Actualitate, Social

Revelion Speologic în Peştera cu Cristale

Revelion_Speo_2014_2Sărbătorirea trecerii în anul 2014 a fost organizată de o parte din membrii Asociaţiei Speologice Sfinx (15 speologi) în partea turistică a Pesterii cu Cristale, din comuna Roșia (jud. Bihor), situată în Situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, și administrată în parteneriat de Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor.

Aici întâmpinarea anului nou s-a realizat printr-o “festivitate morală și sacră”, fară lucrurile care ţin de un “chef”, prin ciocnirea unui pahar de şampanie şi îmbraţişări.

Speologi din Roșia, Gârda, Bucuresti, Turda, Brasov, Suceava, Iasi, au sărbătorit trecerea în noul an în această cavitate excepțională, printre cristalele excentrice, în speranţa ca noul an să le aduca noi realizări în domeniul speologic, descoperiri de noi goluri subterane care să fie explorate, descrise şi cercetate. De asemenea unii colegi își doresc absolvirea unor stagii de formare în domeniul speologic, precum și ca amenajarea turistică a Peșterii cu Cristale să fie dezvoltată prin includerea de noi sectoare inaccesibile turiștilor în prezent.

În 2014 ne dorim să avem cât mai mulți vizitatori, în primul rând pentru că a fost vizitată din prima secundă a anului, de către un grup de speologi care a vrut să facă neaparat revelionul în peștera.”- ne-a declarat Dl Petrichia Florian, unul din ghizii peșterii.

Cristale4Peștera cu Cristale a fost descoperită prin înaintarea frontului din Mina Farcu în anul 1987, și a fost amenajată și deschisă turismului la sfârșitul anului 2012. Peștera este unică în Europa prin faptul că turiștii pot vedea și admira frumoasele cristalizări excentrice de calcit, iar în lume mai exită o singură peșteră similara în Africa de Sud.

Cristalele de calcit care sunt perfect transparente, sunt denumite excentrice deoarece cresc și se dezvoltă pe toate direcțiile, sfidând gravitația care guverneaza creșterea celorlalte formațiuni de peștera (stalacite, stalagmite, coloane) care cresc fie de sus în jos, fie de jos în sus.

Acest mod inedit de sărbătorire a revelionului în peșteri este organizat de membrii Asociației Speologice Sfinx din Gârda de peste 20 de ani, și ne-a fost insuflat de Dl Profesor Dr Iosif Viehmann de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, cercetător pensionat la Institutul de Speologie Emil Racoviţă Cluj (primul institut de speologie din lume, fondat în 1920 de Emil Racoviță – părintele biospeologiei ), care are în prezent venerabila vârstă de 88 de ani, şi care împreună cu studenţii domniei sale pentru o perioadă de peste 30 de ani a întâmpinat venirea noilor ani în peşteri.

Distribuie Acum

1 ianuarie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...