Actualitate

Televiziunea românească în epoca Social Media

1385575_1391537011083565_34535122_nTot mai mulţi oameni utilizează computerul pentru a urmări emisiunile TV, astfel putem afirma că audienţa nu se pierde, ci doar migrează către online.

Studiul care relevă aceste tendinţe este realizat de doi doctoranzi în domeniul Ştiinţelor Comunicării şi, în acelaşi timp, cadre didactice universitare, Tasențe Tănase (http://www.tashy.ro/ , www.facebook.com/TasenteTashy ) și Ciacu Nicoleta (https://www.facebook.com/nicoleta.ciacu ). Acesta este intitulat “Televiziunile în epoca Social Media” și a fost publicat în “Revista de Comunicare și Marketing”.

Obiectivele studiului realizat de cei doi doctoranzi au fost: identificarea principalelor cinci posturi de televiziune din România promovate prin Social Media şi analizarea contribuţiilor paginilor oficiale de Facebook în promovarea posturilor de televiziune tradiţionale şi online din România.

Principalele cinci posturi de televiziune din România promovate prin Social Media s-au dovedit a fi: patru posturi de televiziune private (3 posturi de nişă – Antena 3, Realitatea TV şi Discovery România și 1 post generalist – Pro TV) şi un post de televiziune public (TVR 1).

Pentru a măsura contribuţia Noilor Media/Social Media în promovarea posturilor de televiziune au fost corelate datele oficiale obţinute de pe site-urile www.socialbakers.com, www.sati.ro şi www.paginademedia.ro.

Studiul prezuma faptul că vizibilitatea/audienţa posturilor de televiziune clasice, care interacţionează cu publicul prin Social Media, a crescut considerabil în ultimele 6 luni şi că audienţa posturilor de televiziune analizate a scăzut, în anul 2011 raportat la 2010, iar traficul site-urilor acestora a crescut în aceeaşi perioadă de timp.

Conform studiului, 4 dintre cele 5 posturi de televiziune analizate, şi anume ProTV, Antena 3 Realitatea TV, TVR 1, chiar dacă au un rating mult mai mare decât numărul de vizitatori pe website şi în reţeaua socială Facebook, acesta este în continuă scădere şi se poate observa o creştere continuă a activităţii telespectatorilor în mediul virtual, în special în Social Media.

O singură televiziune studiată, Discovery Channel România, are rating mult sub activitatea de pe website şi din reţelele de socializare. Totuşi, trebuie să ţinem cont de faptul că dintre toate cele cinci posturi de televiziune studiate, Discovery România este o filială a “colosului” american Discovery Channel şi poate “trasa” trendul pe termen lung şi chiar mediu pe care îl pot lua şi celelalte posturi de televiziune din România.

În ceea ce priveşte interferenţele între “vechile media” şi “noile media” (ceea ce implică şi reţelele de socializare), se observă migrări relativ mari ale telespectatorilor posturilor de televiziune clasice către mediul online; acestea se înscriu în trendul mondial de scădere a audienţelor TV şi creştere a numărului telespectatorilor care urmăresc posturile de televiziune în varianta online (înregistrări ale emisiunilor).

drd. Tanase Tasente

Mai mult decât atât, “Această interferenţă a adus un grad ridicat de interacţiune între telespectatori şi între telespectatori şi jurnalişti, ceea ce conferă instituţiilor media o mai mare credibilitate, respectiv vizibilitate.

Acest lucru trebuie coroborat cu ideea conform căreia utilizatorii de Internet acordă mult mai mare încredere subiectivităţii şi părerilor proprii ale altora.

În opinia lor, părerile subiective şi interpretările personale date diferitelor teme le fac pe acestea mai interesante”, declară Tasenţe Tănase.

În acelaşi timp, telespectatorii pot încărca, pe peretele paginii de Facebook a oricărei televiziuni, înregistrări video realizate de ei, chiar televiziunile încurajându-şi telespectatorii care au fost martori la evenimente de interes pentru public să încarce filmarea pe site.

Astfel, televiziunile au acces rapid la evenimente la care proprii reporteri, din motive de distanţă sau timp, nu ar fi putut ajunge.

Această practică se regăseşte peste tot în lume, la ora actuală fiind încurajat aşa-numitul curent al „jurnalismului cetăţenesc”, în care oameni simpli pot experimenta profesia de jurnalist.

* Articolul științific “Televiziunea în epoca Social Media” poate fi vizualizat în baza de date RePEc (http://econpapers.repec.org/scripts/search/search.asp?ft=television+in+social+media) .

Drd. Tănase Tasenţe
Doctorand în Ştiinţele Comunicării – Universitatea Bucureşti
PR Manager EVALTAS
Vicepreşedintele Asociaţiei Tinerilor pentru România
www.tashy.ro
www.facebook.com/tasentetashy
tashy@tashy.ro

Distribuie Acum

27 noiembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...