Cultura, Educatie, Stiri

Profesoara Luisa Valmarin din Roma primită în familia academică albaiuliană

Eveniment academic la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Profesoara Luisa Valmarin de la Universitatea „La Sapienza” din Roma a primit titlul de doctor honoris causa.

Catedra de limba română din cadrul Universităţii „La Sapienza” din Roma a luat fiinţă în anul 1936. Cursurile de limba română sunt frecventate de aproximativ 70 de studenţi pe an. Profesoara Valmarin a sprijinit relaţiile cu universitarii români şi înainte de 1989 când orice colaborare stătea sub semnul supravegherii Securităţii şi al suspiciunii de colaborare cu regimul Ceauşescu, dar şi după 1989, când românia îşi recâştiga cu greu credibilitatea externă.

Luisa Valmarin a fost elevă a celebrei Rosa del Ponte, un cunoscut eminescolog italian.

De ani de zile specialista în romanistică şi românistică a colaborat cu Universitatea Alba Iulia, cu Universitatea Cluj şi cu Universitatea Bucureşti.

Luisa Valmarin a ţinut comunicarea „Ardelenii mei”, spunând cu lacrimi în ochi că se simte o ardeleancă. Comunicarea s-a referit la munca şi viaţa a doi lexicologi ardeleni: Ioan Maxim şi August Treboniu Laurian.

Despre personalitatea profesoarei Luisa Valmarin au vorbit profesorul Iacob Mârza – fost rector al Universităţii Alba Iulia, profesoara Ioana Bot de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, profesorul clujean Alin Gherman (care a predat în trecut şi la Universitatea Alba Iulia) şi filologul albaiulian Silviu Mihăilă – asistent universitar la ASE Bucureşti.

Alături de Luisa Valmarin s-au aflat câţiva prieteni apropiaţi şi Senatul Universităţii Alba Iulia, condus de rectorul Daniel Breaz.

Cu prilejul primirii titlului de doctor honoris causa, profesoara Valmarin a spus că va dona Universităţii Alba Iulia mai multe lucrări semnate de fostul său soţ, pictorul român Constantin Udroiu.

Distribuie Acum

9 octombrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...