Actualitate, Social

Promovare inedită a evenimentelor tradiționale de la sfârșitul acestei săptămâni

tafis_-_targul_mesterilor_populariMiercuri și joi seara, de la ora 20, albaiulienii din Cetate  vor fi invitați,  într-un mod inedit, la manifestările tradiționale, care se vor desfășura la finele acestei săptămâni.

Cu sprijinul actorului Dan Purceleanu, însoțit de doi voluntari de la Asociația SPEROMAX Alba, toți îmbrăcați în straie tradiționale de sărbătoare, organizatorii evenimentelor vor să  anunțe publicul albaiulian, aflat la acea oră în oraș, despre cele trei zile de românism autentic, care se vor desfășura la noi în oraș, în Piața Cetății.

Astfel, pornind de  prima poartă a Cetății până la  capătul Bulevardului Transilvaniei, în sunetul tobei și a strigăturilor tradiționale, Dan Purceleanu va reuși, cu siguranță,  să joace un alt rol, cel al starostelui sau a chemătorului la evenimentele de sărbătoare de odinioară țărănești.

Cei doi tineri, vor împărți din traistele lor flayere și pliante cu programul evenimentelor, astfel încât cei dornici să participe în perioada 23 -25 august 2013, să poată alege din gama variată de manifestări tradiționale pregătite de organizatori.

tdin_lada_de_zestreAlbaiulienii  sunt chemați la a doua ediție a Târgului Meșterilor Populari din Cetatea Marii Uniri, în cadrul căruia se va desfășura și prima ediție a Festivalului de tradiții românești „Din lada de zestre”, care valorifică elemente de folclor autentic din județele Alba și Mureș.

Ansamblurile participante vor pune în scenă obiceiuri și manifestări tradiționale legate de calendarele ocupaționale (seceratul, albitul pânzei, viața pastorală sau a țapinarilor, sezătoarea), de evenimente din viața omului (nunta, plecarea în armată) sau sărbători de peste an (Călușarii).

În plus, toată această manifestare se va petrece într-un cadru arhaic, într-o gospodărie tradițională, o casă țărănească, cu toate ale ei, amenajată în spatele Sălii Unirii.

De asemenea, publicul albaiulian este invitat la întâlnirea cu meșterii populari veniți din întreaga țară, de la care pot să-și achiziționeze obiecte meșteșugărești, costume tradiționale, țesături etc.

Organizatorii, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba, și-au propus ca publicul prezent să fie transpus timp de aproximativ două ore, în fiecare dintre seri, în lumea satului românesc, pentru a (re)descoperi fragmente din viața acestora.

Distribuie Acum

21 august 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...