Actualitate, Social

Mihai-Răzvan Ungureanu: Guvernul încalcă dreptul de proprietate!

533552_458942420809332_254708170_nGuvernul vine cu un set de reguli care înăsprește vânzarea terenurilor agricole. Terenurile private sunt proprietate personală! Statul sub nicio formă nu-și poate aroga dreptul de a decide în locul proprietarului modul cum acesta își va folosi sau înstrăina pământul.

Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență care reglementează condițiile în care pot fi vândute terenurile agricole, prevăzând dreptul de preemțiune al statului și al tuturor persoanelor fizice cu vârstă de până la 40 de ani care fac agricultură. Cumpărătorul va fi obligat să dovedească că a desfășurat activități agricole pentru o perioada de cel puțin 5 ani.

‘Atrăgeam atenția încă de la începutul lunii septembrie asupra acestui proiect legislativ. Guvernul USL insistă să vină cu o NOUĂ ordonanță de urgență neconstituțională — minim 5 ani de experiență în agricultură pentru a avea dreptul să achiziționezi un teren în România. Iată o ordonanță care va bloca practic retragerea forței de muncă neocupată de la oraș către agricultură din mediul rural’ a declarat Președintele FORȚA CIVICĂ (FC), Mihai-Răzvan Ungureanu.

Președintele FC este de părăre că noua ordonanță va încalca dreptul de proprietate. ‘Legile au o singură misiune — să promoveze un set de reguli clare pe care orice cetățean corect le va respecta. Amintesc însă că într-o societate civilizată și evoluată, dreptul la proprietatea personală este sfânt. Se introduce dreptul de preempțiune la achiziție, chestiune care poate încalca dreptul proprietarului de a-și vinde terenul conform voinței sale’, a declarat Mihai-Răzvan Ungureanu.

Acesta amintește că se va înființa o nouă instituție — Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare — care va gestiona întregul proces de vânzare-cumpărare al terenurilor agricole și care se va afla în subordinea Prim-Ministrului: ‘Ponta a mai organizat o autoritate în subordinea domniei sale. Achiziționarea de către cetățenii străini a terenurilor din România a fost unul dintre motivele invocate de guvern. Teama lăsată probabil moștenire din vremurile de mult apuse. Nu de puține ori România a invocat dreptul ca fiecare cetățean UE să fie tratat egal în comunitatea europeană. Acum nu facem decât să ne contrazicem’, a afirmat Mihai-Răzvan Ungureanu.

Distribuie Acum

14 noiembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...