Actualitate, Stiri

1.000 de familii rămân fără sursă de venituri, odată cu reducerea activității la compania Roşia Montană Gold Corporation

1378991715rosia montana (3)Începând cu luna aprilie, circa 1000 de familii îşi vor pierde o sursă esențială de venituri prin reducerea activității companiei, care a dus la disponibilizea colectivă a majorităţii angajaţilor şi sistarea tuturor programelor sociale şi de investiții în zonă.

Compania  RMGC este nevoită să ia această măsură din motive obiective – întârzierile nejustificat de mari în procedurile de autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană şi incertitudinea cu privire la finalizarea acestor proceduri au făcut ca decizia privind restructurarea să nu poată fi evitată.

În ciuda faptului că este nevoită să desfiinţeze peste 80% dintre posturi, compania RMGC îşi menţine disponibilitatea de a investi resurse financiare importante pentru a dezvolta cea mai modernă mină auriferă din România. Astfel, RMGC speră ca restructurarea să fie doar o măsură temporară, până când guvernul va aviza proiectul minier, ceea ce va permite companiei să angajeze mii de oameni.

Din cauza întârzierilor nejustificat de mari în evaluarea şi avizarea proiectului minier de la Roşia Montană, în ciuda eforturilor companiei, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este constrânsă să-şi reducă foarte mult activitatea, măsură care va duce la disponibilizarea a circa 80% dintre angajați. Compania va depune la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba planul de restructurare, care presupune un program de concedieri colective, făcând toate eforturile posibile pentru a diminua impactul social al acestei măsuri.

Cumulat, circa 1.000 de familii din zona minieră a Munţilor Apuseni vor fi afectate de reducerea activității companiei miniere, astfel:

  • 373 dintre cei 481 de salariați ai RMGC îşi vor pierde locul de muncă începând cu luna aprilie 2014;
  • peste 100 de locuri de muncă din programele sociale finanțate de RMGC se vor pierde ca urmare a reducerii de activitate;
  • peste 300 de locuri de muncă de la companiile furnizoare de bunuri şi servicii (materiale de construcții, transport, reparații auto, alimente, papetărie, echipamente IT, servicii de arhitectură şi proiectare etc) din Roşia Montană, din zona Munților Apuseni şi din județul Alba se estimează că se vor pierde;
  • 283 de beneficiari ai programului social pe care RMGC l-a derulat în Roşia Montană şi în zonă au rămas fără niciun sprijin.

“Din păcate, în loc ca acum să angajăm mii de oameni aşa cum ne-am pregătit, ca să începem să construim mina, ne vedem nevoiți să concediem 80% dintre angajați, deşi şomajul în zonă este uriaş şi nu există alternative viabile în acest moment. Este foarte grav că suntem în situația să oprim sursa de venit pentru peste 1.000 de familii din zonă – oameni care sunt mineri din tată în fiu şi care nu au alte opțiuni. Am proiectat o mină de ultimă generație, care respectă cu strictețe legislația românească şi europeană, utilajele aşteaptă în depozit începerea activității şi suntem gata de implementarea proiectului minier de la Roşia Montană. Suntem în continuare convinşi că România ar trebui să decidă aprobarea proiectului minier de la Roşia Montană, iar atunci compania va putea să îşi reîntregească forța de muncă şi mai mult, va mai angaja alte mii de oameni, ca să construim şi să punem în funcțiune această mină modernă,” a declarat Dragoş Tănase, director general al RMGC.

Compania RMGC deține o licență valabilă de exploatare minieră pentru zăcământul de aur şi argint de la Roşia Montană. RMGC va menține, la un nivel restrâns, activitățile care permit păstrarea licenței miniere şi continuarea avizării proiectului, la care se adaugă şi un nivel minim de activități administrative şi de suport. Se va reduce la minimum numărul angajaților implicați în alte activități care în acest moment sunt stopate sau foarte mult restrânse – cum ar fi construcții, restaurarea obiectivelor de patrimoniu, cercetarea şi restaurarea galeriilor miniere, restaurarea caselor din centrul istoric al localității, activități de relocare, comunicare etc. Astfel:

  • lucrările de amenajare a galeriei Cătălina Monuleşti vor fi suspendate;
  • lucrările de proiectare şi reabilitare ale Centrului Istoric al Roşiei Montane vor fi suspendate;
  • lucrările de amenajare a unităților de primire turişti (hotelul “Primăria Veche” precum şi pensiunea din Şcoala Veche) vor fi suspendate;
  • toate programele de asistență socială şi comunitară vor fi suspendate.

Prin blocarea investiției miniere şi în absența evidentă a altor investiții de anvergură, viitorul Roşiei Montane este incert. Oamenii din zonă riscă să vadă cum localitatea se năruie sub ochii lor, deşi marea lor majoritate au susținut, în repetate ocazii, inclusiv la referendumul local desfăşurat în decembrie 2012, că vor ca tradiția minieră, veche de două mii de ani, să meargă mai departe.

Dincolo de efectele sociale, întreruperea programelor de investiții şi restrângerea activității companiei miniere pot duce la degradarea ireversibilă a patrimoniului cultural, la pierderea tuturor progreselor făcute până acum în cercetare şi restaurare, precum şi la agravarea problemelor de mediu existente. Efectele sociale vor fi resimțite pe termen lung, prin depopularea continuă a zonei, tinerii fiind nevoiți să plece în căutarea locurilor de muncă. Mai mult decât atât, o zonă în degradare şi în curs de depopulare are şanse tot mai reduse să atragă alți investitori, mai ales că istoricul proiectului minier este un precedent deloc încurajator pentru alte companii în căutare de destinații pentru viitoarele lor afaceri.

Pe parcursul anului 2013, proiectul Roşia Montană a fost evaluat de o comisie interministerială, de o comisie interparlamentară specială şi de toți membrii parlamentului României, fără a exista un răspuns final cu privire la autorizarea investiției.

Pornind de la un preț al aurului de 1.200 de dolari / uncie, proiectul minier de la Roşia Montană poate aduce peste 5 miliarde de dolari în economia României, din care 2,3 miliarde USD ca venituri ale statului din taxe şi impozite şi 2,9 miliarde USD ca încasări ale furnizorilor şi angajaților români. În total, proiectul ar aduce României beneficii directe şi indirecte de 24 miliarde USD şi ar reprezenta una dintre cele mai mari investiţii străine din România. În plus, proiectul prevede o garanție de mediu de 146 milioane USD şi investiții semnificative pentru patrimoniul din Roşia Montană. Mina de la Roşia Montană poate genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană şi aplicând cea mai modernă tehnologie disponibilă.

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

31 martie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...