Actualitate

Târg caritabil la Alba Iulia

Se spune că Alba Iulia este capitala de suflet a românilor. Iar aici, oamenii au un suflet mare. Acum vor avea ocazia să arate acest lucru în cadrul unui eveniment unic în oraș. Este vorba de Gallery Sale: un târg unde toate produsele sunt donate, iar toate veniturile obținute vor fi direcționate Proiectului „Viziunea Nevăzătorilor”, care au nevoie de fonduri pentru construcția unei camere senzoriale. Târgul se va desfășura sâmbătă, 11 octombrie 2014, între orele 10:00 – 18:00. Gazda evenimentului va fi Framm’s, cafeneaua-galerie de pe strada Păcii, nr 13, lângă Biblioteca Batthyaneum. Prețurile vor fi modice (începând de la 1 leu), iar oferta este foarte foarte variată. Organizatorii au văzut pentru prima dată un eveniment similar în SUA și sunt convinși că el poate fi un succes și pentru Alba Iulia.
Construcția unei camere senzoriale este primul proiect al „Căsuței cu zâmbete”. Este un proiect ambițios, pentru investiția pe care o presupune (10.000 Euro), dar și din cauza notorietății scăzute a ONG-ului. Încăperea îi va ajuta pe cei 9 copii ai centrului să își dezvolte abilitățile necesare unei vieți normale.
Pentru a preveni abandonul copiilor cu nevoi speciale, centrul „Proiectul Viziunea Nevăzătorilor” îngrijeşte gratuit copii cu dizabilităţi multiple: nevăzători, parţial nevăzători, autism, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD).
Copiii cu autism reacționează diferit față de o persoană normală la stimulii senzoriali.
Ei manifestă forme atipice de integrare și înțelegere a informațiilor pe care le primesc prin intermediul simțurilor. Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie privează copiii de capacitatea de a se concentra şi a acorda atenţie celor din jur, traducându-se prin hiperactivitate, lipsă de concentrare, impulsivitate, temperament dificil şi abilităţi sociale scăzute. Din acest motiv, micuții au nevoie de o terapie specială și de multă asistență din partea specialiștilor. Camera senzorială este o bibliotecă a simţurilor şi va include efecte de lumini, elemente pentru stimularea tactilă, stimuli aromatici, efecte sonore și obiecte care îi ajută pe copii să își mențină echilibrul, prezentate într-un cadru perceput ca sigur de copil. Astfel, se pot îmbunătăți atenția și conștiența, se poate reduce hiperactivitatea. Ei se vor putea integra mai ușor în societate. Pentru un copil ce suferă de autism sau ADHD, primii ani din viață sunt singura lui șansă de a se dezvolta ca o persoană normală. De aceea este vital ca investiția în educația lor specială să aibă loc la vârste fragede.
Mai mult, orice copil cu dizabilități va putea beneficia gratuit de serviciile acestui centru și implicit de camera senzorială, chiar dacă nu este încă înscris în program.

6 octombrie 2014

About Author

Marius Paul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...