Actualitate, Social

Experții Băncii Mondiale și ADR Centru pregătesc implementarea proiectelor din perioada 2014-2020

tfoto4Regiunea Centru are deja o strategie coerentă de dezvoltare avizată de Comitetul Regional de Planificare.

În acest context, experții Băncii Mondiale (BM) asigură pregătirea mecanismelor instituționale și de planificare pentru noua perioadă de alocare a fondurilor europene, 2014-2020.

Acesta este cadrul care a generat întâlnirea de lucru organizată de Banca Mondială și ADR Centru, la Alba Iulia, pentru consultări publice cu reprezentanții autorităților publice locale și din mediul socio-economic din Regiunea Centru.

Întâlnirea a avut ca scop prezentarea unor rapoarte ale experților BM, realizate prin studii și analize, contractate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Aceste studii reprezintă asistența tehnică prin care urmărește generarea de propuneri pentru noua perioadă de finanțare prin Programele Operaționale, finanțate de UE.

Evenimentul de la Alba Iulia face parte dintr-o suită care vizează toate regiunile de dezvoltare ale României, pentru a da posibilitatea tuturor celor care au accesat fonduri nerambursabile, dar mai ales celor intenţionează să facă acest lucru, în cadrul noii perioade de programare, să aducă soluţii de îmbunătăţire proceselor de alocare şi gestionare a acestor fonduri, astfel încât să se asigure o rată de absorbţie cât mai mare.

Peste 40 de experţi de la nivelul administraţiei, dar şi din mediul privat sau din rândul ONG, au participat la întâlnirea de lucru organizată la Hotel Parc.

Documentele care au constituit baza dezbaterilor sunt cinci studii realizate de BM, la solicitarea MDRAP, cu următoarele teme: “Colaborarea şi comunicarea dintre Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare în cadrul Programului Operaţional Regional”, “Sprijinul acordat de Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare solicitanţilor şi beneficiarilor POR”, “Identificarea modelelor de selecţie a proiectelor POR 2014 – 2020”, “Polii de creştere – Faza următoare”, precum şi “Oraşe competitive – Soluţii pentru creşterea sustenabilă şi incluzivă a României”.

tpoza_simion_cretuEste important faptul că acest set de rapoarte al experţilor BM a fost realizat în urma evaluărilor din teritoriu privind absorbţia fondurilor europene.

Am discutat deschis cu participanţii la întâlnirea de lucru despre problemele întâmpinate în atragerea fondurilor, despre birocraţie şi reducerea ei, despre planificare şi realizări.

Din fericire, considerăm că, în Regiunea Centru, acestea din urmă sunt cele care dovedesc ca efortul a meritat, iar situaţia va evolua în beneficiul cetăţenilor.

Concluzia experţilor Băncii Mondiale a fost că Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare au colaborat destul de bine, în sprijinul beneficiarilor.

Totuşi, pe viitor, această colaborare trebuie îmbunătăţită şi simplificată, în special prin eliminarea modificărilor “în timpul jocului”, cum se spune, pentru ca viitorii solicitanţi de fonduri să-şi realizeze eficient proiectele finanţate de Uniunea Europeană, a declarant domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

În secţiunea PLANIFICARE 2014 – 2020 din site-ul www.regio-adrcentru.ro se regăsesc prezentările experţilor BM, realizate pentru susţinerea rapoartelor sintetice din analizele pregătite la solicitarea MDRAP.

Cele 5 studii vor fi disponibile pe aceeaşi pagină de internet a ADR Centru, după finalizarea consultărilor din regiunile de dezvoltare şi întocmirea propunerii finale ce va fi transmisă AM POR de către Banca Mondială.

Distribuie Acum

15 noiembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *