timflow
Actualitate, Reportaje & Anchete, Social

La Sona, saşii au reînviat tradiţia Şipotelor

foto: wikimapia.org
foto: wikimapia.org

Peste patru sute de saşi care locuiesc în Germania s-au reîntors acasă ca să reînvie un obicei vechi de peste un secol şi jumătate. Cetăţenii germani, plecaţi din satul Sona din judeţul Alba au vrut să le arate celor tineri cum aveau ei grijă de izvoarele de pe dealurile din jurul satului. Din păcate, secetă a lăsat izvoarele fără apă, dar saşii şi-au ţinut tradiţia că în urmă cu treizeci de ani când constituiau o comunitate unită.

Tradiţia şipotelor se ţinea în mod normal primăvara, dar acum, doar la începutul lui august au putut saşii să vină în număr atât de mare în România. cu toate acestea, ei îşi aduc aminte cu plăcere cum se organiza obiceiul Şipotelor. Mai mult, pentru fiecare dintre ei, întoarcerea în Sona înseamnă reînvierea amintirilor copilăriei şi tinereţii trăită aici.

Anne Marie Morgen ne povesteşte că „de 27 de ani am plecat din Sona şi trăiesc acum în Schorndorf. Îi un sentiment foarte foarte plăcut, că aici am copilărit aici m-am măritat, aici am avut prima fetiţă.Astăzi din păcate nu găsim izvorul cred că secetă îi prea mare cred că izvorul a secat”

„Au venit în jur de 400 de saşi pentru acest eveniment, săptămâna asta am sărbătorit 700 de ani de la prima atestare documentară a satului Sona, şi astăzi este ultima zi în care se face curăţarea şipotelor tradiţie de sute de ani aici la saşi, oamenii îi aşteaptă pe tineri cu o sticlă de vin şi aruncă două trei găleţi peste băieţii din car că şipotele să nu sec”, spune Ioan Horsia – primarul comunei Sona.

Până în urmă cu douăzeci de ani, când saşii constituiau comunităţi serioase în satele transilvane, tinerii mergeau în fiecare primăvară şi curatu izvoarele aflate în vecinătatea trenurilor agricole, izvoare din care se alimentau cu apă mai ales pe timpul verii când erau la muncile câmpului. Drept răsplată, ei primeau vin dar şi găleţi cu apă.

Hâns Gartner, principalul organizator al manifestărilor, spune că obiceiul curăţării şipotelor are „o tradiţie cam de 150 de ani, după revoluţie, după 1850 şi înseamnă ca tineretul pe vremuri o curăţat izvoarele şi o împodobit un care, cu care s-a plimbat plimbat şi a primit o butelie de vin ca răsplată de la fiecare sătean. Şi la final o să aibă un bal cum am făcut noi pe vremuri.”

Unul dintre saşii care s-a implicat activ în amenajarea carului, tras de doi boi şi doi cai, este Samuel Roth care îşi aminteşte că „eu la 17 ani am început cu carul şi să facem tradiţia asta cu şipotele şi tinerii dacă nu au mai făcut nu au mai văzut, i-am ajutat. e un obicei de la moşi şi de la strămoşi şi am vrut să se vadă cum era înainte”

Unii saşi au venit în satul natal pentru prima dată după zeci de ani şi chiar dacă limba romană nu le mai este la îndemână, se bucura de fiecare moment petrecut la tradiţia şipotelor.

Unul dintre ei a venit invitat de prietenii cu care locuieşte în Germania. „Suntem în vacanţă prin transilvania, şi venit din Saros, am fost invitaţi aicea, şi suntem pe drum la Alba Iulia. Nu a fost cunoscut pentru mine dar este emoţionant.” „Eu sunt născut aicea şi eu sunt plecat de 30 de ani şi eu vreau să îmi amintesc şi şi pentru copii să vadă cum este în Sona şi cum este sărbătoarea şi de asta am venit aicea şi văd pe Sona cum s-a schimbat şi este foarte pozitiv şi casele sunt cum o fost şi cred că şi mai frumoase” ne povesteşte un altul, cu emoţie vădită în glas.

Satul Sona a fost înfiinţat de etnicii germani în urmă cu 700 de ani, iar până în urmă cu 30 de ani, trei sferturi dintre locuitori erau saşi. Acum în Sona mai trăiesc doar zece familii de saşi.

Emanuel Jilinschi

Distribuie Acum

27 august 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *