Actualitate, Social

Vineri – Duminică: Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”

tafis_-_festival_de_folk_alba_iulia_2013La Alba Iulia, toamna înseamnă folk și, mai ales, înseamnă aplauze și săli pline. Ajuns în 2013 la ediția a IX-a, Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” a devenit o marcă a județului Alba, fiind, de fapt, o marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba, în organizarea căruia se află. Pentru a ne convinge de succesul național al festivalului este, poate, suficient să spunem că, de-a lungul ultimelor ediții, cea mai frecventă apreciere a venit din partea numelor mari din folk, precum Ducu Bertzi, Nicu Alifantis, Vasile Șeicaru și mulți alții. Au fost cei care au descris festivalul ca având cel mai convingător concept și cea mai frumoasă desfășurare dintre toate festivalurile de profil din țară. Festivalul a împlinit, deci, nouă ani. Apropiindu-ne de aniversarea a zece ani, festivalul a ajuns, astfel, la o maturizare care a impus o și mai bună cizelare a programului. Iată, mai jos, câteva detalii din program.

„Cafeaua cu folk” și ziarul „Ziua de Mâine”. În fiecare zi de festival, la ora 12.00, în cafeneaua Art Café Downtown ne vom începe programul cu tradiționala „Cafea cu folk”, în compania artiștilor, a concurenților și a juriului de specialitate. Vor avea loc lansări de albume folk și lansări de carte, precum și întâlniri informale între artiști și public. De asemenea, în fiecare zi de festival va fi realizat ziarul „Ziua de Mâine”, binecunoscut deja publicului larg de-a lungul ultimilor ani. Nici bloggerii nu vor lipsi de la„Ziua de Mâine”, participând în acest an la festival în cadrul unui workshop de scriere creativă, coordonat de Marius Matache.

Concursul. Odată cu această ediție, concursul a revenit în Sala de Cultură a Sindicatelor, în fața publicului larg. Astfel, în primele două zile de festival, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc concursul de folk între tinerii cantautori, care au fost selectați de către juriul de specialitate. Au fost selectate 10 nume concurente, dintr-un număr de 18 înscrise. Având în vedere că tânărul Cosmin Vaman a câștigat în 2012 concursul festivalului, el va deschide ediția din acest an, vineri, la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Cât despre premii, Radio „Reîntregirea” va oferi un premiu special unuia dintre concurenți, postul de radio fiind de altfel primul spațiu public în care numele festivalului („Ziua de Mâine”) a fost vehiculat, în cadrul emisiunii săptămânale „Ziua de Mâine” a lui Vali Șerban (directorul festivalului).

Recitalurile. În fiecare seară, după încheierea concursului, vor avea loc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor recitalurile de folk ale lui Silvan Stâncel și Ovidiu Scridon; Țapinarii; Ioan Gyuri Pascu, Teo Boar și Vladi Cnejevici; Vali Șerban, Sorin Minghiat și Marius Popa; Florin Săsărman și Alexandru Filip; Vasile Șeicaru și Victor Hoajă; Ducu Bertzi, Mihai Neniță și Neculaie Constantin; Adrian Bezna; Sebastian Kincses, Adrian Puiuleț & Victor Surugiu; Daniel Avram și Școala de folk; Marius Matache & Folk Band Imperfect; Emeric Set; Nicu Alifantis & Mozaic Band.

Festivalul „Ziua de Mâine”, ajuns la cea de-a IX-a ediție, este o marcă a Consiliului Județean Alba și oferă un program cultural divers, compatibil cu profilul publicului din Alba Iulia.

Recitalurile din fiecare seară de festival vor aduce pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor cele mai importante nume ale folkului românesc, precum Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Vasile Șeicaru, Țapinarii, Ioan Gyuri Pascu, Emerich Imre și trupa sa Emeric Set, albaiulianul nostru Silvan Stâncel împreună cu Ovidiu Scridon.

În primele două zile de festival – vineri și sâmbătă, de la orele 19.00 – va fi concursul tinerilor folkiști, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Tot aici va avea loc premierea acestora, în cadrul Galei Laureaților, duminică, de la ora 19.00.

Juriul concursului din cadrul festivalului este format din Mihai Cosmin Popescu, Marius Matache, Daniel Avram, Ioana Bogățan, Laura Orian, Călin Bulac și Claudiu Marean.

Pe lângă recitalurile de folk din Casa de Cultură a Sindicatelor, vor fi o serie de evenimente conexe: lansări de carte, lansări de albume folk și recitaluri de poezie, precum și afterparty-uri.

În fiecare zi de festival, artiștii și jurnaliștii din festival sunt invitați la ceea ce a devenit, deja, tradiționala „Cafea cu folk”, de la Art Café Downtown, ora 12.00.

Și în acest an, în fiecare zi de festival va fi realizat ziarul „Ziua de Mâine”, ca mijloc de promovare a evenimentelor și personalităților din festival.

De asemenea, o serie de bloggeri profesioniști vor sosi la festival, pentru a-l promova online la nivel național și pentru a participa la un workshop de scriere creativă, coordonat de Marius Matache.

Iată programul complet al festivalului:

VINERI, 15 NOIEMBRIE 2013

12.00 Cafeaua cu folk

Conferință de presă

Lansare album „Blondă sau brunetă“ – Silvan Stâncel

Workshop de scriere creativă – Folk´n Blog

 Art Cafe Downtown

18.45 Vernisajul expoziției de caricatură „Am cam întins coarda 2″ – Costel Pătrășcan

Casa de Cultură a Sindicatelor 

19.00 Concurs

 Recitaluri

Cosmin Vaman

Silvan Stâncel & Ovidiu Scridon

Țapinarii

Ioan Gyuri Pascu, Teo Boar & Vladi Cnejevici

 Casa de Cultură a Sindicatelor 

SÂMBĂTĂ, 17 NOIEMBRIE 2012

12.00 Cafeaua cu folk

Conferință de presă

Lansare album „Visul românesc“ – Țapinarii

Lansare album „Să-mi lași pe ușa veche semn“ – Adrian Bezna

Workshop de scriere creativă – Folk´n Blog

 Art Cafe Downtown

19.00 Concurs

 Recitaluri

Vali Șerban, Sorin Minghiat & Marius Popa

Florin Săsărman & Alexandru Filip

Vasile Șeicaru & Victor Hoajă

Ducu Bertzi, Mihai Neniță & Neculaie Constantin

 Casa de Cultură a Sindicatelor

22.30 Party

Adrian Bezna

Sebastian Kincses, Adrian Puiuleț & Victor Surugiu

 Spațiile RYMA 

DUMINICĂ, 18 NOIEMBRIE 2012

12.00 Cafeaua cu folk

Conferință de presă

Lansare album „Hoinar în Piața Matache“ – Marius Matache

Lansare album „Mozaic” – Nicu Alifantis & Mozaic Band

Workshop de scriere creativă – Folk´n Blog

 Art Cafe Downtown

19.00 Gala laureaților

 Recitaluri

Daniel Avram și Școala de folk

Marius Matache & Folk Band Imperfect

Emeric Set

Nicu Alifantis & Mozaic Band

 Casa de Cultură a Sindicatelor

Organizatori

Consiliul Județean Alba

Asociația Cultur’ART

Parteneri în organizare

Art Cafe Downtown, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Casa de Cultură a Sindicatelor, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, Spațiile R.Y.M.A., Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Parteneri media

TVR Cluj, Radio România Actualități, Radio România Internațional, Radio România 3 Net, Radio România Cluj, Radio Trasilvania, Radio Romantic FM, Radio Itsy Bitsy, www.foreverfolk.com, Cațavencii

Sponsor

Bristot

Distribuie Acum

14 noiembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...