Actualitate, Educatie, Stiri

20 noiembrie, Ziua Naţională fără Tutun

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, desfăşoară în perioada 17-21.11.2014, pentru marcarea Zilei Naţionale fără Tutun – 20 noiembrie 2014, activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare, în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de tutun, activităţi de sensibilizare adresate părinţilor prin oferirea unor informaţii relevante în cazul luării unor decizii corespunzătoare legate de consumul de tutun. Acestea se vor derula în cadrul Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alba Iulia şi Grădiniţa cu program Normal nr. 16 Alba Iulia.

CPECA Alba, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, şi împreună cu voluntarii antidrog din cadrul unităţii de învăţământ, marchează Ziua Naţională fără Tutun, prin organizarea unei acţiuni de sensibilizare a tinerilor în vederea renunţării la fumat prin oferirea unor alternative la consum – oferirea unei prăjituri în schimbul unei ţigări. Această acţiune se va desfăşura în data de 20.11.2014, ora 10.00, la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”Alba Iulia, fiind sprijinită de Cofetăria Corina Alba, care s-a alăturat acestei iniţiative.

Începând cu orele 18.00, în data de 20.11.2014, la Colours Cinema Alba Mall va fi amenajat un stand informativ, unde voluntarii CPECA Alba vor împărţi persoanelor interesate, în special părinţilor, dar şi tinerilor, materiale informative şi de promovare a temei din acest an a Zilei Naţionale fără Tutun „Ajută-mă să cresc!”, odată cu oferirea de sfaturi şi încurajarea persoanelor fumătoare în sensul schimbării comportamentului de consum.

Totodată, având ca temă „Ajută–mă să cresc!”, Ziua Naţională fără Tutun oferă Agenţiei Naţionale Antidrog cadrul informării şi sensibilizării populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, specialiştii ANA atrag atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a îşi convinge copiii să nu fumeze.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 victime; dintre acestea, 80.000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

Claudiu Duşa, Coordonator CPECA Alba

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

20 noiembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...