Actualitate, Cultura

105 ani de la naşterea marelui pedagog Nicolae Albu

Astăzi se împlinesc 107 ani de la naşterea lui Nicolae Albu, o personalitatea marcantă a învăţământului românesc şi a Blajului.
Nicolae Albu a fost mai întâi învăţător în mai multe sate din Ardeal iar în paralel a urmat Facultății de Filologie și Istorie din Cluj. A lucrat mai apoi ca profesor de limba și literatura română la Sâncel, Crăciunelu de Jos,la Liceul pedagogic “Gheorghe Șincai” din Blaj și la liceul agricol din același oraș.

Adevărata să vocaţie a fost însă de cercetător şi istoric al învăţământului din Ardeal, dar şi istoric literar prin scrieri menite a păstra vie menoria Şcolii Ardelene.

Cercetările întreprinse în arhivele din Blaj, Sibiu, Braşov şi Tg. Mureş şi colaborarea în plan ştiinţific cu Institutul de Istorie Naţională de la Cluj au dus la finalizarea unor lucrări recunoscute la nivel naţional: Istoria Învăţământului Românesc din Transilvania până în 1800 (1944) – distinsă cu premiul „Gheorghe Asachi” al Academiei Romane, Petru Maior – Scrisori şi documente inedite (1968), Istoria Şcolilor Romaneşti din Transilvania intre 1800-1867 (1971), Un satelit al Şcolii Ardelene – St. Neagoe, Istoria învăţământului românesc din Transilvania şi Banat.

A fost membru al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România şi a activat în cadrul Societăţii ASTRA.

Trece la cele veşnice în anul 1986.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...