Actualitate, Stirea Zilei

ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN – 19 NOIEMBRIE 2015. Comunicat.

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Pentru marcarea Zilei Naţionale fără Tutun – 19 noiembrie 2015, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A.) Alba, desfăşoară, în perioada 16 – 20.11.2015, activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Astfel, cu această ocazie, specialiştii C.P.E.C.A. Alba vor derula, în colaborare cu Grădiniţa cu Program Prelungit numărul 16 Alba Iulia şi Grădiniţa cu Program Prelungit Bărăbanţ, activităţi de sensibilizare adresate părinţilor, prin oferirea de informaţii relevante în cazul luării unor decizii corespunzătoare legate de consumul de tutun şi pentru promovarea temei din acest an a Zilei Naţionale fără Tutun „Ajută-mă să cresc!”.

În cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, pe holul unităţii şcolare, va fi amenajat un stand informativ, unde specialiştii C.P.E.C.A. Alba, împreună cu voluntarii antidrog, vor desfăşura activităţi de informare a elevilor prin distribuirea de materiale privind riscurile la care se supun tinerii prin inhalalarea fumului de ţigară – aşa numitul „fumat pasiv“, odată cu oferirea de sfaturi şi încurajarea persoanelor fumătoare în sensul schimbării comportamentului de consum.

La Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia şi Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, C.P.E.C.A. Alba va desfăşura, în rândul liceenilor, acţiuni de informare şi conştientizare a riscurilor la care sunt supuşi fumatorii.

De asemnea, C.P.E.C.A. Alba, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, va organiza, în data de 19.11.2015, în sala de lectură a Bibliotecii, o activitate specifică de sensibilizare şi de promovare a mesajului campaniei din acest an, la care vor participa voluntarii Centrului, dar şi cititorii aflaţi la studiu în Bibilotecă; pe langa dezbaterea temei propriu-zise, va avea loc un concurs de realizare a unor sloganuri cu mesaje împotriva fumatului; după jurizarea mesajelor elaborate, participanţii vor primi premii constând în cărţi de beletristică şi cărţi de specialitate, acordate de către Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba.

Activităţile desfăşurate de C.P.E.C.A. Alba pentru marcarea acestei zile au parte de sprijinul Consiliului Judeţean Alba care a realizat flyere, pliante şi tricouri inscripţionate cu mesajul camapaniei.

Totodată, cu această ocazie, specialiştii C.P.E.C.A. Alba vor organiza, la Penitenciarul Aiud, o acţiune de informare-sensibilizare-conştientizare adresată persoanelor private de libertate.

Ziua Naţională fără tutun, prin tema din acest an, Ajută-mă să cresc!”, oferă Agenţiei Naţionale Antidrog prilejul de a atrage atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a îşi convinge copiii să nu fumeze.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 victime; dintre acestea, 80.000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

Distribuie Acum

18 noiembrie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *