Actualitate, Cultura, Stiri

Ziua Naţională a Patrimoniului Imaterial

La 17 octombrie 2003, după laborioase și îndelungi negocieri, Conferința Generală a UNESCO, reunită la Paris, a deschis spre semnare Convenția pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Convenția este instrumentul legal prin care Statele Părți își asumă obligația de a proteja patrimoniul cultural imaterial, sub toate formele sale: tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, precum și tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.

Prin Legea nr. 410 din 29 decembrie 2005, România a acceptat această Convenție, iar prin depunerea instrumentelor de ratificare, în 20 ianuarie 2006, țara noastră fiind al 30-lea stat care a devenit Parte la Convenție, aceasta a intrat în vigoare pe plan universal.

Urmare a acestei convenţii, România a construit un sistem întreg de protejare și punere în valoare a patrimoniului cultural imaterial aici incluzând şi faptul că nu mai puțin de 14 persoane din România au primit onorantul titlu de Tezaur Uman Viu. Totodată, trei dintre elementele de patrimoniu cultural imaterial românesc – ritualul Călușului, Doina și tehnica ceramicii de Horezu – au fost înscrise în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial a umanității, pentru altele fiind întocmite dosarele necesare, care urmează a fi dezbătute în cadrul UNESCO.

În perioada 2006-2008, România a fost Vicepreședinte al Adunării Generale a Statelor Părți la Convenția pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial și membră a Comitetului Interguvernamental care asigură conducerea Adunării Generale, între sesiuni. Și înainte și după aceste perioade, România a participat la numeroase reuniuni internaționale, mondiale, europene și regionale, contribuind la perfecționarea instrumentelor de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial și la o mai bună cunoaștere a acestuia.

Prin ordin al ministrului Culturii, începând cu anul 2013, ziua de 17 octombrie a fost proclamată drept Ziua Naţională a Patrimoniului Cultural Imaterial și va fi celebrată în fiecare an prin derularea unor activităţi specifice.

Pentru prima dată Ziua Naţională a Patrimoniului Imaterial a fost sărbătorită în anul 2013 la Alba Iulia în prezenţa ministrului secretar de stat Radu Boroianu.

Anul acesta Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al comunei Ciugud va derula o serie de manifestări menite să readucă în atenţia publicului bogăţia şi frumuseţea patrimoniului imaterial de pe cuprinsul judeţului Alba. Începând cu orele 12 vor avea loc spectacole în aer liber susţinute de artiştii profesionişti ai Ansamblului folcloric al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, dar şi susţinerea unor momente artistice de către ansamblul folcloric de artişti amatori „Doina Mureşului” din Ciugud, cei care doi ani consecutiv ai fost laureaţi ai Festivalului judeţean de obiceiuri şi tradiţii Cultură pentru Cultură. Evenimentul va fi preluat de TVR3 şi de TVR Cluj şi va prezentat de Sergiu Vitalian Vaida.

 

Prof. Daniela Floroian, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

16 octombrie 2014

About Author

Marius Paul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...