Actualitate, Social, Stirea Zilei

FOTO: Comuna Ciugud are piste pentru biciclişti, Alba Iulia nu- Două cămine culturale au intrat în renovare iar Primăria va avea un sediu nou

Comuna Ciugud a cunoscut în ultimii ani un proces de modernizare şi dezvoltarea servicilor şi a infrastructurii, datorită implicări administraţiei locale dar şi a comunităţii.
Multe dintre proiectele realizate sau care sunt în curs de realizare au fost reuşite datorită fondurilor europene accesate dar şi cu ajutor guvernamental, Ciugudul fiind în acest moment o localitate urbanizată, dezvoltată, cu toate facilităţile unei vieţi normale în secolul XXI.
La începutul acestui an administraţia locală din Ciugud a demarat deja lucrările privind renovarea a două cămine culturale, din Limba şi Hăpria, continuă construcţia noului sediu administrativ şi a fost apropae finalizat proiectul „MODERNIZARE TROTUARE, REALIZARE PISTĂ BICICLIŞTI ȘI SCURGEREA APELOR FLUVIALE ÎN COMUNA CIUGUD”.
Prin finalizarea celui din urmă proiect Ciugudul devine probabil prima comună din România care are pistă pentru biciclişti, lucru cu care nici municipiul reşedinţă de judeţ, Alba Iulia, nu se poate lăuda deocamdată.
Valoarea contractului a fost de 528.825,92 lei-tva inclus, fiind susţinut cu fonduri din bugetul local.
Executantul investiţiei este ELIS PAVAJE. Lucrările au început 10 septembrie 2014 şi au fost aproape finalizate în această lună.
Pista de biciclete este trasată clar, cromatic şi fizic, aşa cum este normal, delimitată de spaţiul carosabil.

Două cămine culturale au intrat în reabilitare

Comuna Ciugud este probabil printre puţinele comune din România care au reuşit să câştige patru proiecte, privind reabilitarea căminelor culturale ( vorbim aici de cele din Limba, Şeuşa, Hăpria şi Teleac) prin „Programul prioritar naţional pentru construirea de sedii pentru aşezăminte culturale în localităţile unde nu există asemenea instituţii, precum şi pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale de drept public din mediul rural şi mic urban”.
Programul este finanfinanţat prin Compania Naţională de Investiţii.
Acesta oferă posibilitatea de a reabilita, moderniza şi dota căminele culturale aflate în stare de degradare şi care nu mai îndeplinesc condiţiile necesare pentru derularea activităţilor specifice.
Prin oportunităţile oferite de acest program au început deja lucrările de reabilitare la căminele culturale din Limba şi Hăpria.
La Limba lucrările la aşezământul cultural au demarat la începutul acestei luni. Investiţia are o valoare de 874.665 lei-tva inclus şi este realizată de SC COMPACT SRL. Termenul de finalizare a investiţiei este luna februarie a anului viitor. În aceste zile la Căminul Cultural din Limba se efectuează lucrări de schimbare a acoperişului.
La Căminul Cultural din Hăpria lucrările sunt mai avansate ţinând cont că acestea au fost demarate în 15 septembrie 2014, având termen de finalizare 15 septembrie 2015. Valoarea investiţiei de aici este de 504.144,20 lei-tva inclus. Lucrările sunt efectuate de SC ARIA CONSTRUCT SRL. La acest obiectiv mai sunt de realizat lucrări de finisaj în interior, fiind schimbat deja acoperişul, izolat termic şi schimbate geamurile.

Sediu nou pentru Primăria comunei Ciugud

Unul dintre cele mai mari proiecte care sunt derulate în acest moment în comuna Ciugud este construirea unui nou sediu administrativ, deoarece actualul spaţiu, insuficient, nu mai permite desfăşurarea activităţii în condiţii optime.
Noul sediu va fi în locul fostului magazin din centrul satului Ciugud. Lucrările au început în luna martie a anului trecut , urmând a fi finalizate în vara acestui an. Valoarea totală a investiţiei este de 1.613.034,16 lei şi sunt finanţate prin FEADR AXA 4 LEADER plus cofinanţarea din bugetul local.
Nici fostul sediu al Primăriei Ciugud nu va fi lăsat de izbelişte, aici urmând a-şi desfăşura activitatea reprezentanţii microregiunii Ţara Secaşelor, Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin şi ai Asociaţiei Comunelor din România, Filiala Alba.
“Am învățat în perioada 2007-2013 că banii europeni sunt cei mai siguri bani și că aceștia nu au culoare politică. Drept pentru care vom încerca în continuare să atragem aceste fonduri în noua perioadă de implementare 2014-2020. Dacă nu am fi accesat aceste fonduri probabil nici bugetul comunei pe 100 de ani nu ne-ar fi fost de ajuns să realizăm ce am făcut până acum în comuna Ciugud. Încercăm să aducem locuitorilor din comună standard e de viaţă normale pentru anii în care trăim. Amintesc aici de proiectele privind reţeaua de canalizare, care este acum funcţională în toată comuna, asfaltarea străzilor din Ciugud dar şi a drumurilor de ţară, care au avut un impact mare în viaţa locuitorilor din comună” a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.
camin hapria

camin limba

pista

pista bicicleta

sediu nou primarie

12 februarie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *