Actualitate, Agricultura, Stiri

26 mai – termen pentru declararea veniturilor obţinute din activităţi agricole

Persoanele fizice care realizează individual sau într-o formă de asociere venituri din activităţi agricole din România, au obligaţia declarării acestora la organul fiscal de domiciliu, în vederea stabilirii impozitului anual datorat. 26 mai 2014 este termenul limită de declarare pentru veniturile realizate în anul 2014.

Veniturile din activităţi agricole sunt:

– veniturile obţinute din cultivarea produselor agricole vegetale;

– veniturile obţinute din exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea;

– veniturile obţinute din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Impozitarea veniturilor din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură este reglementată prin CAPITOLUL VII Venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, respectiv art. 71 – 74 din Legea nr. 571/2013 privind Codul fiscal. Impozitarea se face în două moduri:

–     în sistem normă de venit, prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra unei norme de venit stabilite pe unitate de suprafaţă (ha)/ cap de animal/ familie de albine, pentru categoriile de produse vegetale şi animalele prevăzute la art. 72 alin. (2) din Codul fiscal:

Impozitarea pentru suprafeţele cultuvate se face în funcţie de tipul produselor vegetale astfel:

Cereale – peste 2 ha

Plante oleaginoase – peste 2 ha

Cartof – peste 2 ha

Sfecla de zahăr – peste 2 ha

Tutun – peste 1 ha

Hamei pe rod – peste 2 ha

Legume în câmp – peste 0,5 ha

Legume în spaţii protejate – peste 0,2 ha

Leguminoase pentru boabe – peste 1,5 ha

Pomi pe rod – peste 1,5 ha

Vie pe rod – peste 1 ha

Arbuşti fructiferi – peste 1 ha

Flori şi plante ornamentale – peste 0,3 ha

În ceea ce priveşte numărul de animale impozitarea se face astfel:

Vaci – peste 2

Bivoliţe – peste 2

Oi – peste 50

Capre – peste 25

Porci pentru îngrăşat – peste 6

Albine – peste 75 de familii

Păsări de curte – peste 100

–  în sistem real (venituri minus cheltuieli, potrivit evidentei contabile in partidă simplă) – pentru acele activităţi pentru care nu s-au stabilit norme de venit (altele decât cele anterior-mentionate) şi pentru produsele vegetale /animale valorificate în altă modalitate decât în stare naturală.

Sunt considerate în stare naturală produsele agricole vegetale obţinute după recoltare, precum şi produsele de origine animală: lapte, lână, ouă, piei crude, carne în viu şi carcasă, miere şi alte produse apicole definite potrivit legislaţiei în materie, precum şi altele asemenea. Preparatele din lapte şi din carne sunt asimilate produselor de origine animală obţinute în stare naturală. Norma de venit include şi venitul realizat din înstrăinarea produselor vegetale, a animalelor şi a produselor de origine animală, în stare naturală.

Persoanele care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit trebuie să depună anual o declaraţie la organul fiscal de domiciliu (formular 221), pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs (pentru anul 2014, termenul este 26 mai 2014 intrucat 25 mai este zi nelucratoare). În cazul contribuabililor/ asocierilor fără personalitate juridică care depun cu întârziere declaraţia pentru anul în curs, după termenul mentionat, informaţiile cuprinse în declaraţie vizează suprafeţele cultivate/capetele de animale/familiile de albine deţinute la data de 25 mai.

În cazul în care, activitatea agricolă se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţia depunerii declaraţiei la organul fiscal revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice în cadrul aceluiaşi termen. Anexa declaraţiei depuse de asociatul desemnat va cuprinde şi cota de distribuire ce revine fiecărui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii.

Declaratia 221 nu se depune pentru:

– suprafetele de teren destinate productiei agricole necultivate, cele cultivate cu plante furajere graminee si leguminoase pentru productia de masa verde, precum si pasunile si fânetele naturale, destinate furajarii animalelor detinute de contribuabilii respectivi pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit si a animalelor pentru care nu se datoreaza impozit;

– veniturile din arenda realizate de contribuabilii arendatori, care se impoziteaza ca venituri din cedarea folosintei bunurilor;

– contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole neimpozabile în limitele prevazute la art. 72 alin. (2) din Codul fiscal;

– modificarile intervenite dupa data de 25 mai a anului fiscal în cazul suprafetelor cultivate/capete de animale/familii de albine.

Modelul şi conţinutul formularului 221 “Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit“, a fost aprobat prin O.P.A.N.A.F. nr. 530/2014; formularul poate fi descarcat de pe portalul ANAF (www.anaf.ro), la sectiunea Toate formularele cu explicatii.

Plata impozitului si a contribuţiei de sănătate aferente veniturilor din activitati agricole se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, potrivit deciziei de impunere care se comunica de către organul fiscal, astfel: 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv si 50% din impozit pestedata de 15 decembrie inclusiv.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

22 mai 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...