Evenimente

13 februarie – Ziua mondială a radioului

Proclamată în 2011 de către statele membre ale UNESCO şi adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în 2012 ca zi internaţională, 13 februarie a devenit Ziua mondială a radioului (WRD).

Ziua mondială a radioului 2021 (WRD 2021) sărbătoreşte radioul ca parte a istoriei umanităţii, urmărind diferitele evoluţii din societatea noastră şi adaptându-şi serviciile. Pe măsură ce lumea se schimbă, şi radioul se schimbă. Astfel, în timpul pandemiei Covid-19, radioul a făcut posibilă, de exemplu, asigurarea continuităţii învăţării, lupta împotriva dezinformării şi promovarea acţiunilor de stopare.

Potrivit ONU, deviza acestei ediţii „New World, New Radio” este un elogiu al rezistenţei radioului. Este un tribut adus capacităţii sale de adaptare perpetuă la ritmul transformărilor din societate şi al noilor nevoi ale ascultătorilor. Accesibil oriunde şi oricând, radioul ajunge la un public larg. Se prezintă ca o arenă în care toate vocile pot fi exprimate, reprezentate şi auzite, de aceea radioul este cel mai consumat mijloc de comunicare din lume, în prezent.

Cu ocazia Zilei mondiale a radioului 2021, UNESCO solicită posturilor de radio să sărbătorească ediţia aniversară, cea de-a 10-a, a Zilei mondiale a radioului şi cei peste 110 ani de radio prin trei teme:

Evoluţie: Lumea se schimbă, radioul evoluează.
Inovaţie: Lumea se schimbă, radioul se adaptează şi inovează – radioul se adaptează noilor tehnologii şi rămâne mijlocul de comunicare accesibil oriunde şi pentru toată lumea.
Conexiune: Lumea se schimbă, radioul se conectează – serviciile radio pentru societăţile noastre în timpul dezastrelor naturale, crizelor socio-economice, epidemiilor etc.

Obiectivele marcării acestei Zile sunt de a sensibiliza publicul şi mass-media asupra importanţei radioului şi de a încuraja factorii de decizie să stabilească şi să ofere acces la informaţii prin radio, precum şi de a consolida reţeaua şi cooperarea internaţională între radiodifuzori.

Radioul rămâne, la nivel global, cel mai accesat mijloc de informare, potrivit ONU. Totodată, reprezintă un puternic mijloc pentru celebrarea umanităţii în toată diversitatea sa şi constituie o platformă pentru discursul democratic.

Abilitate unică de a ajunge la cea mai largă audienţă face ca radioul să poată modela experienţa diversităţii unei societăţi şi să reprezinte o tribună unde toate vocile să fie reprezentate şi auzite. Posturile de radio ar trebui să servească diverse comunităţi, oferind o mare varietate de programe, puncte de vedere şi conţinut şi să reflecte diversitatea publicului, arată ONU.

Radioul este un mijloc ieftin şi potrivit pentru a ajunge la comunităţile îndepărtate şi la persoanele vulnerabile, oferind o platformă pentru a interveni în dezbaterea publică, indiferent de nivelul educaţional al oamenilor. Nu în ultimul rând, acesta joacă un rol crucial în comunicarea de urgenţă şi în cazurile de salvare. 

The post 13 februarie – Ziua mondială a radioului appeared first on albapesurse.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

13 februarie 2021

About Author


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...