Actualitate, Stiri

Salvatorii din Horea, au primit Crucea arhiepiscopală pentru mireni din partea Arhiepiscopiei de Alba Iulia

foto: tvr3.tvr.ro
foto: tvr3.tvr.ro

Gospodarii din comună Horea, salvatorii celor cinci pasageri ai avionului prăbuşit în munţii Apuseni, au primit luni, 27 ianuarie 2014, distincţia bisericească Crucea arhiepiscopală pentru mireni. Catedrala Reîntregirii Neamului a fost neîncăpătoare, credincioşii i-au aplaudat fară încetare pe 8 dintre cei 11 salvatori prezenţi la ceremonie.

Potrivit Episcopiei Ortodoxe Române, Crucea Nordului este cea mai înaltă distincţie conferită de Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord mirenilor care s-au evidențiat printr-o activitate excepțională în promovarea valorilor creștine și în slujirea pastoral-misionară, cultural-educativă și social-filantropică a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

A fost instituită în anul 2009 de către Episcopul Macarie Drăgoi. Distincţia este o cruce treflată, având o formă inspirată de un vechi model bizantin, cu dimensiunile 40×42 mm.

Crucea este surmontată de o mitră, semn că este o distincţie oferită de ierarhul locului. Este lucrată din argint.

Pe avers braţele crucii sunt din email albastru deschis, turnat într-un contur îngust din argint.

Reversul are gravat în argint numele episcopului ortodox român al Europei de Nord care acordă distincția.

Gramata care însoţeşte distincţia se fundamentează pe cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Aducându-ne aminte de lucrarea credinței voastre și de osteneala iubirii și de străduința nădejdii voastre în Domnul nostru Iisus Hristos” (I Tesaloniceni 1, 3).

Textul Gramatei este încadrat de un chenar inspirat din miniaturile bizantine, motivele decorative florale sunt în tonuri de albastru şi auriu.

Gramata este oferită într-un tub din carton îmbrăcat în catifea albastră pe care este imprimată stema Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, iar distincţia Crucea Nordului într-o casetă îmbrăcată în aceeaşi catifea albastră, având pe capac imprimată stema Episcopiei.

Distribuie Acum

28 ianuarie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...