SEBES ALBA
Actualitate

3 decembrie – ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

timg_20131202_121756În anul 1992 Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite consacrată analizei implementării Programului Mondial de Acţiune privind persoanele cu handicap a declarat 3 decembrie – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI.

Marcată anual şi în România, ziua reprezintă un prilej şi o şansă, în acelaşi timp, pentru a fi solidari cu cei vulnerabili, pentru a încerca să cunoaştem experienţe, să înţelegem situaţii, să ne asumăm efortul de a construi o viaţă fără bariere şi are ca obiectiv promovarea înţelegerii dizabilităţii şi mobilizarea tuturor pentru asigurarea unei vieţi demne, egale din punct de vedere a drepturilor şi bunăstării persoanelor  cu dizabilităţi.

Marţi, 3 decembrie a.c., Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba împreună cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă  Alba Iulia şi Comitetului Judeţean de Analiză a Problemelor Persoanelor cu Handicap organizează, o serie de activităţi:

11,00 – 13,00 – Masa rotundă: “Şanse  egale  pentru tinerii  defavorizaţi”- organizată la Casa de Cultură a Studenţilor Alba cu participarea instituţiilor şi organizaţiilor cu atribuţii în protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

14,00 -15,30 – “marşul  persoanelor cu handicap – cursa inimii cetăţii ”, ediţia a VI-a, – prin care se doreşte promovarea participării persoanelor cu dizabilităţi la viaţa comunităţii; acţiune susţinută, încurajată, promovată şi în acest an, de îndrăgita solistă de muzică populară, doamna profesoară Leontina Fărcaş.

Ignoranţa, discriminarea, preconcepţiile duc la izolarea, la ridicarea unor bariere între persoanele cu dizabilităţi şi comunitate. De aceea, este important ca noi, toţi, să înţelegem că persoanele cu dizabilităţi fac lucrurile – pe care noi le considerăm obişnuite, mai diferit şi că au nevoie de condiţii adaptate  abilităţilor şi experienţei lor. În acest an, traseul marşului va fi: Parcul Custozza – Catedrala Reîntregirii – Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia şi va fi parcurs de toţi cei care vor fi prezenţi: persoane cu handicap instituţionalizate şi neinstituţionalizate, însoţitori, organizatori, oficialităţi, invitaţi, în dorinţa de a le fi aproape şi de a reprezenta suportul de care au nevoie persoanele cu handicap din partea societăţii, a noastră, a tuturor. Simbolul acestei acţiuni este inima roşie purtată în piept – care va deschide propriile inimi spre înţelegerea acestor oameni şi a curajului cu care trăiesc în fiecare zi; de asemenea, toţi participanţii vor purta un fular roşu pe care este inscripţionată o inima albă.

15,45 – 16,15 – Expoziţie cu obiecte şi decoraţiuni confecţionate de către  persoanele cu dizabilităţi.

16,15 – 18,00 – Spectacolul artistic: “bucuria darului”- susţinut de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia: doamna profesoară Leontina Fărcaş şi Muguri de Tezaur, Fanfara Copiilor din Petreşti, Grupul „Primavera”- coordonat de doamna profesoară Marinela Popa, Corul Seminarului Teologic „Sfântul Mitropolit Ştefan” – dirijat de părintele prof.dr. Nicolae Topîrcean, Grupul de Colindători din Ighiu şi Corul Centrului „Sfântul Meletie” Alba Iulia.

Inimile roşii (peste 500 de bucăţi) au fost  confecţionate de copiii de la Organizaţia pentru copii şi adulţi cu nevoi speciale „Trebuie” Sebeş, iar  fularele roşii  sunt asigurate de către organizatorii acţiunii.

Participanţii la acest eveniment vor primi diplome şi cadouri.

Pe tot parcursul manifestării asistenţa medicală va fi asigurată de persoane specializate (asistenţi medicali şi infirmieri) de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos şi de personal medical de la  SC „ELISA MED” SRL, care va fi prezentă cu o ambulanţă dotată la standardele cerute de lege.

„Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, 3 decembrie, ne-am propus organizarea mai multor activităţi, una dintre acestea fiind Marşul persoanelor cu handicap „Cursa inimii cetăţii” care a ajuns la a VI- a ediţie.

Cu această ocazie persoanele cu handicap precum şi cele fără handicap au posibilitatea  să se întâlnească într-un alt cadru cu  reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai organizaţiilor neguvernamentale, elevi şi persoane vârstnice, biserică şi instituţii media.

Scopul acestei acţiuni este acela de a contribui la schimbarea mentalităţilor privind persoanele cu handicap, să conştientizăm că aceste persoane nu sunt diferite de noi majoritatea, ci că percepţia noastră este  greşită. Sunt persoane care pot fi implicate în diverse activităţi pe care s-ar putea să le facă uneori mai bine decât persoanele aşa zis „normale”.Trebuie doar să vrem acest lucru şi să le dăm şansa să ne arate ce pot.

Ca şi în anii anteriori şi în acest an îndrăgita interpretă de muzică populară Leontina Fărcaş va fi alături de noi motiv pentru care îi mulţumim.

Alte acţiuni organizate cu această ocazie sunt  Masa rotunda: „Şanse egale pentru tinerii defavorizaţi şi spectacolul: „Bucuria Darului”.

Doresc, de asemenea, să mulţumesc organizatorilor din acest an al Marşului persoanelor cu handicap: Consiliul Judeţean Alba/Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Pentru a fi împreună vă aşteptăm  marţi, 3 decembrie, ora 14.00, în Parcul Custozza Alba Iulia.” Preşedinte, Frăcea Valentin Ioan

Când sunt slab, atunci sunt tare!

„Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este sărbătoarea celor care poartă crucea grea a unor mari suferinţe. Această cruce purtată cu demnitate, cu răbdare, cu credinţă şi cu speranţă este o cruce care sfinţeşte pe cel care o poartă şi pe cei care îi sunt alături.

Mântuitorul Iisus Hristos i-a spus Sfântului Apostol Pavel, care îl rugase să-l vindece de boala pe care o avea: „Îţi este de ajuns harul Meu, căci puterea Mea se desăvârşeşte în slăbiciune”, auzind acest lucru marele apostol a exclamat: „De aceea mă bucur în slăbiciune…căci, când sunt slab, atunci sunt tare.” (II Cor 12, 9-10).

Această zi de sărbătoare este cel mai potrivit prilej de a recunoaşte „măreţia” şi „ tăria” celor care zi de zi şi clipă de clipă biruiesc greutăţile de neimaginat ale handicapului, trăindu-şi viaţa cu nădejde, speranţă şi credinţă. Este în acelaşi timp o zi în care ne amintim de cei care cu dragoste şi dăruire le sunt alături, împlinind cuvintele Sfântului Apostol Pavel „Purtaţi-vă sarcinile unii altora, şi aşa veţi împlini legea lui Hristos” (Gal. 6.2)

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iulie şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă încercă prin activitatea social-filantropică pe care o desfăşoară să fie şi în sprijinul semenilor noştri suferinzi şi cu dizabilităţi.

În prezent sub oblăduirea Arhiepiscopiei se află două case de tip familial  pentru 24 copii cu dizabilităţi, trei locuinţe protejate pentru persoane adulte cu dizabilităţi cu 32 de beneficiari, un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru 20 de persoane cu dizabilităţi, un aşezământ social care oferă servicii de zi persoanelor cu dizabilităţi şi un birou de asistenţă şi consiliere a persoanelor cu dizabilităţi. Aceste servicii sunt derulate în parteneriat cu autorităţile publice judeţene şi locale.” Pr. Nicolae Călin Ignat – Preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

 

„Ziua de 3 decembrie este prilejul prin care fiecare dintre noi se poate implica şi îşi poate afirma sprijinul pentru ca persoanele cu dizabilităţi să se bucure de şanse egale, iar fiecare zi trebuie să aducă în plus o informaţie din domeniul dizabilităţii, pentru a înlocui o prejudecată sau pentru a produce o schimbare de mentalitate. Comunitatea are nevoie să cunoască aceste persoane, nevoile şi aptitudinile, serviciile pe care trebuie să le dezvolte.

Handicapul nu este altceva decât o stare consecutivă deficienței cu care persoana s-a născut sau pe care a dobândit-o. Societatea stabileşte prin norme legătura dintre dizabilitate şi statutul juridic generat prin încadrarea într-un grad de handicap. Este esenţial ca persoanelor cu dizabilităţi să nu li se nege anumite drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la o educație adaptata în funcție de „diferitele abilități”, accesul la o îngrijire medicală adecvată, posibilitatea de a învăța o meserie în concordanță cu abilitățile individuale și posibilitatea de a-și câștiga propria existență, dreptul de a își exprima sexualitatea, etc., chiar dacă normele care stabilesc încadrarea într-un grad de handicap nu-i asigura persoanei cu dizabilităţi statutul juridic de persoană încadrată într-un grad de handicap. Negarea drepturilor fundamentale, a accesului la toate instituţiile, reprezintă acte discriminatorii pentru persoanele cu dizabilităţi, având un impact deosebit asupra acestora.

O persoană cu dizabilități nu refuză să muncească, ci îi este subestimată contribuția pe care și-o poate dărui sieși, în primul rând, și societății, mai apoi. Strategia de la Lisabona reprezintă temelia acestei atitudini. Din păcate, sau din fericire, aceste acțiuni ne privesc (și) pe noi, membrii activi ai societății, astfel, rolul unui liber arbitru este din start exclus. A nu fi apt pentru orice activitate nu este sinonim cu neputința, cu delăsarea sau cu refuzul de a contribui la dezvoltarea unei societăți flexibile și dinamice.

Persoanele cu dizabilităţi nu au nevoie de mila semenilor, ei au nevoie de recunoaşterea lor ca membrii cu drepturi depline în viaţa social-economică. Întreaga viaţă socială trebuie să se bazeze pe principiul „ nimic despre persoanele cu dizabilităţi fără participarea persoanelor cu dizabilităţi”. Pentru a imprima aceste valori în viaţa societăţii române este absolut necesară implicarea societăţii civile în întreaga activitate desfăşurată de specialişti, din structura de stat sau ONG-uri, în domeniul protecţiei sociale. Societatea civilă trebuie să aibă un rol activ în împiedecarea discriminării oamenilor pe criterii de dizabilitate, trebuie să-i sprijine moral pe aceştia în lupta lor de recunoaştere ca şi cetăţeni cu drepturi depline. Potenţialele victime ale discriminării vor putea lupta pentru drepturile lor numai cunoscându-le şi, aici, instituţiile publice trebuie să aibă alături structurile societăţii civile, deoarece ca instituţie a administraţiei consider că trebuie să sprijinim şi nu să înlocuim structurile societăţii civile.” Director general, Prof. Sorin Valerian Chirilă.

Distribuie Acum

3 decembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Ziarul Apulum
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
Anunturi Negociat.ro
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.
Site-uri Partenere
Radio Alba apartamente de vanzareCentrale Electrice