Evenimente

Agenda strategică de dezvoltare a municipiului Alba Iulia 2014-2020

 

Clipboard01

În perioada 5-6 decembrie 2013, la Alba Iulia s-a desfășurat al doilea atelier de lucru din cadrul Proiectului STATUS finanțat din fonduri SEE (Spațiul Economic European). Proiectul Status urmărește elaborarea unei strategii care să susțină orașele și regiunile din sud-estul Europei în conturarea unei agende de dezvoltare urbană integrată, cu ajutorul instrumentelor de planificare participativă, prin cointeresarea mai multor stakeholderi din diverse domenii de activitate. Practic, strategia de dezvoltare a municipiului Alba Iulia nu se va contura dintr-o singura direcție, dinspre administrație, ci prin responsabilizarea și efortul comun al elementelor reprezentative din comunitățile ce alcătuiesc AIDA.
Grupurile de lucru din cadrul acestui workshop au identificat soluțiile la problemele aduse în discuție în cadrul primei întalniri de lucru. Unul dintre reperele agendei l-a constituit prezentarea Geoblogg-ului ca instrument de lucru care a prins contur în cadrul primului workshop, având în alcătuire toate problemele identificate din toate sferele de interes. (vezi http://www.seecityplatform.net/see-city-network).  De asemenea s-au format grupele de lucru pe axe care vor structura Agenda Strategică Alba Iulia în domeniile societate civilă, forță de muncă, mediu de afaceri, activiăți economice, guvernanță și actori urbani, sustenabilitatea proiectelor – finanțabilitate 2014 – 2020, mobilitate și accesibilitate, infrastructuri tehnice și probleme teritoriale, infrastructuri sociale. Workshopul a fost coordonat de catre Dr. Pietro Elisei si M. Urb. Sabina Dimitriu reprezentanti URBASOFIA cu participarea domnului Dr. Ioan Bele, Președintele PrelMet Transilvania și a doamnei Ionela Gavrila Paven.
“Mă bucură faptul că există un real interes din partea celor invitați să participe la aceste ateliere de lucru pentru viitoarea strategie de dezvoltare. La prima întâlnire s-au exprimat cu convingere câteva dintre prioritățile și problemele ce trebuie rezolvate pentru comunitățile AIDA și în special pentru Alba Iulia în următoarea perioadă. De aceasta dată, cu la fel de multă seriozitate, s-au trasat soluțiile demne de a fi puse în practică. E foarte bine că putem găsi resurse în cadrul societății civile cu privire la dezvoltarea orasului, cu atât mai mult cu cât în cadrul acestui proiect deținem un factor de coordonare profesionist, reprezentat de specialiști de prestigiu. Practic planurile sunt primul pas, iar noi am lucrat întotdeauna aplicat, pe baza unor strategii, fapt remarcat și apreciat de instituții precum Banca Mondiala, Moody s și altele” Mircea Hava – primar.
Proiectul STATUS reunește 21 parteneri din țări europene, iar rezultatele formulate în cadrul agendelor urbane teritoriale strategice vor fi promovate prin platforma web a SEE, primul instrument de lucru creat ca model pentru toți cei interesati să urmeze aceste modele de strategii.

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

10 decembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...