Actualitate, Stiri

75 de ani venirea în fruntea credincioşilor romano-catolici din Ardeal a episcopului Márton Áron

Marton muvelodes.roÎn ziua de Crăciun a anului 1938 Papa Pius XI l-a numit ca episcop al credincioşilor romano-catolici din Ardeal. Era al 79-lea episcop din istoria arhidiecezei de Alba Iulia, el urmând unui episcop de origine germană: Adolf Vorbuchner.

Márton Áron va fi consacrat episcop la data de 12 februarie 1939 în Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Cluj.

Dacă Márton Áron a luat poziţie faţă de deportarea evreilor din Ardealul de Nord, ocupat de regimul hortist, după 1944 episcopul a luat atitudine faţă de instaurarea regimului comunist în România.
După anul 1948 pentru credincioşii greco-catolici din Ardeal a urmat o perioadă lungă de persecuţii: Biserica Greco-Catolică a fost desfiinţată, iar bisericile, terenurile şi celelalte bunuri confiscate. Nici după 1989, anul aşa-zisei Revoluţii, Biserica Greco-Catolică nu şi-a intrat în drepturi. Regimul din România de după 1989 a continuat politica regimului comunist de lichidare a Bisericii Greco-Catolice Unite cu Roma.

Revenind la Márton Áron, după anul 1948, episcopul va fi principalul apărător al fraţilor greco-catolici, prigoniţi de regimul de la Bucureşti.

„Credincioşii Bisericii Greco-Catolice, prin măsurile luate de episcopul Márton Áron, au fost primiţi la slujbele din bisericile romano-catolice, iar unii şi ca studenţi la Institutul Teologic din Alba Iulia, cu toate greutăţile determinate de lipsa fondurilor financiare sau a alimentelor pentru masa studenţilor. După cele scrise de episcopul greco-catolic Ioan Ploscaru, în momentul desfiinţării Bisericii Greco-Catolice, episcopul Márton Áron a dat imediat dispoziţiuni ca preoţii greco-catolicisă-şi ţină slujbele prin alternanţă cu cei romano-catolici în bisericile romano-catolice. În urma unor „lungi dezbateri”, după cum se exprima un preot romano-catolic, de teama ca şi bisericile romano-catolice să fie închise sau preoţii care permit ca cei greco-catolici să oficieze slujbe în bisericile lor să fie arestaţi, se va adopta în unele zone o soluţie de compromis: credincioşii greco-catolici să fie primiţi fără nici un impediment la slujbele romano-catolicilor, iar preoţii greco-catolici să asiste la slujbe din Scaunul de Spovedanie. „Biserica a devenit neîncăpătoare – scria Ion Ploscaru” (Iulius Mureşan „Episcopul Márton Áron”, Cluj, 2008).

Regimul comunist a făcut numeroase arestări printre clericii romano-catolici, în timp ce toată conducerea Bisericii Greco-Catolice a fost aruncată în închisoare. De arestare nu va scăpa nici episcopul Márton Áron (1949-2 februarie 1955), care la Sighet a împărţit aceeaşi celulă cu episcopul greco-catolic Alexandru Todea şi alţi clerici romano-catolici. „O legătură sufletească indelebilă s-a creat, în special, între mine şi episcopii Márton Áron şi Adalbert Boros. Acolo unde omul este pătruns de Dumnezeu, nu mai poate fi ură”, spunea cardinalul Todea (Iulius Mureşan „Episcopul Márton Áron”, Cluj, 2008).

În perioada 1957-1967 Márton Áron a avut domiciliu forţat la Palatul Episcopal din Alba Iulia.

Cu multă iubire şi înţelegere, episcopul Márton Áron, conducătorul romano-catolicilor din Ardeal, se adresa astfel studenţilor români greco-catolici care studiau pe ascuns la Institutul Romano-Catolic de la Alba Iulia: „Voi veţi fi pentru mine întotdeauna elevii mei predilecţi” (Iulius Mureşan „Episcopul Márton Áron”, Cluj, 2008).

Printre studenţii români greco-catolici de la Institutul Romano-Catolic din Alba Iulia se aflau în anii 50 ai sec. XX şi actualul cardinal Lucian, conducătorul Bisericii Greco-Catolice din România.

Episcopul Márton Áron se va stinge la 29 septembrie 1980 la vârsta de 84 de ani şi 42 de ani în scaunul episcopal. Înmormântarea a avut loc la 4 octombrie 1980, iar printre cei care au asistat s-au aflat toţi episcopii greco-catolici aflaţi în libertate, neuitând niciodată frăţia şi înţelegerea arătate de episcopul Márton Áron.

 

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 februarie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...