Social

Organizațiile din Roșia Montană lansează campania „2% pentru viitorul Roșiei Montane”

rosiaproOrganizațiile din Roșia Montană lansează campania „2% pentru viitorul Roșiei Montane” și fac un apel către toți cei care doresc să ajute cu adevărat o zonă despre care multă lume doar vorbește. Orice român poate direcționa 2% din impozitul pe venit datorat statului către proiecte sociale de la Roșia Montană, ajutând astfel, în mod real, comunitatea de acolo. Formularul poate fi trimis prin poștă sau depus la Direcția Județeană a Finanțelor Publice de care aparține semnatarul până la 25 mai 2013.

Mai multe organizații non-guvernamentale din Roşia Montană au lansat campania „2% pentru viitorul Roșiei Montană”, care se adresează tuturor celor care doresc să vină în sprijinul comunităţii miniere de aici – o comunitate condamnată la sărăcie şi şomaj în proporţie de peste 80% în lipsa oricăror activităţi miniere.

Astfel, asociaţiile Pro Roșia Montană, Pro Dreptatea şi Asociația Studenților din Roșia Montană (ASRM) transmit tuturor celor care au înregistrat venituri în 2012 că pot redirecționa 2% din impozitul pe venit datorat statului către proiectele sociale şi cultural-educative din Roșia Montană prin completarea formularului 230 (adresat persoanelor care au obținut doar venituri din salarii) sau a formularului 200 (pentru persoanele care au obținut venituri din alte surse decât salariile).

„Avem nevoie de sprijinul cât mai multor români pentru a oferi un viitor cu perspective și condiții de trai decente oamenilor din Roșia Montană. Lipsa locurilor de muncă își arată efectele negative asupra comunității, iar proiectele noastre urmăresc să ajute oamenii de aici să aibă un trai decent. Așteptăm cu toții redeschiderea minei, care va asigura viitorul roșienilor”, a declarat dr. Andrei Jurcă, președintele Asociației Pro Roșia Montană.

La rândul său, cu fondurile strânse, Asociația Studenților din Roșia Montană dorește să continue promovarea Roșiei Montane în cât mai multe orașe din țară, pentru ca tot mai mulți oameni să vină la Roșia și să vadă cu ochii lor cum trăiesc localnicii.

„Dorim să prezentăm realitatea din Roșia Montană în cât mai multe centre universitare. Vrem să le arătăm colegilor noștri din alte zone care este situația acum la Roșia Montană și cum s-ar putea dezvolta comunitatea cu ajutorul repornirii mineritului, care ne-ar aduce și pe noi acasă. Vom folosi fondurile redirecționate din impozit pentru a prezenta frumusețea, dar și problemele cu care se confruntă zona noastră”, a declarat Daniela Petaca, vicepreședinte al ASRM.

Formularele completate cu datele fiscale ale asociaţiilor se vor trimite Direcției Județene a Finanțelor Publice de care aparține semnatarul până în 25 mai. Formularele gata completate cu datele de identificare fiscală ale Pro Rosia și ASRM se găsesc pe paginile lor de Internet, la www.ProRosiaMontana.ro, respectiv www.ASRM.org.ro.

Asociația Pro Roșia Montană s-a constituit în anul 2000, ca urmare a disponibilizării masive a muncitorilor de la compania minieră de stat Roşia Min şi la iniţiativa acestora. Scopul principal al ONG-ului este sprijinirea creării locurilor de muncă pentru locuitorii din zonă, reducerea şomajului şi ajutorarea familiilor dezavantajate cu un număr mare de copii.

Din organizaţie fac parte 475 membri cotizanţi (locuitori ai Roşiei Montane şi ai zonelor limitrofe) şi peste 1.700 de simpatizanţi şi susţinători din zona de impact a proiectului Roşia Montană şi nu numai. Membrii Pro Roşia militează pentru un mediu curat, reducerea poluării din zonă, folosirea unor metode moderne de exploatare, relansarea mineritului şi dezvoltarea socio-economică a zonei prin îmbunătăţirea nivelului de trai al locuitorilor Roşiei Montane.

Demersurile Pro Roșia Montană sunt susținute și de organizația Pro Dreptatea, asociație din Roșia Montană care sprijină mineritul modern în zonă.

Asociația Studenților din Roșia Montană a fost înființată în 2010, la inițiativa unui grup de studenți provenind din Roșia Montană. Asociația a pornit de la convingerea tinerilor că Roșia Montană are viitor dacă studenții plecați de aici vor avea motive să se întoarcă acasă după absolvire, să poată lucra și trăi decent. ASRM este o organizație cu caracter civic, apolitică și non-profit, care militează pentru implicarea activă a tinerilor în comunitatea în care trăiesc.

Principalele obiective ale Asociației vizează promovarea tinerilor din Roșia Montană, sprijinirea informării corecte și documentate cu privire la situația de la Roșia Montană, promovarea tradițiilor locale, precum și a responsabilității față de mediul înconjurător. Asociația își propune să participe la proiecte de dezvoltare durabilă pe plan local, integrate la nivel regional și să încurajeze calitățile și abilitățile tinerilor din zonă.

Distribuie Acum

16 aprilie 2013

About Author

Ziarul Apulum


5 COMMENTS ON THIS POST To “Organizațiile din Roșia Montană lansează campania „2% pentru viitorul Roșiei Montane””

  1. Viitorul oamenilor din Rosia Montana va fi mai bun prin pornirea mineritului, aceasta este activitatea traditionala de mii de ani si inca se poate face minerit acolo, ma bucur ca sunt organizatii care lupta pentru dreptul oamenilor de a munci, de a avea o viata mai buna

  2. zona va fi ajutata cu adevarat prin pornirea mineritului, astfel se vor crea locuri de munca, se investeste mult, e ca se sustine acest lucru, oamenii din zona au si votat pentru pornirea mineritului!

  3. 2% e apa de ploaie. sunt prea multi someri si n-ar fi de-ajuns.macar daca doar somajul ar fi fost problema,dar mai e si poluarea, patrimoniul degradat, lipsa infrastructurii. Sunt probleme care ar avea, totusi, o rezolvare prin proiectul minier

  4. pentru toate problemele astea cea mai buna solutie este pornirea proiectului de la Rosia Montana, mai ales ca oamenii din zona au si votat pentru acest lucru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...