Actualitate, Evenimente

3 echipe din Alba participă la competiţa regională „Tinerii Dezbat” de la Miercurea Ciuc

Peste 500 de elevi din România dezbat în acest weekend, în cadrul a 9 competiţii regionale, despre incluziunea copiilor cu dificultăţi de învăţare în invăţământul de masă şi despre adoptarea măsurilor de toleranţă zero în cazurile de violenţă în şcoli.

La regionala de la Miercurea Ciuc ce are loc pe 30 şi 31 mai la Grupul Școlar Economic ”Johannes Kajoni”, participă 23 echipe formate din elevi de liceu reprezentând 3 instituţii preuniversitare din Alba, 5 din Bistrița Năsăud, 1 din Cluj, 6 din Harghita, 4 din Mureș și din Sibiu.

Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”, ajuns la cea de-a şasea ediţie şi cunoscut ca „olimpiada dezbaterilor”, este inclus în Calendarul concursurilor naţionale şcolare finanţate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în anul şcolar 2014-2015. În urma etapei judeţene şi a seminariilor, 181 de licee s-au calificat la etapa regională ce se va desfăşura în 9 oraşe (centre regionale): Bucureşti, Buzău, Craiova, Miercurea Ciuc, Oradea, Piatra Neamţ, Ploieşti, Suceava şi Timişoara. Moţiunile care se vor dezbate alternativ de către echipe, în runde pro şi contra, sunt:

• Toţi copiii cu dificultăţi de învăţare ar trebui incluşi în învăţământul de masă.
• Ar trebui aplicate măsuri de toleranţă zero în cazurile de violenţă în şcoli.
În urma regionalelor, echipele de pe primele locuri se vor califica în finala naţională, găzduită anul acesta la Miercurea Ciuc, între 12 şi 14 iunie.

Concursul Naţional „Tinerii Dezbat” – www.tineriidezbat.ro este organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice alături de partenerii săi – ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică), în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Iniţiat în 2010 de Ministerul Educaţiei, Concursul Naţional „Tinerii Dezbat” – www.tineriidezbat.ro – este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România. Alcătuit din 3 etape competiţionale distincte (judeţeană, regională şi naţională) şi un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul „Tinerii Dezbat” invită profesorii alături de elevii lor într-o experienţă de învăţare a argumentării şi de formare a gândirii critice.

Dezbaterile, în formatele practicate de universităţi prestigioase din lume, sunt exersate în România, de peste cinci ani, în cluburile de dezbateri din şcoli şi, de peste 20 de ani, în cluburile ARDOR. Concursul „Tinerii Dezbat” aduce mişcarea de dezbateri la amploarea pe care o are în majoritatea ţărilor democratice cu bune practici în domeniul educaţional. „De altfel, prin cei peste 500 de elevi care anual dezbat în cadrul acestei competiţii, România a devenit anul trecut ţara cu cea mai amplă mişcare de dezbateri din Europa”, susţine International Debate Educational Association (IDEA).

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

29 mai 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Radio Alba Centrale Electrice
Scrie-ne pe Messenger
Loading...