Actualitate, Social

Sondaj INSCOP: Românii și istoria

foto: wikimedia.org
foto: wikimedia.org

Locul I în topul personalităților pe care respondenții le consideră cele mai importante din istoria românilor este ocupat de Mihai Viteazul (92,2%), urmat de Ștefan cel Mare (94,9%).

Pe locul al II-lea se situează la egalitate Mircea cel Bătrân și Alexandru Ioan Cuza, fiecare cu câte 92,3% dintre opțiuni.

Urmează Vlad țepeș, apreciat ca fiind un personaj important de 89,7% dintre respondenți.

Constantin Brâncoveanu încheie topul domnitorilor importanți cu 78,0% dintre opțiuni.

Dintre regii României, Carol I este considerat este considerat cel mai important personaj istoric de 77,7% dintre respondenți.

El este urmat de regele Ferdinand I, cu 72,% dintre opțiuni.

Carol al II-lea este considerat un personaj important din istoria românilor de 66,3% dintre respondenți.

Regina Maria conduce topul personalităților istorice feminine considerate importante în istoria românilor cu 71,1% dintre opțiunile exprimate.

Ea este urmată de Ecaterina Teodoroiu, pe care 66,7% dintre respondenți o indică drept personalitatea istorică feminină cea mai importantă din istoria României.

Pe locul al treilea se află Regina Elisabeta (64,1%), urmată de Ana Ipătescu (47,2%).

Elena Cuza și Elena Lupescu sunt considerate de 45,2%, respectiv de 31,5% drept personajele feminine cele mai importante din istoria românilor.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 10-17 septembrie 2013.

Pachetul de întrebări privind personalitățile și evenimentele istorice a fost realizat în colaborare cu revista Historia.

Volumul eșantionului a fost de 1.050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Barometrul de opinie ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieții politice, economice, sociale și culturale.

Proiectul ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ este o inițiativă a cotidianului ‘Adevărul’ realizată cu sprijinul INSCOP Research.

Procesul de elaborare a legilor, circuitul de formulare și adoptare a politicilor publice, mecanismele de luare a deciziilor sunt insuficient bazate pe agenda publică așa cum se regăsește ea la nivelul opțiunilor populației. Acest lucru riscă să provoace probleme funcționale grave ale sistemului politic românesc și un deficit de legitimitate îngrijorător pentru regimul democratic.

Proiectul ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ își propune să aducă în spațiul public, într-o formulă complexă și sistematică, opiniile populației cu privire la principalele probleme de pe agenda publică reală pentru a stimula o conectare cât mai bună între așteptările populației și rezultatele procesului decizional derulat de autoritățile publice.

Barometrul de opinie ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ are patru direcții mari de cercetare (Politica interna si internationala, Economie si mediu de afaceri, Social — sanatate, educatie, protectie sociala, Viață și Societate) operaționalizate printr-un set de indicatori stabili pentru a măsura tendințe relevante și un set variabil pentru a identifica opinii pe teme foarte specifice.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

15 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...