Actualitate, Stirea Zilei

7 ani de succes în atragerea de fonduri REGIO la ADR Centru

Astăzi la Alba Iulia a avut loc Conferinţa Regională privind stadiul de implementare a Programului Operaţional Regional la nivelul Regiunii Centru.
Peste 575 dmilioane euro, adică mai mult de 120/ din bugetul nerambursabil alocat Regiunii Centru prin POR 2007-2013, au fost contractate şi aproape 60% dintre aceste fonduri sunt investite în proiecte concrete şi restituite beneficiarilor. Acestea sunt rezultatele programului REGIO în cei peste şapte ani de la lansare şi acestea sunt temele pe care ADR Centru le-a discutat în cadrul Conferinţei Regionale privind stadiul implementării REGIO la nivelul Regiunii Centru. Evenimentul a avut şi rolul de a prezenta participanţilor câteva dintre obiectivele finalizate, prin cei peste 260 milioane euro folosite judicios pentru dezvoltarea şi pentru crearea de locuri de muncă în cele şase judeţe din centrul ţării.
Peste 1200 de proiecte depuse în şapte ani, cu o valore de 1,77 miliarde euro, adică o cerere de aproape patru ori mai mare decât alocarea regională de 480 milioane euro., iar proiectele contractate de 850 de milioane euro, ceea ce înseamnă că se pot atrage efectiv în dezvoltarea economico-socială a judeţelor Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu peste un miliard de euro.
Toţi aceşti bani s-au transformat în obiective urbane noi, centre sociale, şcoli modernizate, afaceri de succes, cetăţi şi obiective de patrimoniu reabilitate, dar mai ales investiţii şi sisteme de infrastructură modernă, susţinând peste 4200 de locuri de muncă.
Pe parcursul conferinţei participanţii au urmărit ce proiecte au fost implementate în zona metropolitană Braşov, unde s-a dezvoltat infrastructura socială, rutieră şi unde siguranţa populaţiei a fost pusă în prim plan de municipalitate, precum şi proiectele implementate în municipiul Târgu Mureş, care au permis reabilitarea reţelei stradale şi alte investiţii în infrastructura socială.
Reprezentanţii judeţului Harghita au expus modul în care fondurile REGIO au susţinut şi au dezvoltat şi îmbunătăţit condiţiile de viaţă ale vârstnicilor şi ale altor categorii sociale devaforizate, care au nevoie de sprijin social.
Cei peste 50 de participanţi au aflat cum elevii din municipiul Sibiu se bucură de condiţii moderne de studiu realizate cu fonduri nerambursabile.
Experienţa unei firme din Alba Iulia care a obţinut finanţarea pentru dezvoltarea afacerii, cum şi-a dezvoltat afacerea, cu cât a crescut cifra de afaceri, dar şi recomandările unui parcurs fluid derularea unui proiect REGIO, au fost prezentate de administratorul societăţii.
Nu în ultimul rând, s-a vorbit de valorizarea turistică a Regiunii Centru şi de obiectivele istorice deosebite ale acesteia, aducându-se în prim plan un proiect amplu ce a permis reintroducerea în circuitul tursitic a 18 biserici evanghelice de patrimoniu din regiune.
De asemenea s-a discutat şi de noile oportunităţi de finanţare nerambursabilă ce vor fi derulate de ADR Centru în perioada 2015-2020.
„Da vorbim de implementarea programului, discutăm despre cele 483 de contracte de finanţare nerambursabilă semnate până în prezent şi de cele peste 270 milioane de euro abosorbite de autorităţile publice locale, ONG-urile şi firmele care şi-au dezvoltat investiţiile. Am văzut care este stadiul programului, ce rezultate am obţinut pe fiecare axă şi am discutat despre problemele şi dificultăţile întâmpinate. Dar acesta nu a fost un scop în sine al întâlnirii. Acum, mai mult decât în alţi ani, prin prezentările susţinute de noi, dar şi de beneficiarii de fonduri nerambursabile, am reuşit să vedem rezultate palpabile obţinute prin cheltuirea fondurilor europene şi ne-am propus acest obiectiv ambiţios, ca gradul de absorbţie în Regiunea noastră să se apropie de 80%.
Ne aşteaptă acum provocarea 2014-2020, un program nou care a preluat de la cel vechi câteva aspecte dar care vine şi cu noutăţi, schimbări, poate mai flexibile şi care cu certitudine vor aduce mai mulţi bani” a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 decembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...