Actualitate, Agricultura, Stiri

Firma Holland s-a întâlnit cu legumicultorii din județul Alba

Camera Agricolă Judeţeană Alba şi firma Holland Farming Agro au organizat o întâlnire cu legumicultorii din judeţ cu tema „Noi tehnologii de fertilizare şi întreţinere a legumelor în spaţii protejate şi în câmp ; hibrizi profesionali de legume ai firmei Rijk Zwaan”  din Olanda.

Au participat peste 50 de legumicultori, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba, specialişti din agricultură.

Directorul CAJ Alba, ing. Mirela Nemeş, la deschiderea evenimentului a făcut referire la Legea 145 din 2014 ,  lege care reglementează modul de desfăşurare a activităţilor economice de valorificare de către producătorii agricoli, a produselor agricole proprii. S-a adus la cunoştiinţă noţiunea de atestat de producător şi carnet de comercializare şi s-a pus accentul pe necesitatea organizării legumicultorilor într-o structură asociativă, deoarece atestatul de producător eliberat de Primării la solicitarea producătorilor agricoli, se va elibera şi cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale.

Ing. Dan Galatâr, coordonator la Unitatea fitosanitară Alba, a informat legumicultorii cu privire la cerinţele legale pe care trebuie sa le îndeplinească atunci când folosesc produse de protecţia plantelor (SMR 9). Fermierii trebuie să utilizeze numai produse de protecţie a plantelor omologate, să nu aplice tratamente în zonele de protecţie a resurselor de apă şi în alte zone protejate, să respecte condiţiile de depozitare, manipulare si utilizare a pesticidelor.

Produsele de protecţie a plantelor clasificate ca toxice, vor fi utilizate numai de persoane care deţin autorizaţie pentru utilizarea acestora. Toţi fermierii care utilizează produse de protecţia plantelor au obligaţia de a ţine un Registru de evidenţă a tratamentelor efectuate.

Reprezentanţii firmei Holland Farming Agro unul dintre cei mai importanţi furnizori de seminţe de legume, flori, îngrăşăminte chimice şi fertilizanţi foliari, au făcut o prezentare a celor mai noi hibrizi de legume pentru cultura în sere, solarii şi câmp. S-au făcut recomandări legate de tehnologia culturii pentru speciile legumicole cele mai cultivate în zona noastră. S-a insistat asupra faptului că pentru obţinerea unor culturi timpurii profitabile, în stabilirea tehnologiei de cultură se pleacă de la momentul recoltării, în funcţie de care stabilim perioada de înfiinţare, iar la alegerea hibridului şi tehnologia aplicată se ţine cont de zonă şi de sol. În legumicultură echilibrul dintre apă – sol- plantă, garantează producţia. Au fost făcute recomandări privind fertilizarea culturilor precizându-se faptul că aceasta se face diferenţiat pentru fiecare hibrid cultivat.

Fermierii interesaţi de cele prezentate au adresat întrebări legate de cultura legumelor în solarii, scheme de fertilizare,  au solicitat reprzentanţilor firmei tehnologii cadru de cultivare a legumelor sub forma unor pliante sau broşuri. De asemenea au fost interesaţi şi de reţeaua de distribuţie al produselor olandeze în judeţul nostru.

Distribuie Acum

20 ianuarie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *