Actualitate

Studenţii şi-au stabilit priorităţile la Timişoara!

foto: opiniatimisoarei.ro
foto: opiniatimisoarei.ro

Liga Studentilor din Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a participat in perioada 2-8 august, la Timisoara, la cea de-a VIII-a editie a Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania (FOSR), cel mai amplu eveniment studentesc de dezbatere a politicilor educationale la nivel national, care a reunit peste 300 de reprezentanti ai studentilor din toata tara. La finalul evenimentului, in cadrul unei conferinte de presa, ANOSR a lansat analiza si recomandarile studentilor privind finantarea educatiei in Romania.

Obiective ale mişcării studenţeşti pentru mandatul 2013 / 2014

Reprezentanţii studenţilor au dezbătut problemele învăţământului superior în 9 ateliere de lucru paralele şi apoi, în cadrul sesiunii plenare, şi-au stabilit priorităţile pentru anul universitar următor. Aceştia vor lupta în primul rând pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. Mai mult, ei cer să fie consultaţi în procesul de elaborare a strategiei Ministerului Educaţiei Naţionale privind modul de utilizare a fondurilor europene ce vor fi alocate în perioada 2014 – 2020 şi au adoptat şi o serie de direcţii de modificare a Legii Educaţiei Naţionale.

ANOSR a lansat analiza privind finanţarea educaţiei în România

În baza datelor statistice, a concluziilor atelierelor din cadrul FOSR 2013 dar şi a unui studiu, efectuat anterior evenimentului unde au fost chestionate organizaţiile studenţeşti membre ale federaţiei, ANOSR a realizat o analiză privind finanţarea educaţiei în România, intitulată ,,Responsabilitate pentru Educaţie!” care aduce în atenţie:

–          Beneficiile economice şi sociale pe care le are investiţia în educaţie: creşterea numărului de locuri de muncă, îmbunătăţirea stării generale a sănătăţii şi a sistemului medical dintr-un stat, faptul că procentul de tineri cu studii superioare care merg la vot este mai mare decât a celor care nu au studii superioare etc.

–          Asumările privind responsabilitatea pentru educaţie: Atât Legea Educaţiei Naţionale cât şi Pactul Naţional pentru Educaţie (2008) prevâd un buget anual pentru educaţie de minim 6% din PIB iar educaţia este declarată bun şi responsabilitate publică şi este considerată prioritate naţională (Legea Educaţiei Naţionale)

–          Consecinţele subfinanţării educaţiei în România: au crescut taxele de studiu şi taxele de cămin, bursele nu acoperă necesarul de masă şi cazare fiind de două sau chiar şi de trei ori mai mici decât prevede legea, jumătate dintre studenţii din România renunţă la studii în mare parte datorită alegerii greşite/neinformate a facultăţii şi a lipsei resurselor financiare şi a creşterii constante a taxelor, România este pe penultimul loc în Europa ca rată a absolvirii studiilor superioare, durata medie de şcolarizare în învăţământul superior este de 1,3 ani, în România învaţă de două ori mai puţini studenţi faţă de acum patru ani;

–          Propunerile studenţilor: Alocarea unui procent de minim 6% din PIB pentru educaţie direcţionat către finanţarea de bază a universităţilor şi reducerea abandonului universitar.

Studenţii nemulţumiţi: Educaţia din România, la ,,coada vacii”!

Participanţii veniţi din întreaga ţară şi-au manifestat nemulţumirea faţă de consecinţele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educaţie, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Timişoara, când au adus pancarte cu mesaje inedite, au scandat lozinci şi s-au plimbat, alături de o vacă, pe străzile oraşului.

Fără educaţie, România nu poate evolua nici economic, nici social, nici moral.

Acţiunea desfăşurată alături de colegii noştri din întreaga ţară este doar un prim pas către ceea ce ne dorim – ca educaţia să fie cu adevărat o prioritate naţională. 

Educaţia din România are nevoie de o strategie de finanţare care asigură o dezvoltare amplă şi durabilă a învăţământului.

În situaţia în care vom constata că vocea studenţilor nu a fost auzită, vom continua demersurile pentru un învăţământ mai bun, pentru respectarea legii şi alocarea celor 6% din PIB pentru educaţie” a declarat Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR

”Am scandat alături de toate organizaţiile studenţeşti din România, în Piaţa Unirii din Timişoara, lozinci precum „Educaţia salvează naţia”, „Ne-au minţit toţi guvernanţii, am ajuns la coada vacii”, „Minciunile se plătesc, studenţii fac iar protest”, „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă până nu ne finanţaţi educaţia noastră” sau „Finanţarea e săracă, educaţia e-n găleată”.

Unii dintre noi am purtat pancarte cu mesaje precum: „Şi vacile ne vor la şcoală”, „Fii student, adoptă o vacă”, ‘Studentul de azi, văcarul de maine”, „Vaca n-are nicio vină”, „Generaţia happy meal”, „Ăsta-i doar inceputul”, „Doi km de autostradă = un cămin de 700 locuri”, „Ai 6%, ai şanse!” sau „Vrem 6% din PIB pentru educatie”.

„Este important să avem o educaţie mai bine plătită, pentru ca tinerii să nu părăsească ţara sau să renunţe la şcoală.

Luptăm pentru educaţie pentru a avea un viitor mai bun, pentru a avea siguranţa că viitorii noştri copii, viitoarele generaţii vor avea condiţiile şi resurse pentru a învăţa” – a declarat Lăpăduş Janeta – Corina, Preşedinte Liga Studentilor din Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

ANOSR are o nouă conducere

În cadrul FOSR 2013 s-a ales şi o nouă conducere a ANOSR. Preşedinte al federaţiei rămâne pentru încă un mandat Mihai Dragoş, delegat al ASPSE Bucureşti.

Echipa pe care o va conduce îi mai cuprinde pe:

Secretar General: Raluca Negru, delegat ASPR Cluj-Napoca

Vicepreşedinte Relaţii Publice: Brînduşa Lungu, delegat SSMI Iaşi
Vicepreşedinte Educaţional: Anca Babeţ, delegat OSUT Timişoara
Vicepreşedinte Educaţional:  Anca Mărgineanu, delegat Philos Bucureşti
Vicepreşedinte Educaţional: Cristi Popescu, delegat OSUT Cluj-Napoca
Vicepreşedinte Relaţii Interne: Sânziana Mardale, delegat OSF Cluj-Napoca
Vicepreşedinte Financiar: Mircea Meriacri, delegat ASFI Iaşi

Liga Studenţilor din Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia le doreşte bafta, succes si un an cat mai productiv, in urmatorul mandat BC ANOSR.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 august 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...