Actualitate, Stiri

Cugir: Administraţia locală vine în sprijinul apicultorilor

apicultorÎn data de 23 ianuarie, Primăria Oraşului Cugir a organizat o întâlnire cu apicultorii de pe raza localităţii. Scopul întrunirii a fost acela de a li se aduce la cunoştinţă crescătorilor de albine că, în baza legii 383/2013, au dreptul să beneficieze în mod gratuit de terenuri agricole sau silvice pentru vetre de stupină temporare sau permanente, pe baza cererii depuse la consiliul local.

Cei 17 apicultori prezenţi au fost informaţi de către viceprimarul Horia Roche şi specialiştii din cadrul primăriei modalitatea şi cadrul legal privind reglementarea activităţii apicole.

La întâlnire au fost invitaţi şi reprezentanţii Ocolului Silvic “Sâpcea” şi Asociaţiei “Crescătorilor de animale”, care administrează păşunile şi pădurile aflate în domeniul publicşi unde ar putea fi amplasate vetre de stupină.

Potrivit legii, suprafeţele de teren atribuite gratuit de către autorităţile administraţiei publice locale, precum şi de administratorii terenurilor agricole sau silvice pentru vatra de stupina se acordă în funcţie de mărimea stupinei, în locuri accesibile mijloacelor de transport şi nu vor fi mai mici de 5 mp pentru fiecare familie de albine şi de 50 mp pentru pavilioane.

Durata atribuirii şi condiţiile de folosire a acestor terenuri, precum şi obligaţiile parţilor se stabilesc prin contracte care se încheie intre beneficiar şi deţinătorii terenurilor.

Până în data de 15 februarie, apicultorii cugireni pot depune la primărie cereri în care să solicite terenurile de care au nevoie, urmând ca în sedinţa Consiliului Local din februarie să fie inventariate terenurile.

Trebuie spus că Obiectul legi 383/2013 îl constituie crearea cadrului legal privind reglementarea activităţii apicole în scopul protejării albinelor, în condiţiile în care creşterea albinelor este o îndeletnicire tradiţională a populaţiei şi constituie, prin rolul său economic, ecologic şi social, o parte a avuţiei naţionale.

Distribuie Acum

29 ianuarie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *