Actualitate, Evenimente, Stiri

Regiunea Centru și-a definitivat planul regional de dezvoltare

Reprezentanţii autorităţilor publice locale, ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile din Regiunea Centru s-au întâlnit azi la Hotel Parc din Alba Iulia, pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finanţare, în concordanţă cu direcţiile de dezvoltare prevăzute de perioada de finanţare 2014-2020. Întâlnirea de lucru a fost organizată de ADR Centru pentru avizarea Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru următorii şapte ani.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat la Alba Iulia, în dată de 4 iunie 2014, şedinţa de lucru a membrilor CRP ”Centru”, pentru a transmite informaţiile privind activităţile de pregătire a Regiunii Centru pentru nouă perioadă de programare 2014-2020. Circa 50 de persoane participante la reuniune au dezbătut Planul Regional de Dezvoltare (PDR) a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 şi, ulterior, au avizat acest document de planificare regională.

Draftul Strategiei regionale de dezvoltare a fost pregătit de ADR Centru încă din 2012 şi apoi a fost pus în dezbatere publică la începutul anului 2013. Această Strategie a fost avizată la finalul anului trecut şi stă la baza PDR Centru. Pe baza acestor documente de programare s-au purtat discuţii şi au avut loc întâlniri de lucru pentru întocmirea şi prioritizarea portofoliului regional de proiecte. Acest portofoliu este de fapt o bază de date cu proiecte care ar putea beneficia de finanţare nerambursabilă în viitoarea perioadă de alocare a fondurilor europene, între anii 2014 şi 2020.

În cadrul întâlnirii de la Alba Iulia a fost dezbătută şi informarea pregătită de ADR Centru privind Studiul regional privind comunităţile defavorizate, cu referire inclusiv la problemele populaţiei rome din regiune. Participanţii au analizat informările referitoare la Strategia regionale de specializare inteligentă şi referitoare la utilizarea instrumentelor geomatice în sprijinul dezvoltării zonelor rurale, analizând soluţiile şi măsurile propuse prin proiectul GRISI PLUS, derulat de Agenţie.

Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru), este documentul principal de planificare şi programare elaborat la nivel regional, care va fi asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru. Proiectul PDR 2014-2020 poate fi consultat pe website-urile gestionate de ADR Centru. În urma avizării de către Comitetul Regional de Planificare, proiectul PDR Centru va fi  supus aprobării CDR Centru.

”Până acum am organizat întâlniri de lucru cu grupurile de lucru judeţene şi cu grupurile tematice stabilite la nivel regional, pentru a dezbate Planul Regional de Dezvoltare (PDR Centru 2014-2020). Am avut dezbateri cu reprezentanţii celor şase Consilii judeţene ce compun Regiunea de Dezvoltare Centru, pentru analiza priorităţilor de dezvoltare şi a proiectelor din portofoliul regional. Prin aceste întâlniri de lucru, membrii CRP Centru şi-au  armonizat punctele de vedere, astfel încât Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru a devenit coerentă şi unitară. În această şedinţă am avizat Planul Regional de Dezvoltare a Regiunii, pe baza aspectelor europene şi naţionale privind procesul de programare pentru perioada 2014-2020. Suntem, practic, în faza în care, după ce am colectat informaţiile necesare, ne concentrăm atenţia pe viitoarele idei de proiecte, care ar putea fi propuse pentru finanţare în viitoarea perioadă. Obiectivul nostru este să asigurăm absorbţia cu succes a fondurilor europene nerambursabile în următorii ani”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Distribuie Acum

4 iunie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *