Actualitate

25 martie 2014: termen de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor din închiriere

finante-sid-300x227Începând din 1 ianuarie 2014, contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din închiriere datorează, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizează, pe lângă impozit (16%) şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate, în cotă de 5,5% din baza lunară de calcul, care reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Baza de calcul lunară pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată asupra acestei categorii de venituri nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară (începând cu data de 1 ianuarie 2014, 850 lei lunar şi începând cu data de 1 iulie 2014, 900 lei lunar), dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia şi nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut (5X2.298 lei conform art. 16 din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 nr. 340/2013). În cazul depăşirii limitelor menţionate, contribuţia se calculează la nivelul acestora.

Contribuabilii care obţin venituri din închiriere sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale. Plata se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru (25.03, 25.06, 25.09, 21.12).

Întrucât comunicarea  deciziilor de impunere privind plătile anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor (formular 650) s-a realizat cu puţin timp înaintea primului termen de plată (25.03.2014), contribuabilii vor avea în vedere efectuarea în termen a acestei obligaţii de plată.

În acest sens, aceştia vor solicita inspectorilor de la ghişeele unităţilor fiscale emiterea foilor de vărsământ privind suma datorată în contul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, sau, dacă nu se pot prezenta la ghişeele unităţilor fiscale, vor achita suma datorată în contul “Contribuţii individuale datorate de persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor”. Codul IBAN corespunzător contului se regăseşte pe pagina web a ANAF, www.anaf.ro/Asistenta contribuabili/ Coduri IBAN/Trezoreria judeteana … / Trezoreria operativa …

Informaţii privind modul de calcul a contribuţiei pot fi solicitate structurilor de asistenţă contribuabili din cadrul unităţilor fiscale  şi la compartimentul Servicii pentru Contribuabili al AJFP Alba, tel. 0258-819825.

Plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale atrage perceperea, începând cu ziua următoare scadenţei, până la stingerea obligaţiei de plată, a dobânzii de 0,03% pe zi de întârziere şi a penalităţii de 0,02% pe zi de întârziere.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

20 martie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...