Evenimente

5 iunie – Ziua Națională Împotriva Violenței asupra Copilului în România

abuzabuz

Prin Legea nr. 497 adoptată de Parlamentul României în data de 28 decembrie 2006 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 16 din 10 ianuarie 2007, 5 Iunie a fost declarată Ziua împotriva violenţei asupra copilului în România, în scopul conştientizării şi prevenirii abuzurilor şi neglijării copilului în societatea românească.

Copiii au dreptul de a fi protejați pentru a nu fi victime ale abuzurilor în familie, școală sau în mediul public. Abuzul asupra copiilor este reprezentat de orice formă de violență fizică sau emoțională la care sunt supuși ori expuși aceștia cu repercusiuni severe asupra sănătății lor mentale și fizice.

În scopul prevenirii şi înlăturării situaţiilor de abuz, la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba funcționează linia telefonică – 0 800.82.00.10”Telefonul Copilului”, în cadrul Serviciului de intervenţie în situaţii de abuz, neglijare, trafic, migrație, repatrieri, violență domestică și prevenirea marginalizării sociale – Biroul de intervenție în regim de urgenţă în domeniul asistenței sociale. Linia funcţionează în regim permanent, 7 zile/săptămână, 24/24 ore, inclusiv în zilele de sărbători legale şi se constituie ca un serviciu de specialitate pe care copiii şi familiile din comunitate îl pot accesa în funcţie de nevoi şi pentru a semnala situaţiile de abuz, neglijare, exploatare, trafic, migraţie asupra unui copil.

În primul trimestru al anului 2021, la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba au fost înregistrate un număr de 115 sesizări privind cazuri/situaţii de abuz, neglijare, exploatare a copilului din care 74 de sesizări au fost confirmate, iar 41 de sesizări au fost infirmate.

Sesizări la DGASPC privind situaţii/cazuri de abuz, neglijare, exploatare – făcute de:TipuriNumăr total de sesizăriNumăr. de sesizări confirmate (nr. de cazuri)Număr de sesizări infirmate
1) Profesioniştia) Abuz fizic312
b) Abuz emoţional211
c) Abuz sexual202
d) Neglijare765422
e) Exploatare prin muncă101
f) Exploatare sexuală110
Total (1)855728
2) Persoane fizicea) Abuz fizic110
b) Abuz emoţional110
c) Abuz sexual101
d) Neglijare231310
f) Exploatare sexuală110
Total (2)271611
3) Autosesizări (DGASPC)a) Abuz fizic110
d) Neglijare202
Total (3)312
Total General (1+2+3)1157441

După mediul de provenienţă, din cele 74 de situaţii/cazuri confirmate, 47 sunt din mediul urban şi 27 din mediul rural:

TipuriCazuriUrbanRural
a) Abuz fizic321
b) Abuz emoţional220
c) Neglijare674225
d) Exploatare sexuală211
Total744727

După distribuţia pe sexe, situaţia este următoarea:

Cazuri de:MasculinFeminin
a) Abuz fizic12
b) Abuz emoţional11
c) Neglijare3037
d) Exploatare sexuală02
Total3242

Aceste abuzuri au avut loc:

Cazuri de:FamilieUnităţi de învăţământAlte locaţii (în comunitate)
a) Abuz fizic300
b) Abuz emoţional011
d) Neglijare6700
f) Exploatare sexuală200
Total7211

Pentru toate sesizările, specialiştii DGASPC Alba au făcut verificări în vederea stabilirii veridicităţii aspectelor semnalate, întocmind un raport de evaluare iniţială, atât copilului cât şi familiei. În cazurile confirmate, în funcţie de gradul de pericol în care se afla copilul, s-a hotărât menţinerea copilului în familie şi acordarea unor servicii de reabilitare (consiliere psihologică, asistență/consiliere juridică, terapie comportamentală, reintegrare sau orientare şcolară, servicii medicale) sau preluarea din familie și instituirea unei măsuri de protecţie specială, respectiv pentru 12 copii s-a dispus plasamentul în regim de urgență prin dispoziția directorului general, iar pentru 9 copii s-a dispus plasamentul prin hotărârea Comisiei pentru Protecția Copilului Alba sau prin instanță.

Semnalarea suspiciunii sau a situaţiei de abuz, neglijare, exploatare şi a oricărei forme de violenţă se poate face de către copilul victimă sau de orice persoană care intră în contact cu acesta, în mediul familial, comunitar sau profesional. Această persoană poate fi: un părinte sau alt membru al familiei; o rudă; un vecin sau un cunoscut al familiei; o altă persoană martor; profesionişti din sistemul de sănătate publică (medici de familie, asistente medicale comunitare, mediatori sanitari, medici pediatri, etc.) şi din sistemul de educaţie (educatori, învăţători, consilieri şcolari, profesori, psihopedagogi, mediatori şcolari etc.); preoţi; personal din alte instituţii/organizaţii care vin în contact cu copiii, inclusiv din serviciile organizaţiilor neguvernamentale; personalul SPAS (lucrători sociali comunitari, asistenţi sociali sau persoane cu atribuţii în asistenţa socială); profesionişti din mass-media, iar personalul DGASPC se poate autosesiza ca urmare a vizitelor efectuate în zonele cu risc.

Protejarea copiilor de orice formă de violență este un drept fundamental, garantat de Convenția 5 cu privire la Drepturile Copilului, precum și de alte tratate și standarde cu privire la drepturile omului, iar sesizarea/raportarea cazurilor de violență este extrem de importantă pentru viața unui copil.

Director general

Frăcea Valentin-Ioan

The post 5 iunie – Ziua Națională Împotriva Violenței asupra Copilului în România appeared first on albapesurse.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 iunie 2021

About Author


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...