruri: funcţia peisageră şi climatul forestier. Am început cu 16 ha, am avut peste 21 ha, acum am cedat 2 ha pentru zona de agrement”.

Proiectul „Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut – Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad – Valea Popii din Municipiul Alba Iulia” – 2.780.000 euro

Prin proiectul Primăriei în parc au fost realizate bănci, copertine, 2,2 km de alei asfaltate cu rigole, 2,5 km de alei de picior, coşuri de gunoi etc.

Valoarea proiectului (în 2011) finanţat prin programul Regio (de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului prin ADR Centru) a fost de 11.398.022,80 lei (circa 2.780.000 euro), din care 7.477.948,30 partea Primăriei Alba Iulia.

Început în 26 iulie 2011, proiectul Primăriei Alba Iulia a avut ca termen de finalizare ziua de 25 iulie 2013, dar a fost amânat până în 24 ianuarie 2014, fiind inaugurat în 1 mai 2014.

În luna mai accesul în Parc este gratuit, dar din iunie se vor pune bilete la intrare: 1 leu pentru copii, 2 lei pentru adulţi.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

1 mai 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...