Actualitate, Stirea Zilei

Sute de albaiulieni au venit să ia Agheasmă Mare la Catedrala Reîntregirii (FOTO)

Sute de albaiulieni au participat astăzi la Catedrala Reîntregirii la slujba de Boboteză iar mai apoi au participat la sfinţirea Agheasmei Mari în faţa locaşului de cult.
Dintre oficialităţi în mulţime au fost zăriţi doar preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi vicepreşedintele instituţiei Aln Cucui.
Slujba de sfinţire a Agheasmei Mari a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Irineu, Arghiepiscopul Alba Iuliei însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi.
După slujba de sfinţire credincioşii au luat agheasmă mare de la cele câteva puncte amplasate în curtea lăcaşului de cult dar şi în faţa catedralei.
Spre deosebire de alţi ani albaiulieni şi-au adus într-adevăr aminte de smerenie şi şi-au aşteptat răbdători rândul, fără a se îmbulzi.

Ce este Agheasma mare ?

Agheasma (sau aghiasmă sau aiasmă) este apă sfințită (de la grecescul „to aghiasma”= sfințire). Sfințirea apei se realizează la rugăciunile preoților, prin pogorârea Duhului Sfânt.
După importanța și modul ei de întrebuințare, Agheasma este de două feluri: mică și mare. Agheasma mică se săvârșește de preot în tot timpul anului, cu scopul sfințirii oamenilor, caselor, pământului și a întregii zidiri. Sfințirea agheasmei mici se mai numește și sfeștanie și se poate face și în casele oamenilor. Dimineața, pe nemâncate, se ia anafora (anafura, pâinea rămasă de la prescură și sfințită în altar) și apoi agheasma mică.
Agheasma mare se săvârșește de arhiereu sau preot, și numai într-un cadru festiv: la biserică, lângă o apă curgătoare, un lac, sau pe malul mării și numai de Bobotează (6 ianuarie) sau în Ajunul ei. Ea coincide cu ziua în care Iisus a fost botezat de Ioan, ocazie cu care a sfințit toate apele pământului și, prin ele, ca printr-un sistem sanguin, toată Natura.
Rugăciunea de sfințire a Agheasmei Mari este foarte puternică, deoarece se face o întreită chemare a Duhului Sfânt. De aceea, dacă este păstrată bine închisă și fără a lăsa înăuntru impurități, Agheasma Mare rămâne curată și proaspătă timp de ani de zile. Este una dintre marile minuni care se săvârșeșesc an de an sub ochii noștri. Atenție, dacă în Agheasmă rămân fire de busuioc de la sfințire, acestea trebuie scoase, pentru că o alterează. Cu atât mai multe, este greșit să pui în Agheasmă busuioc cu bună știință!
Agheasma Mare se ia pe nemâncate din 6 ianuarie până pe 14 ianurie. După ea, se ia anafora. În restul anului, preotul duhovnic poate recomanda celor opriți de la împărtășanie să ia Agheasma Mare ca mângâiere. Totuși, Agheasma Mare nu ține loc de Împărtășanie. Pe 7 ianuarie, cu Agheasma Mare se stropesc casele, ogoarele, viile, animalele, pentru a le feri de rele.
Picture 003

Picture 004

Picture 006

Picture 008

Picture 009

Picture 010

Picture 011

Picture 012

Picture 014

Picture 015

Picture 016

Picture 020

Picture 024

Picture 028

Picture 031

Picture 037

Picture 039

Picture 042

Picture 043

Picture 047

Picture 053

Picture 055

Picture 056

Picture 065

Picture 067

Picture 069

Picture 078

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 ianuarie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...