Actualitate

4 firme de panificaţie din Cugir şi una din Vinţu de Jos verificate de poliţişti

foto: frontera-trading.ro
foto: frontera-trading.ro

Pentru asigurarea unui climat de legalitate în mediul de afaceri, efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba continuă activităţile specifice pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei, conform Planului de acţiune „VATRA 2013”,  întocmit la nivelul Poliţiei Române.

În perioada 16 – 20 septembrie, a.c., poliţiştii din Alba au desfăşurat o serie de acţiuni ce au avut drept scop combaterea evaziunii în domeniul panificaţiei, fiind efectuate controale de la producători până la cei care vând produsul finit către populaţie.

Cei 67 de poliţişti (dintre care 24 de investigare a fraudelor, 33 de ordine publică, 10 de rutieră), angrenați în acțiune, au verificat 19 de societăți comerciale, 13 de persoane fizice şi 151 mijloace de transport.

În domeniul economic, polițiștii au constatat 5 infracţiuni, dintre care 4 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale şi 1 la Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale. Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin infracţiunile menţionate fiind estimat la 108.848 lei.

Au fost aplicate 66 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 9 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite republicată și 57 la alte acte normative. Valoarea totală a sancţiunilor contravenționale aplicate se ridică la 23.612  lei, iar a bunurilor ridicate urmare a acestora se ridică la 9.152 lei.

1. Cu ocazia verificării efectuate la o societate comercială din Cugir, s-a constatat lipsa in gestiune a cantităților de 42.734 kg făina albă, 5.819 kg făină neagră, 1307 kg drojdie care, începând cu luna iulie 2013, a fost utilizată în procesul de fabricare a produselor de panificație, fără întocmirea documentelor legale de ieșire din gestiune precum si de înregistrare a veniturilor obținute din vânzarea produselor finite. Prejudiciul estimat este in valoare de 86.784 lei

În continuare faţă de administratorul societăţii se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „evaziune fiscală”, prev. de art.9, al.1, lit. b din Legea nr.241/2005.

2. În urma unei verificări efectuate la o societate comercială cu sediul social în oraşul Cugir, care are ca obiect de activitate „fabricarea pâinii şi a produselor proaspete de patiserie”, administrată de numitul D.G., domiciliat în orașul Cugir, judeţul Alba, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de „folosirea cu rea credinţă a creditului de care se bucură societatea”.

Astfel, cu ocazia verificării documentelor de evidenţă contabilă s-a constatat faptul că între soldul scriptic al contului “casă” şi soldul faptic există o diferenţă de 3.181 lei, sumă care nu a putut fi justificată de către administratorul societăţii.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosirea cu rea credinţă a creditului de care se bucură societatea, fapta prev. si ped. de art.272 alin.1 pct.2 din Legea 31/1990-modificată.

3. Cu ocazia verificării efectuate la o altă societate comercială din Cugir, s-a constatat faptul că, începând cu luna iulie 2013, administratorul Marius S.G., a reţinut şi nu a virat sumele datorate reprezentând obligaţii cu reţinere la sursa, în cuantum total de 9.650 lei.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prev. şi ped. de art. 6 alin. 1 din Legea 241/2005.

4. Numitul Dumitru R. administrator la o societate comercială din Cugir, care are ca obiect de activitate „Fabricarea pâinii şi a produselor proaspete de patiserie”, în perioada 25.06.2012-25.07.2013 a reţinut şi nu a virat bugetului de stat, în termenul prevăzut de lege, sumele reprezentând impozite si contribuții cu reţinere la sursă, cauzând un prejudiciu în cuantum total de 8.434 lei.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prev. şi ped. de art. 6 alin. 1 din Legea 241/2005 – modificată.

5. Cu ocazia verificării efectuate la o societate comercială din Vințu de Jos, judeţul Alba, s-a constatat lipsa in gestiune a cantității de 2.211 kg tărâțe grâu, care a fost comercializată în cursul anului 2013 de către administratorii societății T. N. şi T.A.  fără întocmirea documentelor legale de ieșire din gestiune precum si de înregistrare a veniturilor obținute din vânzarea acesteia. Prejudiciul estimat este in valoare de 800 lei.

In continuare, faţă de cei doi administratori, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, prev. de art.9, al.1, lit. b din Legea nr.241/2005.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

21 septembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...