Toni Greblă, primul judecător de la Curtea Constituţională a României care a...

Toni Greblă, primul judecător de la Curtea Constituţională a României care a demisionat din motive de corupţie

După ce marţi, 3 februarie 2015, DNA a solicitat aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, judecător al Curţii Constituţionale a României, împricinatul a decis să demisioneze.

Toni Greblă şi Curtea Constituţională susţin că s-au făcut presiuni pentru demisia (sau demiterea) judecătorului…

Procurorii DNA îl acuză pe Greblă de trafic de influenţă, în formă continuată, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate), favorizarea făptuitorului,folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În luna ianuarie 2015 Toni Greblă a fost adus cu mandat la DNA luna trecută, iar în ziua de 27 ianuarie a intrat în concediu de odihnă.

Toni Greblă a fost numit judecător la CCR din partea Senatului în anul 2014, el fiind atunci senator PSD.

Curtea Constituţională a precizat într-un comunicat: „Astăzi, 4 februarie 2015, domnul Toni GREBLĂ s-a prezentat la sediul Curţii Constituţionale şi a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Plenul Curţii Constituţionale a luat act de decizia sa, iar Preşedintele Curţii Constituţionale a constatat, în temeiul art.67 alin.(1) lit.a) şi alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale al domnului Toni GREBLĂ. Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală… În plus, în ciuda demisiei lui Toni Greblă, CCR „subliniază necesitatea respectării prezumţiei de nevinovăţie, a respectării tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale în activitatea de urmărire penală, precum şi a respectării dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin.(3) şi art.23 alin.(11) din Constituţie”.

Procurorii DNA pun că Toni Greblă l-ar fi ameninţat pe directorul Complexului Energetic Oltenia(CEO), Laurenţiu Ciurel. Acesta a relatat că Toni Greblă făcea presiuni în folosul companiei lui Ion Bîrcină, finul său.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă şi administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru în Consilul Naţional al PSD, Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi şi generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880.

Toni Greblă ar fi pretins şi primit de la Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite: în perioada 2010-2015, folosinţa gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de Ion Bîrcină), în echivalent de 56.070 euro; în perioada 2010 – 2015 Greblă ar fi primit pentru folosinţă un telefon, înregistrat pe una din firmele lui Bîrcină. În 2 noiembrie 2011, Greblă ar fi primit suma de 1.200 lei (două rochii). De asemenea în octombrie 2012, senatorul Greblă ar fi primit materiale electorale pentru alegerile parlamentare şi bani pentru lipirea a 20.000 de afişe.

De asemenea, Toni Greblă deţine o fermă de struţi, activitate incompatibilă cu statutul de judecător CCR.

Comentarii

Comentarii

Fara Comentarii

Lasa un raspuns