Actualitate

Piaţa imobiliară din SUA este încă departe de o relansare susținută

foto: cotidianul.ro
foto: cotidianul.ro

Piaţa imobiliară americană, aflată în centrul crizei începute în 2007, este încă în incertitudine în ceea ce priveşte revenirea sa din cea mai neagră perioadă din istoria recentă. Astfel, rezultatele anunţate în ultimele zile de către autorităţile americane indică rezultate mixte. Pe de o parte, numărul de autorizaţii de construcţii a crescut în septembrie şi octombrie; mai mult, în octombrie au fost emise mai multe autorizaţii de construcţii decât oricând în ultimii 5 ani, luna trecută numărul autorizaţiilor de construcţii crescând cu 6,2% şi depășind cu mult aşteptările pieţei. Pe de altă parte însă, vânzările de locuinţe vechi au scăzut în octombrie pentru a cincea lună consecutiv.

„Piaţa imobiliară americană nu indică încă o relansare consistentă şi susţinută, dar evoluţia autorizaţiilor de construcţii este totuşi îmbucurătoare în contextul angrenajului sistemic al acestora: ritmul acestui segment reflectă foarte clar gradul de încredere în viitor şi este ferm legat de o serie de industrii şi servicii corelate, având astfel o influenţa foarte clară asupra pieţei muncii. Iar de la creşterea economică şi şomaj pleacă politicile FED care influenţează nu doar SUA, ci şi restul lumii, prin implicaţiile monetare şi economice directe, ” a arătat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească ce a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).

Piaţa imobiliară din SUA în ultimii ani

În perioada 2007-2010 ponderea sectorul imobiliar în PIB-ul american a scăzut consistent, înregistrând apoi o ușoară creștere în anii 2011-2012; în acelasi timp, rata șomajul din SUA a evoluat exact invers, scăzând în ultima perioadă. „Piața imobiliară constituie un barometru foarte bun pentru ceea ce înseamna relansarea susținută a economiei și pieței muncii din SUA”, a precizat Cosmin Enache.

Rezultatele mixte din ultimele luni privind piața imobiliara vin pe fondul unor date nesatisfăcătoare din ultima perioadă: în septembrie, numărul americanilor care au semnat contracte de cumpărare a unor locuinţe vechi a scăzut pentru a patra lună consecutiv, ca urmare atât a creşterii dobânzilor pentru creditele imobiliare, cât şi din cauză că mulţi proprietari sunt încă reticenţi în a-şi scoate imobilele la vânzare, aşteptând ca preţurile acestora să crească. De altfel, în multe oraşe din SUA, preţurile caselor au crescut în ultimele luni (în special preţurile locuinţelor unifamiliale vechi), oferta fiind relativ redusă.

Şedinţa FED- eveniment important în luna decembrie

Economia SUA a crescut cu 2,8% în trimestrul 3 (ritm anualizat), peste aşteptările pieţei; lunile care au urmat- octombrie şi noiembrie- au fost însă afectate de blocajul activităţilor guvernului american din prima parte a lunii octombrie. Situaţia are în continuare efecte în economie şi, mai mult, în scurt timp se va ajunge la prelungirile termenelor limită privind restricțiile care au generat inițial blocajul, iar problemele fundamentale vor fi din nou în vizor.

„Următoarea reuniune de politica monetară a FED, care va avea loc în decembrie este puţin probabil să aducă modificări, întrucât rata şomajului a evoluat recent nesatisfăcător; oricum, aceasta rămâne un eveniment important în luna următoare, pentru toată lumea: să ne reamintim că, în prima parte a anului curent, discuţiile privind o eventuală reducere a achiziţiilor directe de active de către FED a adus mari variaţii pe piețele financiare, dolarul puternic exercitând efecte inclusiv contra leului românesc. Cum în continuare nu putem vorbi încă de o formă finală a bugetului SUA, iar la începutul anului viitor se va relua discuția privind limita maximă de îndatorare, șansele ca politica monetară curentă să se păstreze sunt destul de mari. Probabil că din primăvara anului viitor oficialii vor lua în calcul acest aspect”, a arătat Cosmin Enache.

SSIF Equity Invest SA a fost înfiinţată în anul 1998, fiind autorizată ca societate de servicii de investiţii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisă de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Prin Decizia CNVM nr. 23191/11.12.2008, SSIF Equity Invest SA a fost autorizată să desfăşoare servicii de investiţii financiare specifice- preluarea şi transmiterea ordinelor clienţilor privind unul sau mai multe instrumente financiare, executarea ordinelor în numele clienţilor şi, respectiv, administrarea portofoliilor- precum şi o serie de servicii conexe (schimb valutar în legătură cu activităţile de servicii de investiţii prestate etc)

Instrumentele financiare negociabile cu care operează SSIF Equity Invest sunt valorile mobiliare (acţiuni, titluri de stat, obligaţiuni emise de organisme publice sau private, alte titluri de împrumut cu scadenţa mai mare de un an, drepturi de preferinţa la subscrierea de acţiuni în cadrul unei majorări de capital, orice alte instrumente financiare calificate de C.N.V.M ca valori mobiliare), instrumentele financiare derivate (contractele futures, contracte options, alte active calificate de C.N.V.M ca instrumente financiare derivate) şi titlurile de participare la organismele de plasament colectiv în valori mobiliare.

Fondurile deţinute de client la SSIF Equity Invest SA sunt depozitate în numele S.S.I.F. în contul de clienţi deschis special în acest scop. În calitate de intermediar, SSIf Equity Invest este membru fondator al Fondului de Compensare a Investitorilor.

Începând cu anul 2013, SSIF Equity Invest a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabusiera de CFD-uri, fiind prima companie româneasca ce îşi asumă acest rol; suma minimă pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare cu CFD-uri este de 500 Euro.

Distribuie Acum

28 noiembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...