Actualitate, Reportaje & Anchete

Sugăjenii ţin la tradiţie

sugagÎn comuna Şugag se păstrează şi astăzi un obicei vechi de când este lumea. În fiecare duminică, gospodarii din cele şapte sate de pe dealuri se adună în faţa primăriei, la porunci.

Duminica, imediat după terminarea slujbei de la biserică, zeci de oameni din satele comunei Sugag se adună în faţa clădirii consiliului local, la porunci, unde aleşii locali le citesc hotărârile luate de consilieri şi le comunică

informaţii de interes public. Tot atunci oamenii discută cu primarul şi viceprimarul comunei problemele pe care le au şi de care depinde soarta comunităţii. Localnicii spun că originea obiceiului poruncilor se pierde în negura vremurilor si că el dăinuie de veacuri. Dumitru Tomescu, un bătrân din Dobra spune că „aşa am pomenit din moşi – strămoşi, în fiece duminecă să ne strângem la porunci la consiliu. Aşa o fost pe vremea regelui, aşa o fost şi pe vremea comuniştilor şi aşa va fi şi de acum înainte că aşa am pomenit noi mărginenii.”

Poruncile au apărut ca o nevoie de comunicare între autorităţi şi populaţie.  Se pare că acestă metodă extrem de eficientă a fost adoptată din cauza suprafeţei mari de teren pe care sunt răsfirate casele din Ăugag şi a lipsei altor mijloace de comunicare.  Dacă din bătrâni s-a păstrat numele de porunci, acum denumirea lor oficială s-a transformat în comunicări săptămânale.

Constantin Jinar, primarul Sugagului este convins că un alt mod de a comunica nu există. El spune că nici metodele de comunicare prin telecomunicaţii nu poate fi atât de sigure. „Fiind o comună cu şapte sate este imposibil să aduci la cunoştinţa fiecărui locuitor cele hotărâte la nivel local sau judeţean de către autorităţi, dar aşa,prin viu grai este sigur că nu apar neclarităţi”  mai spune Ghiorghioiu.

La poruncile duminicale se fac şi anunţuri mai puţin oficiale, cum ar fi, „Ghiţă a lu’ Coman din Jidoştină cheamă pe ai lui Ghenea la nuntă.  Si pot să meargă toţi ăia din Jidoştină, că ştiţi că îi băiat bun şi fata din Săşciori cu care să însoară îi faină foc” sau altele dojenitoare, „Martin să facă de bine să îşi repare gardul din partea întâi de păşunat că de nu îi de ruşine la tot satu’, că numa’ a lui îi la pământ”.

Chiar dacă zona este acoperită de telefonia mobilă, oamenii sunt hotărâţi să nu renunţe la Porunci, ei fiind convinşi că este cel mai bun mod de a dialoga liber cu aleşii locali.

Emanuel Jilinschi

p

Distribuie Acum

24 aprilie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...