hitfm

ASCULTA RADIO ORION PE HITFM.RO

Sinagoga din Alba Iulia trece prin vremuri grele - Ziarul Apulum
Actualitate

Sinagoga din Alba Iulia trece prin vremuri grele

Altădată una din clădirile de vază din Alba Iulia, sinagoga evreiască din oraşul Marii Uniri trăieşte vremuri grele în aceşti ani. Dacă din exterior situaţia nu arată rău în interior lucrările de renovare a monumentului istoric au rămas în impas din lipsa de bani.
Pentru cei care nu ştiu sinagoga din Alba Iulia a fost prima din Ardeal construită din piatră.
În secolele XVII-XVIII, comunitatea evreilor din Alba Iulia se va consolida, atât numeric, dar şi ca putere financiară, reuşind în 1820, sub conducerea rabinului Paneth, să ridice prima Sinagogă din piatră din Transilvania, lăcaş religios funcţional şi astăzi.
Sinagoga ridicată pe vremea rabinului Şef Yeheskel Paneth, adăpostea atât sala de judecată a comunităţii cât şi camera de penitenţă. Martoră a istoriei zbuciumate ale ultimelor două veacuri, poartă înfipte în frontispiciu câteva ghiulele din timpul revoluţiei de la 1848 – 1849. Ornamentele de fier forjat şi mobilierul sculptat, de o rară frumuseţe, mărturisesc despre nobleţea de odinioară a acestui locaş de adunare, care astăzi îşi aşteaptă răbdător renovarea. Sinagoga e adesea pustie, dar nu abandonată.
Sinagoga ridicată pe vremea Şef-rabinului Yeheskel Paneth, în 1840 – adăpostea atât sala de judecată a comunităţii cât şi camera de penitenţă. Martoră a istoriei zbuciumate ale ultimelor două veacuri, poartă înfipte în frontispiciu câteva ghiulele din timpul revoluţiei paşoptiste.

Distribuie Acum

28 ianuarie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...