Actualitate, Social

A fost adoptată H.G. privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece

foto: cronicadeiasi.ro
foto: cronicadeiasi.ro

În şedinţa de guvern de ieri, 9 octombrie 2013, a fost adoptată Hotărârea de guvern pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 38/2011 şi a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 920/2011.

Hotărârea adoptată de Guvern operează o serie de modificări ale normelor metodologice referitoare la măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, printr-o mai bună corelare atât cu creşterile de preţuri la combustibil şi energie, cât şi cu rezultatele anchetelor sociale din ultimii ani.

Câteva din principalele prevederi ale acestei Hotărâri sunt:

Stabilirea unui nou model de Cerere şi Declaraţie pe propria răspundere, prin introducerea tuturor elementelor necesare pentru solicitarea, în baza aceluiaşi formular, atât a ajutorului social, cât şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei;

Modificarea listei bunurilor ce conduc la excluderea solicitantului de la acordarea ajutorului social;

Stabilirea condiţiilor şi formelor în care se va comunica între primării, agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi inspectoratele teritoriale de muncă;

Reglementarea procedurii de stabilire a ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică;

Finalizarea reevaluării drepturilor de ajutor social şi alocaţie pentru susţinerea familiei de către autorităţile administraţiei publice locale până la 31 martie 2014.

În cursul saptămânii viitoare, AJPIS Alba va desfăşura cinci întâlniri regionale cu toate primăriile din judeţ, pentru a disemina aceste informaţii şi pentru o unitară implementare a prevederilor legilstaive în domeniu.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

10 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...