Social

foto: adina.cheriches.roÎn scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale când, în mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, considerăm necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum şi intensificarea controalelor sanitare veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală.

În acest sens, au fost luate următoarele măsuri:

I. Măsuri tehnico-administrative:

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, a stabilit un program de lucru pentru perioadele 22.03-31.03.2013 (Sărbătorile Pascale Catolice) şi 01.04-03.05.2013 (Sărbătorile Pascale Ortodoxe) în baza căruia toţi medicii veterinari din cadrul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, să efectueze controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică.

La nivelul DSVSA Alba, al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi al circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, în perioad 01.04-03.05.2013 (Sărbătorile Pascale Ortodoxe) va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoană responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

În vederea conştientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spaţii neaprobate şi fără supraveghere sanitară veterinară, direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene vor informa în scris primăriile şi prefecturile asupra acestor aspecte.

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că, în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA Alba vor aplica măsura suspendării activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi vor aplică sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

ÎI. Măsurile care trebuie luate asupra produselor de origine animală:

A. Carnea de miel

– Identificarea şi monitorizarea tuturor fermelor sau gospodăriilor particulare de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorilor din domeniul alimentar înregistraţi/autorizaţi sanitar veterinar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta;
– Controlul stării de sănătate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare, care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile;
– Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, în toate unităţile de tăiere aprobate, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 180/2006, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv verificarea formularelor de mişcare;
– Verificarea condiţiilor privind transportul mieilor, care trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora;
– Verificarea pe timpul transportului a respectării temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată, inclusiv modul de marcare şi etichetare a acesteia;
– Verificarea depozitării şi comercializării cărnii de miel şi interzicerea efectuării acestor operaţiuni în spaţii improvizate, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare;
– Verificarea modului în care sunt marcate carcasele de miel cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman, ;
– Verificarea documentelor legale care însoţesc transportul şi care atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar.

B. Sacrificarea mieilor

Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare şi publicate pe site-ul ANSVSA, precum şi în locurile special amenajate temporar în care se asigură supraveghere sanitară veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004 privind cerinţele generale de igienă pentru alimente şi Reg. (CE) nr. 853/2004 care stabileşte cerinţele specifice de igienă pentru produsele de origine animală.
Decizia privind organizarea activităţii din punct de vedere sanitar veterinar în locurile special amenajate temporar, revine DSVSA judeţeană, numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării/prefecturi pentru organizarea unor asemenea locuri unde mai mulţi fermieri să îşi sacrifice mieii şi numai dacă în aceste locuri se respectă condiţiile generale şi specifice de igienă, bunăstare a animalelor şi gestionare a SNCU stabilite de legislaţia sanitară veterinară.
Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în aceste locuri special amenajate, va fi obţinută la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar.
Decizia din partea DSVSA Alba privind organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza în baza unei analize detaliate în ceea ce priveşte capacitatea de sacrificare din judeţ şi oportunitatea acordării acestora, numai în cazul în care este absolut necesar şi situaţia o impune, ţinând cont de următoarele aspecte:
– Distanţele mari faţă de abatoarele autorizate sanitare veterinar în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 57/2010 privind autorizarea sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, distribuie şi transportă produse de origine animală;
– Numărul mare de miei destinaţi sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate;
– Asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar veterinar permanent care să realizeze controlul ante şi post mortem al animalelor şi care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare.
Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor.
În cazul în care se decide înfiinţarea pe teritoriul judeţului a unor asemenea locuri temporare pentru sacrificarea mieilor, este necesară asigurarea de mărci de sănătate de formă rotundă cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia să fie înscrise indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană, cu ajutorul cărora să fie marcate carcasele de miei.
Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 20.04-05.05.2013.

C. Ouă şi produse din ouă destinate consumului uman
– Identificarea şi monitorizarea tuturor producătorilor şi comercianţilor care valorifică ouă pentru consum uman şi a tuturor fermelor producătoare şi a centrelor de ambalare ouă;
– Verificarea condiţiilor privind transportul ouălor, care trebuie efectuate numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi suspendarea autorizării sanitare veterinare pentru mijloacele de transport care nu îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare;
– Verificarea depozitării şi comercializării ouălor şi interzicerea desfăşurării activităţii în spaţii improvizate, în care nu este asigurată temperatura şi starea de igienă corespunzătoare;
– Interzicerea comercializării ouălor care nu provin din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 589/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 cu privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor;
– Efectuarea examenului ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari, precum şi verificarea modului în care sunt îndeplinite condiţiile de desfacere a acestora în pieţele agroalimentare;
– Interzicerea comercializării ouălor cu coaja crăpată sau lovită, retragerea de la vânzare a acestora şi dirijarea pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscarea sau distrugerea acestora;
– Verificarea modului în care sunt marcate ouăle, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr.589/2008 privind regimul de comercializare a ouălor.

D. Lapte şi produse din lapte

Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA judeţene, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.

Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.
Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.

Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, etc).

Brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc). Sunt permise transportul şi păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (puţini), cu condiţia că acestea să fie curate şi identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării şi asigurarea trasabilităţii produselor.

Comercializarea directă către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri, a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

În vederea asigurării trasabilităţii brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, etc.

În acest sens, se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi:

– Aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;
– Utilizarea de pungi imprimate;
– Afişarea, în momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării, a unor informaţii înscrise pe tăbliţe şi/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat.
Laptele şi brânzeturile obţinute de către producătorii agricoli trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilor şi să nu conţină germeni patogeni care să producă toxiinfecţii alimentare la om.
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agicoli.

E. Alte produse sau alimente de origine animală

Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a pieţelor agroalimentare, în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente care să ateste provenienţa acestora şi a alimentelor care, în urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzătoare.

Se va interzice comercializarea produselor şi a alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare.

De asemenea, se va verifica modul în care se efectuează certificarea şi marcarea produselor de origine animală, având în vedere prevederile Ordinului ANSVSA nr. 10/2008.

Depozitarea şi transportul cărnii proaspete

Carnea provenită din abatoarele autorizate sanitar veterinar va fi depozitată cu respectarea condiţiilor de igienă şi a condiţiilor de temperatură prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004 şi în Regulamentul (CE) nr. 853/2004.

Carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor va fi comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare, fiind interzisă livrarea acesteia către alte unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

580542_498212580231498_1930201544_nVineri, 5 aprilie, de la ora 12.00 în sala Mihai Viteazul a Consiliului Județean Alba va avea loc lansarea unui poiect dedicat tinerilor cu scleroză multiplă din România, intitulat „Comitet de tineret în România pentru tinerii pacienți de scleroză multiplă”.

Proiectul are la bază necesitățile specifice ale tinerilor pacienți cu scleroză mutiplă, fiind realizat din dorința de a-i ajuta pe aceștia să participe activ în viața comunității.

Consiliul Județean Alba a fost mereu preocupat de tineri și a încercat să realizeze cât mai multe activități și programe ce au ca țintă dezvoltarea tinerilor din toate mediile sociale.

Acesta este și motivul pentru care ne-am alăturat proiectului de constituire a unui comitet al tinerilor pacienți cu scleroză multiplă.” –  a spus domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Finanțat de Uniunea Europeană prin programul Tineret în acțiune, proiectul are un grup țintă de 20 de tineri din 18 organizații locale de pacienți de scleroză multiplă din România.

În cele 11 luni de implementare a proiectului se vor realiza acțiuni precum:

organizarea MS DAY 2013 în România

constituirea Comitetului de Tineret în România pentru pacienţii de SM

pregătirea şi organizarea Atelierului pentru tineri din cadrul Seminarului Naţional de Scleroză Multiplă

pregătirea şi organizarea atelierului de lucru „Dezvoltarea personală şi consolidarea relaţionărilor de grup privind integrarea tinerilor cu dizabilităţi.

Proiectul este implementat de Asociația SM SPEROMAX Alba și are ca partener Consiliul Județean Alba.

Program:

12.00-12.15 – Primirea participanţilor

12,15 Începerea lucrărilor. Moderator: Dragoş Zaharia, preşedintele SM SPEROMAX Alba

12.15-12.20 – Alexandru Pal – tânăr pacient de SM – “Cu speranţă prin viaţă”

12.20-12.30 – Cuvânt de bun venit Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba

12.30-12.35 – Alin Ignat – Cu speranţă prin cântec

12.35 – 12.45 – PR. Laurenţiu Lazăr, preşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România – “Implicarea tinerilor cu SM”

12.45 – 12.55 – Corina Muntean, coordonatorul proiectului – Prezentarea proiectului Comitet de tineret pentru pacienţii cu scleroză multiplă

12.55 – 13.05 Gabriela Onul, îndrumător – Implicarea tinerilor în proiectul CTR – SM

13.00 – 13.10 – Claudia Torje, director executive SSMR – Modele europene de comitete de tineret pentru pacienţii cu scleroza multiplă

13.10.13.20 – Petru Luhan, europarlamentar – “Tinerii pacienţi cronici în Europa”

13.20 – 13.30 – Cuvântul invitaţilor

Alba_Iulia_PrefecturaCu trei săptămâni înainte ca Guvernul să dea startul controalelor, Instituţia Prefectului a început verificarea curăţeniei pe cursurile de apă din judeţ.

La începutul lunii martie, în baza ordinului emis de către prefectul Gheorghe Feneşer, a fost demarată acţiunea de verificare a modului în care sunt salubrizate cursurile de apă şi a felului în care sunt întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi.

Scopul major al acţiunii de control al autorităţilor este acela de a preveni pe cât posibil inundaţiile, cauzate de obturarea şanţurilor şi a rigolelor din localităţi şi de blocajele produse pe cursurile de apă, din cauza depozitelor necontrolate de deşeuri.

Comisia care efectuează verificările dispuse de prefectul judeţului Alba este formată din funcţionari ai Instituţiei Prefectului, din reprezentanţii Comisariatului Judeţean Alba al Gărzii Naţionale de Mediu, cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, dar şi ai ISU Alba.

De precizat faptul că printr-o notificare transmisă tuturor primăriilor, în data de 5 martie 2013, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba le-a reamintit autorităţilor locale că au obligaţia, potrivit legii, de a desfiinţa depozitele necontrolate de deşeuri din albiile şi de pe malurile cursurilor de apă.

Totodată, printre altele, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să ia măsuri pentru interzicerea lucrărilor de barare sau traversare a cursurilor de apă care pot constitui obstacole în curgerea naturală a apelor, dar şi pentru interzicerea depozitării în albii sau pe cursurile de apă a materialelor de orice fel.

Nu în ultimul rând, conform legislaţiei în vigoare, proprietarii/administratorii de poduri au obligaţia să asigure secţiunea optimă de scurgere a apelor.

Autorităţile administraţiei publice locale sunt cele care trebuie să asigure salubrizarea şi igienizarea cursurilor de apă, ale malurilor şi ale cursurilor de apă, precum şi asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor.

Prin controlul dispus de către prefectul judeţului Alba, prin Ordinul nr. 112/2013, se verifică modul în care sunt îndeplinite aceste obligaţii şi, iniţial, se solicită remedierea deficienţelor, acolo unde este cazul. Dacă, la o nouă verificare, se constată că nu au fost luate măsurile care se impun, se va trece la sancţionarea celor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile.

Având experienţa anilor trecuţi, am demarat acest control, deosebit de important inclusiv în prevenirea inundaţiilor, cu trei săptămâni înainte ca Guvernul României să ne solicite să efectuăm acţiunile de verificare a modului în care cursurile de apă, rigolele şi şanţurile din localităţi au fost curăţate de către consiliile locale, respectiv primari, aşa cum prevede legea.

Intenţia noastră nu este să recurgem la amenzi, care sunt foarte mari de altfel, pentru că bugetele locale sunt destul de împovărate şi fără ele.

Vrem însă să ne asigurăm că toate deficienţele se remediază şi că se iau toate măsurile necesare pentru curăţarea văilor şi a pâraielor, în aşa fel încât să nu avem surprize neplăcute şi să ne trezim cu inundaţii, în caz de precipitaţii mai abundente.

Până acum, cu excepţia câtorva localităţi, nu au fost identificate probleme deosebite.

Sper ca, până la sfârşitul lunii aprilie, când se finalizează controlul nostru, toate problemele să fie rezolvate.

Am încredere, şi din acest punct de vedere, în simţul de responsabilitate de care dau dovadă primarii din judeţ, mai ales că unii dintre ei au fost grav afectaţi de inundaţiile anilor anteriori”, a declarat Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba.

tdsc_4357La Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia, astăzi, 2 aprilie a.c., Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba și Asociația Română pentru Cultură au desfășurat activități cultural-tradiționale pentru elevii acestei instituții de învățământ.

Mai multe clase din ciclul gimnazial și liceal au asistat la o prezentare  deosebită despre muzica tradițională românească vocal-instrumentală, realizată de profesorii Alexandru Pal, Cristian Șușman și Ștefan Petriman.

Astfel, elevii acestei instituții școlare au putut asculta fragmente din cântece străvechi românești interpretate la vioară, acordeon și nai, precum și descrierea acestor instrumente tradiționale.

tdsc_4386Surpriza pentru cei prezenți a fost interpreta Bianca Șușman, elevă în clasa a VI-a, la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia, care i-a impresionat prin calitățile vocale desăvârşite, dar și prin talentul său deosebit de a cânta la vioară.

Ca un adevărat artist, Bianca Șușman și-a prezentat mai întâi străvechiul port tradițional, moștenit de la străbunicii ei, pe care-l poartă cu mândrie în orice spectacol folcloric și care îi însoțește cântecele ei minunate.

Bianca a demonstrat elevilor prezenți că prin perseverență, pasiune, dragoste pentru frumos și multă muncă se poate ajunge la performanță.

Din cele peste 70 de diplome obținute la diverse concursuri, Bianca le-a arătat celor prezenți cele mai importante diplome ale ei, printre care și cele obținute la diferite olimpiade şcolare și concursuri naționale de folclor, cea mai semnificativă fiind Muguri de Tezaur, oferită de Marioara Murărescu, realizatoarea TVR a emisiunii Tezaur Folcloric.

tdsc_4434De asemenea, clasele primare din cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” au avut parte și ele de multe surprize.

Pe parcursul orelor, cei mici au participat la activități de pictură, sub îndrumarea doamnei profesor Ioana Raica, care le-a vorbit despre frumusețea de a picta, precum și despre câteva tehnici simple în arta picturii, specifice vârstei lor.

Tema aleasă și primită cu mult entuziasm de cei mici a fost flori de primăvară.

tdsc_4398O altă clasă de liceeni, din cadrul acestui colegiu, a participat la Căminul pentru Persoane Vârstnice, unde este amenajat atelierul de olărit, iar îndrumați de doamna profesor Lucia Bratu, elevii au descoperit tainele olăritului, unii dintre chiar reușind să realizeze diferite obiecte din lut.

Tot acolo, elevii împreună cu câțiva vârstnici, în cadrul unei întâlniri între generații, au vizionat filmul Portul tradițional din Pănade,  realizat anul trecut prin proiectul cultural „Reconstituirea portului tradițional din Pănade – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, implementat cu succes de Asociația ATMA, prin finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național și Consiliul Județean Alba.

Întreaga activitate cultural-tradițională desfășurată astăzi, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” și Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia, se înscrie în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, specific acestei săptămâni în toate unitățile de învățământ din țară.

Pe parcursul acestui an, cele două asociații, Asociația ATMA și Asociația Română pentru Cultură, vor desfășura o serie de activități de acest gen și în alte școli din oraș și județ, pentru promovarea culturii tradiționale românești.

217876_474395179263494_1621100476_nComisia de Alegeri pentru noul Consiliu Director al Ligii Studenţilor din Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, convoacă Adunarea Generală, miercuri, 03 aprilie 2013, ora 18:00-20:00, la sediul LSUA, pentru al doilea tur de scrutin, în vederea alegerii Consiliului Director, pentru mandatul 2013-2014.

Candidații înscriși pentru posturile de președinte, vicepreședinte și secretar sunt:

PREŞEDINTE:

  • Cosma Daniela (studentă la Contabilitate şi informatică de gestiune, anul I)
  • Lăpăduş Janeta–Corina (studentă la Terapie Ocupaţională, anul II)

VICEPREŞEDINTE:

  • Bogdan Radu-Nicolae (student la Drept, anul II)

SECRETAR

Trif Anamaria (studentă la Contabilitate şi informatică de gestiune, anul I )

DSCN5820În perioada 29 – 31 martie 2013, 20 de tineri au fost instruiți în primul atelier de lucru din cadrul proiectului „Pregătiți pentru viitor”.

Atelierul cu un nume sugestiv „Organigrama – ierarhia de care un angajat trebuie să țină cont” a avut ca obiectiv dezvoltarea abilităților de management organizațional prin metode nonformale pentru tineri în scopul înțelegerii mencanismelor ce se succed în cadrul instituților publice sau companiilor private dar și ale ong-urilor.

Acest lucru îi va ajuta pe tineri să se integreze mai bine la locul de muncă și să înțeleagă ierarhia din cadrul acestuia.

Atelierul a avut mai multe activități nonformale promovând educarea tinerilor într-un mod plăcut și participativ, debutând cu câteva jocuri de cunoaștere a membrilor grupului, exerciții de spargere a gheții și de energizat grupul.

Au fost pregătite mai multe jocuri de rol prin intermediul cărora tinerii să înțeleagă managementul organizațional și diversele culturi organizaționale, s-au efectuat și studii de caz pe anumite instituții publice, companii private și ong-uri. Totodată tinerilor le-au fost aplicate teste de auto-cunoaștere și de identificare a rolului pe care l-ar putea avea în cadrul unei echipe de lucru, dar și pentru a afla abilitățile de lider ale acestora.

DSCN5929Din evaluările realizate la finalul atelierului de lucru, am primit un feed-back pozitiv tineri artându-se deosebit de mulțumiți de lucrurile noi pe care și le-au însușit dar mai ales de metoda prin care acestea le-au fost prezentate.

“Pregătiţi pentru viitor” este un proiect rezultat al iniţiativei tinerilor voluntari și membri ai Asociației Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră din Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Liga Studenților din aceași universitate.

Proiectul este finanţat de ANPCDEFP prin Programul “Tineret în acţiune” (program al Uniunii Europene care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri prin înfiinţarea de proiecte) în cadrul Subacţiunii1.2 – Iniţiative naționale ale tinerilor. Echipa de proiect este formată atât din tineri liceeni, studenţi şi absolvenţi ai Universităţii “1 Decembrie 1918 Alba Iulia”.

Pe durata proiectului ce se va desfăşura între 15-01-2013 şi 15-10-2013, 60 de studenţi ce vor absolvi facultatea în anul 2013 vor fi „Pregătiți pentru viitor” prin dezvoltarea competenţelor necesare pentru angajare, abilităţilor de antreprenoriat şi nu numai.

Următorul atelier de lucru numit “7 paşi pentru rezolvarea unei probleme” se va desfășura în perioada 26-28 aprilie 2013. În cadrul acestuia alți 20 de tineri își vor dezvolta competenţe pentru abordarea unor sarcini de lucru, analiza problemei, descoperirea soluţiilor alternative şi găsirea soluţiei optime.

benaDouă dintre proiectele importante derulate de liceele albaiuliene, proiecte ce vizează cultura tradiţională, vor benefia în perioada imediat următoare de asistenţă de specialitate şi îndrumare, din partea angajaţilor Centrului de Cultură Augustin Bena Alba.

Este vorba de proiectul Colegiului Naţional Horea, Cloşca şi Crişan- Tradiţiile: un tezaur uitat sau încă viu?- şi de proiectul Colegiului Economic Dionisie Pop Marţian- Târgul firmelor de exerciţiu şi al întreprinderilor simulate.

Primul proiect vizează cultura tradiţională din judeţul Alba şi va fi realizat de 29 de elevi din cls. A XI F, profil uman, specializarea filologie bilingv franceză şi constă în activităţi de cercetare în teren şi documentare la care vor participa atât elevii colegiului cât şi specialişti ai centrului de cultură.

Proiectul se va finaliza în luna mai cu prelucrarea datelor şi aplicarea lor în exerciţii practice.

În cel de-al doilea proiect parteneriatul liceului economic cu centrul de cultură se va materializa în valorificarea unor obiecte tradiţionale în cadrul expoziţiei din competiţia lansată de proiectul ,,Fii activ, fii implicat,,.

Astfel, în data de 3 aprilie 2013 în cadrul expoziţiei de la Alba Mall veţi putea admira obiecte meşteşugăreşti realizate în cadrul claselor de meşteşuguri populare din Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, obiecte puse la dispoziţia micilor întreprinzători liceeni ce vor participa la acest proiect.

Târgul se va finaliza cu premii şi diplome acordate participanţilor.

tafis_targ_fe„Fii activ, fii implicat!” este deviza sub care 25 de firme de exerciţiu şi întreprinderi simulate vor participa la târgul dedicat lor.

Viitorii oameni de afaceri îşi vor disputa titluri precum: cea mai bună firmă, cel mai reuşit stand  şi cel mai bun negociator.

Miercuri, 3 aprilie 2013, între orele 16-20 la Alba Mall toţi cei interesaţi pot să asiste la o competiţie în care sunt înscrise cele mai bune firme virtuale, concepute şi puse în practică de elevi şi studenţi.

Toţi cei care vor trece pragul celui mai mare centru comercial din oraş vor avea ocazia să vadă cum se prezintă firme de exerciţiu din diverse domenii de activitate: comerţ, catering, suveniruri, pompe funebre, imobiliare, cofetărie-patiserie şi turism.

Elevii şi studenţii vor încerca să vă convingă că firma lor este cea mai pregătită să vă ofere produsul sau serviciul pe care îl căutaţi. Veţi avea prilejul să le răsfoiţi cataloagele de produse, pliantele, să le admiraţi standurile şi să încheiaţi o tranzacţie, fie ea şi virtuală.

Târgul face parte din proiectul „Fii activ, fii implicat” care urmăreşte dezvoltarea abilităţilor de comunicare, formarea şi dezvoltarea abilităţilor de lucru în echipă, manifestarea spiritului de competiţie şi în primul rând aplicarea practică a cunoştinţelor teoretice dobândite de elevi şi studenţi.

Evenimentul este organizat de Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, Alba Mall şi Supremia Group.

Directorul Colegiului Economic, Dan Anca, împreună cu coordonatorii acestei activităţi, au făcut tot posibilul pentru ca acest târg să devină o realitate pentru că, aşa cum mărturisea chiar directorul, „doar prin exerciţiu practic, tinerii de azi pot să devină antreprenorii de succes mâine.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook