Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

IAMU Blaj, 40 de ani de la naştere, 20 de ani de la renaştere

IAMU Blaj a sărbătorit în aceste zile 40 de ani de la naştere şi 20 de ani de la renaştere… după cum declară directorul Gligor Cîmpean. În 1974 a fost fondată IAMU Blaj, iar în 1994 a început colaborarea cu firma germană Bosch…

Directorul Gligor Cîmpean prezintă povestea IAMU Blaj: „Până în 1989 am exportat tehnică liniară în Republica Democrată Germană, în Cehia şi în alte ţări CAER. Decăderea intreprinderii a fost din cauze interne, româneşti: un important om politic român a spus că industria românească este un morman de fiare vechi. Anul 1992 a fost anul cel mai vechi, n-am mai avut contracte, am făcut disponibilizări.

În 1994 am început colaborarea cu Deutsche Star GmbH Rexroth, devenită ulterior Rexroth Bosch. În 2008 a venit criza, dar am din criză am ieşit mai întăriţi. Am trecut la o creştere de câteva ori a cifrei de afaceri. Eu am mers întotdeauna pe principiul că într-o asociaţie nu te atingi de nucleul dur – mă refer la vechii specialişti, oamenii cu experienţă. Tot ce am realizat la IAMUs-a realizat cu oameni, cu ei am format o echipă, nucleul este dinainte de 1989. Este vorba de 76 de angajaţi. Le mulţumesc lor pentru că au avut încredere în mine în 1992. Atunci nu se dădeau salariile întregi, unii au plecat.

Anul 2011 a adus vârful istoric ca afaceri (17.000.000 dolari), productivitat (2.500.000 dolari) şi profit”.

În 2010 IAMU Blaj a obţinut titlul de Furnizor Preferenţial oferit de firma Robert Blaj GmbH. IAMU Blaj este numărul 1 în România în domeniul tehnicii şi minitehnicii liniare, prelucrând 3.000 de repere diferite.

Până în 2017 IAMU îşi propune să devină numărul 1 în Europa în domeniul minitehnicii liniare.

Astăzi printre partenerii IAMU se numără: Rexroth Bosch România, Bosch-Rexroth Mechatronics (Germania), M&A GmbH (Germani), UNICOR GmbH (Germania), DANOMAR (România), Mueller Martini Elveţia), Tornos (Elveţia) şi Fraenckische (Germania).

Vârful numărului de angajaţi a fost în anul 1986: este vorba de 1.500 angajaţi. Astăzi sunt doar 730 de angajaţi, dar se anunţă cel mai bun an de după 1989.

Inginerul diplomat Gligor Cîmpean este angajat IAMU din anul 1984, iar din 1992 este directorul fabricii.

La rândul său, primarul Blajului Gheorghe Rotar a declarat: „La Blaj nu exista Bosch dacă nu era IAMU şi nu era IAMU dacă nu era dl Cîmpean. INS-ul a anunţat prin mai-iunie că Blajul este oraşul din România cu cea mai mare pondere a populaţiei angajată în industrie. Vreau să spun un lucru: oricâte s-ar face, spaţii de agrment, parcuri etc, dacă nu sunt locuri de muncă, totul e degeaba. Venirea Boschului (datorită IAMU) a generat un mic boom economic”.

Blajul are un şomaj de 5,8 la sută, cu 3.000 de persoane (nu toţi din Blaj) angajate în intreprinderile industriale. Partea de contribuţie a IAMU la bugetul Primăriei Blaj este de 10,7%.

 

Distribuie Acum

2 noiembrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *